Terveys

Naksuvat nivelet – mistä nivelien naksuminen johtuu ja onko se vaarallista?

Portaita noustessa nilkat naksuvat ja kyykistyessä polvista kuuluu rutinaa. Onko syytä huoleen? Entä saako sormien niveliä naksutella itse? Asiantuntija vastaa.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Istock

Nivelten naksuminen voi olla haitallista silloin, jos se aiheuttaa kipua.

Portaita noustessa nilkat naksuvat ja kyykistyessä polvista kuuluu rutinaa. Onko syytä huoleen? Entä saako sormien niveliä naksutella itse? Asiantuntija vastaa.

Nivelistä kuuluu liikkuessa rutinaa. Mistä se johtuu?

Äänen syntyä ei tiedetä tarkkaan. Se voi johtua siitä, että jänteet rusahtelevat liikkuessaan nivelten epätasaisella, rustoisella pinnalla. Toisen teorian mukaan paineen vaihtelu aiheuttaa naksahtelua nivelen sisällä olevassa, nestettä sisältävässä ontelossa.

Voiko nivelten naksuminen olla oire jostakin vakavammasta, kuten nivelreumasta tai nivelrikosta?

Nivelen naksumista on kahden tyyppistä: haitallista ja vaaratonta. Haitallinen naksuminen on kivuliasta ja siihen liittyy yleensä turvottelua ja liikkeen vajavuutta. Sellainen tulee tutkia tarkemmin lääkärin vastaanotolla ja tarvittaessa kuvantamisella. Vaaraton naksuminen ei aiheita kipua eikä haittaa liikettä.

Toistuva rutina esimerkiksi polvista kyykistyessä voi viitata alkavaan nivelrikkoon ja olisi syytä tarkistaa, josko siihen löytyisi keinoja, joilla rutinaa (ja taudin etenemistä) voitaisiin vähentää.

Jotkut naksauttelevat sormiaan tahallaan. Onko siitä haittaa?

Ei. Naksuttelu ei kuluta niveliä tai altista niitä muille vaivoille.

Miten niveliä voi hoitaa?

Välttämällä ylipainoa ja tupakointia sekä liikkumalla. Hyödyllisintä on sellainen liikunta, joka ei rasita niveltä liikaa, esimerkiksi uinti ja pyöräily.

Asiantuntijana Ortopedian ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio.

X