Terveys

Reuma vai nivelrikko? Lääkäri vinkkaa helpon keinon erottaa oireet toisistaan

Reuma nivelissä voi aiheuttaa samantyyppisiä oireita kuin nivelrikko. Kysyimme lääkäriltä, miten nivelreuma ja nivelrikko eroavat oireiltaan, ja voiko nivelreumaan sairastumiseen vaikuttaa itse.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
iStock

Nivelreuman ensioireet ilmenevät usein käsissä.

Reuma nivelissä voi aiheuttaa samantyyppisiä oireita kuin nivelrikko. Kysyimme lääkäriltä, miten nivelreuma ja nivelrikko eroavat oireiltaan, ja voiko nivelreumaan sairastumiseen vaikuttaa itse.

Piteletkö aamuisin maitopurkista kaksin käsin kiinni, sillä muuten ylimääräinen sotku olisi väistämätöntä? Ovatko sormiesi nivelet ovat arat, paisuneet ja jäykät? Kyse saattaa olla nivelreumasta, jota sairastaa Suomessa noin 0,8 prosenttia väestöstä. Nivelreuma on yleisin reumatauti, ja sitä kutsutaan usein arkikielessä pelkällä nimellä reuma.

– Nivelreumaan voi sairastua nuorempanakin, mutta tyypillisin ikä sairastua on noin 60-vuotiaana. Sairastuneista kaksi kolmasosaa on naisia, Taysin reumatologi, professori Vappu Rantalaiho kertoo.

Nivelreuma on autoimuunisairaus, jossa elimistön oma puolustusjärjestelmä hyökkää virheellisesti nivelkudoksia vastaan aiheuttaen nivelen sisäkalvolla tulehdustilan. Perinnöllinen alttius selittää 60 prosenttia nivelreuman puhkeamisesta. Lisäksi tupakointi kaksinkertaistaa sairastumisriskiä.

– Myös hormonaalisilla tekijöillä saattaa olla vaikutusta nivelreuman puhkeamiseen, sillä nivelreuma on yleisempää naisilla, ja usein se puhkeaa vasta kuukautisten loputtua. Nuorempana nivelreuma voi aktivoitua esimerkiksi synnytyksen jälkeen.

Nivelreumaan sairastumiseen ei voi vaikuttaa itse. Esimerkiksi ravintotekijöillä ei ole todettu olevan vaikutusta nivelreuman puhkeamiseen.

Onko kyseessä reuma?

Nivelreuman ensioireita saattaa olla hankala tunnistaa, sillä oireet ilmaantuvat usein hitaasti ja niiden voimakkuus vaihtelee vuorokauden ajan mukaan. Tyypillisesti oireet ovat aamupainotteisia ja helpottuvat muutaman tunnin kuluessa heräämisestä. Levossa oireita ei ole.

– Sormien keskinivelet, ranteet tai päkiät saattavat olla jäykät ja arat. Tavarat saattavat tipua käsistä. Päkiöissä oleva nivelreuma saattaa tuntua siltä kuin sukka olisi huonosti jalassa, Rantalaiho kuvailee.

Oireiden ailahtelevuuden vuoksi niihin ei välttämättä osata suhtautua vakavasti. Reumaperäinen tulehdusreaktio ei kuitenkaan parane itsestään ja saattaa pitkittyessään aiheuttaa niveliin pysyvää haittaa.

– Reuma tuhoaa niveliä aiheuttamalla niissä eroosiota. Kun nivel on kerran vaurioitunut, ei se enää uusiudu. Siksi on erittäin tärkeää, että nivelreuma todetaan mahdollisimman aikaisin.

Pitkään jatkuessaan reuma voi levitä isompiin niveliin. Nivelreuma voi myös liittyä yleisoireita, kuten väsymystä, heikkoutta, ruokahaluttomuutta, laihtumista ja lievää kuumeilua.

Reuma vai nivelrikko? Näin erotat ne toisistaan

Nivelreuma saatetaan toisinaan sekoittaa nivelrikkoon. Näitä kahta sairautta voi kuitenkin kokeilla itsekin erottaa pitämällä kipeää, turvonnutta niveltä jääkylmässä vedessä. Nivelreumassa oireet helpottavat kylmässä, kun puolestaan nivelrikossa oireet pahenevat kylmässä vedessä.

– Toinen erottava tekijä on se, että nivelreumassa nivelten turvotus on nesteilevää ja pehmeää, kun taas nivelrikkoon liittyy kova, luinen turvotus.

Jos oireet eivät helpota, on tärkeää hakeutua uudelleen lääkärin vastaanotolle ja pyytää lähete reumalääkärille. Nivelreuman diagnosointi vaatii lääkäriltä kokemusta ja siksi se tehdäänkin yleensä erikoissairaanhoidossa. Diagnoosi saatetaan tehdä pelkästään oirekuvan perusteella, sillä alkava reuma ei välttämättä näy verikokeissa tai röntgenkuvassa.

– Oikeastaan tavoite on se, ettei röntgenkuvassa vielä näy muutoksia, kun nivelreuma todetaan, Rantalaiho huomauttaa.

Lue myös Kotiliedestä: Miten nivelistään voi pitää huolta mahdollisimman pitkään? Lääkäri listaa keinot, joilla ehkäiset nivelvaivoja

Hyvää elämää nivelreuman kanssa

Nivelreuman lääkepaketti voi aluksi kuulostaa suurelta, sillä nivelreumaan määrätään kolmea eri reumalääkettä: metotreksaatia, sulfasalatsiinia ja hydroksiklorokiinia. Metotreksaati on solunsalpaaja, jonka haittavaikutuksia ehkäisemään määrätään lisäksi foolihappoa. Lisäksi nivelreuman hoitoon käytetään puolen vuoden ajan kortisonia, joka parantaa nivelissä olevan tulehduksen. Kortisoni saattaa aiheuttaa luuston haurastumista ja siksi määrätään lisäksi D-vitamiinia ja kalkkia.

– Tavoitteena on tulehduksen sammuttaminen ja oireettomuus eli remissio 3–6 kuukauden kuluessa hoidon aloittamisesta. Suurin osa saavuttaa yhdistelmälääkityksellä oireettoman tai lähes oireettoman tilan ja voi elää ihan samanlaista elämää kuin ennenkin, Rantalaiho lohduttaa.

20 prosenttia nivelreumaan sairastuneista tarvitsee vahvempaa lääkitystä. Tällöin lääkitykseen lisätä biologinen lääke tai suun kautta otettava uudenlainen lääke januskinaasin estäjä. Biologiset lääkkeet annetaan suonensisäisesti sairaalassa tai pistetään itse kotona injektiona.

– Lääkehoidon lisäksi liikunta on tärkeää reuman hoidossa, sillä se parantaa yleisterveyttä. Myös vähärasvaista, monipuolista ruokavaliota on syytä noudattaa.

Kuten muutkin sairaudet, myös reuma on yksilöllinen. Usein taudin kulku on kuitenkin vaihteleva – on hyviä ja huonoja jaksoja. Mikäli nivelreuma on ollut remissiossa useiden vuosien ajan, voidaan lääkeannoksia vähentää. Noin 10–15 prosentilla sairaus voi vuosien kuluttua sammua, eikä lääkitystä enää tarvita.

Muut lähteet: Terveyskirjasto

X