Terveys

Polven rutina on harvoin vaarallista, mutta voi olla merkki myös nivelrikosta tai reumasta – lääkäri kertoo, milloin polven rutina on syytä tutkia

Polvi narisee samaa tahtia lattialankkujen kanssa, portaissa rutina tuntuu polvessa häiritsevänä, ja salilla kyykkyjä tehdessä jokainen koukistus kantautuu kanssatreenaajien korviin asti. Kysyimme ortopediltä, miksi ihmeessä polvet metelöivät.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Jos kova kipu rajoittaa polven käyttöä, on syytä hakeutua lääkärille.

Polvi narisee samaa tahtia lattialankkujen kanssa, portaissa rutina tuntuu polvessa häiritsevänä, ja salilla kyykkyjä tehdessä jokainen koukistus kantautuu kanssatreenaajien korviin asti. Kysyimme ortopediltä, miksi ihmeessä polvet metelöivät.

Polven nivelen liukupinnoilla on nivelrustokudosta, joka on syntyessämme täysin sileä. Iän myötä liukupinnoille muodostuu ryppyjä ja halkeamia, joka sinänsä on aivan normaali ikääntymiseen liittyvä asia. Nämä töyssyt ja halkeamat saattavat aiheuttaa polvessa rutinaa. Polven rutina voi johtua myös vanhasta vammasta tai leikkauksesta, joka on aiheuttanut polven rakenteisiin arpikudosta.

– Myös nivelen seinämärakenteet ja sidekudostukirakenteet voivat olla rutinan lähteitä. Lääkärissä arvioidaan käsin, kuuluuko ja tuntuuko rutina reiden ja polvilumpion välistä, vai säären ja polvilumpion välistä. Tarkka polven tilanne selviää magneettikuvauksella, ortopedi Teemu Paatela Terveystalosta kertoo.

Lääkäriin ei kuitenkaan tarvitse hakeutua, ellei rutinaan liity jatkuvaa kipua, sillä polven rutina ei sinänsä ole haitallista. Terveet rustosolut ovat nopeita uusiutumaan, joten pieni kipu saattaa mennä itsestäänkin ohi.

Kivulias polven rutina johtuu usein nivelrikosta 

Jos kipu polvessa on voimakasta, toistuvaa ja alkaa rajoittaa polven käyttöä esimerkiksi kuntosaliharjoittelun aikana tai sen jälkeen, on tilanne syytä tarkastaa. Kyse voi olla nivelrikosta.

– Nivelrikosta puhutaan, kun nivelen liukupinnoille on tullut niin voimakkaita vaurioita, että ne aiheuttavat kipua. Nivelruston väliaineen ainesosien hajoaminen kiihtyy, eivätkä rustosolut enää uusiudu.

Polven rutina voi johtua myös tulehduksellisista nivel- eli reumasairauksista.

– Erityisesti nivelen seinämärakenne voi ärtyä ja alkaa turvota ja sitä kautta voi tulla rutinaoireita tukirakenteista. On kuitenkin hyvä muistaa, että harvoin kenelläkään, jolla on tulehduksellinen nivelsairaus, polven rutina on ainoa oire, Paatela huomauttaa.

Lue myös: Tunnista nivelrikon oireet ja hoida niitä oikein

Rutiseva polvi pitää liikunnasta

Jos rutinaan ei liity kohtuutonta kipua, ei polven rutina estä liikunnan harrastamista. Riittävä lämmittely ennen treeniä on kuitenkin tärkeää. Se myös vähentää polven rutinaa.

– Polven liukurakenteet hyötyvät liikkeestä, vaikka niissä olisikin sellaisia vaurioita, jotka aiheuttaisivat kivutonta rutinaa. Nivelen liike siirtää nivelrustokudokseen solujen tarvitsemaa ravintoa. Lisäksi nivelruston solut tarvitsevat kuormituksen tuomaa ärsykettä. Muun muassa näiden mekanismien arvellaan selittävän, miksi myös vaurioitunut nivelrustokudos hyötyy liikkeestä.

Ylipainoa on syytä välttää monesta syystä. On todettu, että nivelrustokudoksen rappeutumista voi aiheuttaa rasvakudoksen aineenvaihdunnan erittämät hormonit. Polven rutina ei siis pelkästään johdu siitä, että paino kuormittaisi niveliä, joskin silläkin on osuutta asiaan.

– Tiedetään, että ylipaino lisää polven liukupintojen rustorakenteiden vaurioiden määrä – niitä tulee runsaammin ja nopeammin. Pudottamalla paino normaalialueelle näiden vaurioiden eteneminen hidastuu selvästi.

Aina polven rutinalle ei kuitenkaan voi itse mitään. Kivuttomalta rutinalta onkin hyvä sulkea korvat.

– Normaalipainon tavoittelu, liikunnan harrastaminen ja hyvä lämmittely ennen treeniä ehkäisevät kaikki polven rutinaa. Aina rutinalle ei kuitenkaan pysty tekemään mitään, ja silloin kivuton polven rutina on hyvä jättää omaan arvoonsa. Huolestua ei tarvitse, Paatela lupaa.

Seura.fi: Mistä nivelreuman tunnistaa ja miten sitä hoidetaan? Näin reumasairauksien ylilääkäri vastaa 10 kysymykseen

X