Terveys

Keiden kannattaa varoa tulehduskipulääkkeiden käyttöä? Kysyimme lääkäriltä

Millaisissa tilanteissa tulehduskipulääkkeiden käytön suhteen on oltava erityisen varovainen? Entä milloin tulehduskipulääkkeiden käyttö kannattaa unohtaa kokonaan? Kysyimme lääkäriltä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Tulehduskipulääkkeet eivät sovi kaikille yhtä hyvin.

Millaisissa tilanteissa tulehduskipulääkkeiden käytön suhteen on oltava erityisen varovainen? Entä milloin tulehduskipulääkkeiden käyttö kannattaa unohtaa kokonaan? Kysyimme lääkäriltä.

Tulehduskipulääke on yleensä helppo apu yllättäen iskevään, lyhytaikaiseen kipuun, kuten päänsärkyyn. Mutta keiden kaikkien on varottava tulehduskipulääkkeiden käyttöä? Yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta listasi ryhmät, joiden kannattaa olla varovaisia tulehduskipulääkkeiden käytössä:

Aiemmin tulehduskipulääkkeistä oireita saaneiden

Ovatko tulehduskipulääkkeet aiheuttaneet sinulle aiemmin ongelmia, kuten vatsa- tai suolisto-oireita? Mikäli ovat, sinun on syytä olla varovainen särkylääkkeiden käytön suhteen.

– Niiden, jotka ovat saaneet tulehduskipulääkkeiden käytöstä aiemmin oireita, on luonnollisesti oltava jatkossa tarkkana, Lagus sanoo.

Sydän- ja verisuonitaudeista kärsivien

Tulehduskipulääkkeet lisäävät riskiä sydänkohtauksiin ja aivotapahtumiin. Eri mekanismien kautta tulehduskipulääkkeet voivat myös turvottaa ja lisätä sitä kautta verenpainetta.

– Sydän- ja verisuonitaudeista kärsivien on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta tulehduskipulääkkeiden käytössä.

Munuaissairauksista kärsivien

Tulehduskipulääkkeet aiheuttavat Laguksen mukaan jonkin verran munuaishaittoja – sekä ohimeneviä että pysyviä.

– Siksi munuaissairauksista kärsivien kannattaa olla erityisen varovaisia tulehduskipulääkkeiden käytössä.

Muuta lääkitystä käyttävien

Tulehduskipulääkkeillä on paljon yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Oman lääkityksen yhteensopivuus kannattaa varmistaa apteekin henkilökunnalta ennen tulehduskipulääkkeen ottamista.

– Esimerkiksi kortisonilääkitys, verenohennuslääkitys ja masennuslääkitys ovat sellaisia lääkityksiä, joiden käyttö tulehduskipulääkkeiden kanssa voi altistaa ruoansulatuskanavan verenvuodoille. Sen takia näitä lääkityksiä käyttävien kannattaa olla todella varovaisia tulehduskipulääkkeiden käytön kanssa.

Raskautta suunnittelevien

Raskautta suunnittelevien kannattaa harkita tarkkaan tulehduskipulääkkeiden käyttöä.

– Tulehduskipulääkkeiden runsas käyttö voi lisätä ovulaatio-ongelmia, jolloin raskaaksi tuleminen voi vaikeutua.

Raskaana olevien

Raskauden aikana tulehduskipulääkkeitä on välteltävä suurin osa ajasta.

– Raskauden alkuvaiheessa tulehduskipulääkkeiden käyttö voi lisätä keskenmenon riskiä. Raskaana ainoa turvallinen hetki käyttää kipulääkettä on oikeastaan toinen kolmannes eli raskauden keskivaihe. Loppuvaiheessa kipulääkkeiden käyttö saattaa ahtauttaa sikiön sydämen oikovirtauskanavaa ennenaikaisesti ja haitata sikiön munuaisten toimintaa.

Tulehduskipulääkkeet eivät sovi useinkaan raskaana oleville.
Raskausaikana tulehduskipulääkkeitä ei voi juurikaan käyttää.

Kuivuneiden

Jos kehosi on jostain syystä kuivunut, kannattaa tulehduskipulääkkeen ottamisen tarvetta arvioida tarkkaan ja ainakin nesteyttää kehoa ennen lääkkeen ottamista.

– Jos on jostain syystä kuivunut eli esimerkiksi kärsii ripulista, on juuri urheillut tai parhaillaan nesteenpoistolääkityksellä, tulehduskipulääkkeiden käyttö voi olla haitallista munuaisille.

Erektiovaikeuksista kärsivien?

Myös erektiovaikeuksista kärsivien saattaa olla syytä kiinnittää huomiota tulehduskipulääkkeiden käyttöön.

– Eräs pieni suomalaistutkimus on antanut osviittaa siihen, että kipulääkkeiden käyttö voisi mahdollisesti olla yhteydessä erektiovaikeuksiin. Tästä tarvitaan kuitenkin lisää tietoa.

Lue myös:

Usein toistuva päänsärky – harmiton oire vai lääkärin paikka?

Harvinainen neurologinen sairaus muutti nelikymppisen perheenäidin elämän: ”Servikaalinen dystonia oli kidnapannut kehoni”

Kroonisesta kivusta kärsivä Eva Wahlström: ”Kiitollisuus on avain hyvinvointiin”

X