Terveys

Lonkan nivelrikko voi oireilla polven tai reiden kipuna – tunnista nivelrikon oireet ja hoida niitä oikein

Nivelrikko on yleisimpiä nivelsairauksia. Nivelrikon oireet ovat kipu ja turvotus, mutta esimerkiksi lonkan nivelrikko voi oireilla polvessa tai reidessä.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Nivelrikon kipu on yleensä helppo paikantaa.

Nivelrikko on yleisimpiä nivelsairauksia. Nivelrikon oireet ovat kipu ja turvotus, mutta esimerkiksi lonkan nivelrikko voi oireilla polvessa tai reidessä.

Nivelrikko on maailman yleisimpiä nivelsairauksia. Suomessakin sitä voisi kutsua kansantaudiksi. Yleisimpiä paikkoja nivelrikolle ovat alaraajojen kantavat nivelet, joihin kohdistuu eniten kuormitusta, kuten polvet tai lonkat. Nivelrikkoa voi kuitenkin esiintyä missä tahansa nivelessä.

Oireet alkavat usein äkisti, vaikka itse nivelrikko olisi ollut kehittymässä jo vuosien ajan. Tyypillisin oire on kipu, usein myös turvotus. Pitkälle edistyneessä nivelrikossa nivel voi pikkuhiljaa ajautua virheasentoon, jolloin nivelen liikkuvuus huononee ja liikeradat jäykistyvät.

Nivelrikon aiheuttama kipu on yleensä helppo paikantaa. Esimerkiksi jos polvessa on särkyä, voi polven niveliä kosketella ja kokeilla aristavatko ne. Sama pätee melkein kaikkiin niveliin. Hankala nivel on kuitenkin lonkka, jonka kipu voi säteillä epämääräisesti reiteen tai polveen.

Nivelrikko: mitkä tekijät altistavat sille?

– Ehkä yleisin syy nivelrikon syntymiseen on huonot perintötekijät, Terveystalon ortopedi Tapio Kallio kertoo.

Perintötekijöiden lisäksi ylipaino on yksi iso syy nivelrikon syntyyn. Liikunta sinänsä ei aiheuta nivelrikkoa, mutta paljon kontaktia sisältävät tai niveliä toistuvasti kuormittavat urheilulajit voivat altistaa sille. Tapaturmat ja nivelen tulehdukset voivat myös vaurioittaa rustoja ja altistaa nivelrikolle.

Säännöllinen liikunta on avainasemassa, kun halutaan ennaltaehkäistä nivelrikkoa. Kävely, juoksu, hiihto tai pyöräily ovat erinomaisia tapoja ennaltaehkäistä sitä.

– Liikunta on nivelille erittäin tärkeää, oli nivelet sitten terveitä tai vähän nivelrikkoisiakin, Kallio kertoo.

Lue myös: Sattuuko liikkeelle lähteminen levon jälkeen? Asiantuntija vastaa 8 kysymykseen artroosista

Nivelrikko aiheutta ikäviä oireita, joita voi ja kannattaa lievittää

Nivelrikon oireet ovat ikäviä, ja kipua voi yrittää aluksi lievittää levolla, kylmähoidolla tai tulehduskipulääkkeillä. Mahdollisen ylipainon vähentäminen saattaa helpottaa nivelrikon oireita. Pienikin painonpudotus edesauttaa nivelten hyvinvointia.

– Jos kipu käy sietämättömäksi tai kipulääkkeillä ei pystytä lievittämään oireita, pitää miettiä muita keinoja, Kallio kertoo.

Injektiohoidot eli piikitykset voivat tarjota tilapäistä apua nivelrikon oireisiin. Nykyisillä hoitomuodoilla ei kuitenkaan pystytä parantamaan vaurioitunutta niveltä, vaan niiden avulla lievitetään oireita. Injektiohoitojen tarkoituksena on turvata ihmisen kyky liikkua ja kuntouttaa itseään.

Viimeisenä vaihtoehtona leikkaus

Jos nivelrikon aiheuttama kipu käy sietämättömäksi eikä kuntoutus tehoa, voidaan harkita nivelen vaihtoa tekoniveleen leikkauksella. Kuten kaikissa leikkauksissa, myös siinä on kuitenkin omat riskinsä. Kovin nuorelle henkilölle tekonivelen leikkauksia ei mielellään edes tehdä.

Nainen kävelee metsässä. Nivelrikko voi aiheuttaa ikäviä oireita ja kipuja, mutta nivelrikkoisenkin olisi tärkeää pysyä liikkeessä.
Nivelrikko voi aiheuttaa ikäviä oireita ja kipuja, mutta nivelrikkoisenkin olisi tärkeää pysyä liikkeessä.

– Tekonivelellä on rajallinen ikä ja tekonivelen vaihto toiseen tekoniveleen on huomattavasti hankalampaa, joskus jopa mahdotonta.

Leikkaus on nivelrikon hoidossa viimeinen vaihtoehto ja ihminen yritetään pitää liikkuvana ja vähäoireisena mahdollisimman pitkään ilman sitä.

X