Terveys

Nivelreuma puhkeaa yleensä tietyssä iässä - lääkäri: ”Stressi ja elimistön pitkäaikainen ylikuormitus voivat vaikuttaa”

Nivelreuma on autoimmuunisairaus, joka tuhoaa nivelkudosta. Kaksi kolmasosaa potilaista on naisia.

Teksti:
Maria Lieto 
Kuvat:
Istock

Nivelreuma alkaa yleensä lievillä nivelkipuoireilla. Aamuisin sormet tai päkiät voivat tuntua jäykiltä tai aroilta.

Nivelreuma on autoimmuunisairaus, joka tuhoaa nivelkudosta. Kaksi kolmasosaa potilaista on naisia.

Nivelreumaa sairastaa 45 000 suomalaista. Sen aiheuttaa toimintahäiriö elimistön immuunijärjestelmässä. Nivelreuma tuhoaa nivelkudosta.

– Nivelreuma on autoimmuunisairaus, jonka taustalla on elimistön virheellisesti käynnistämä tulehdusprosessi. Sen seurauksena elimistön puolustusjärjestelmän solut hyökkäävät kehon kudosrakenteita, kuten rusto- ja nivelkapselikudoksia vastaan, fysiatrian erikoislääkäri Kristiina Kokkonen sanoo.

Tyypillinen sairastumisikä on 60–65 vuotta. Noin kaksi kolmasosaa potilaista on naisia.

– Nivelreuman esiintyvyyden sukupuolten välisille eroille ei tiedetä selvää syytä, mutta todennäköisesti taustalla ovat osin hormonaaliset ja osin geneettiset tekijät. Estrogeeni tai muut hormonit eivät suojaa nivelreumalta, mutta stressi, elimistön pitkäaikainen ylikuormitus ja tulehdustilat voivat vaikuttaa reuman puhkeamiseen.

Lievät nivelkivut ovat tyypillisin ensioire, jolla nivelreuma alkaa: sormet ja päkiät voivat tuntua aamuisin jäykiltä ja aroilta. Nivelet turpoavat ja joskus jopa kuumottavat ja punoittavat. Alussa taudin diagnosointi ei ole helppoa, mutta se on erittäin tärkeää, sillä ruston ja luun syöpyminen alkaa jo muutamassa kuukaudessa.

Lue myös: Kivut olivat niin kovat, että Helena, 52, joutui juomaan aamukahvin pillillä – nivelreuman laukaisi ehkä punkin välittämä infektio

Nivelreuma: liikunta ja riittävä palautuminen tekevät nivelille hyvää

Nivelreuman kulkuun ei ole pystytty vaikuttamaan muilla kuin lääkehoidon keinoilla. Nivelystävällisen liikunnan lisäksi fysiatrian erikoislääkäri Kristiina Kokkonen korostaa kuitenkin riittävän palautumisen merkitystä niveloireiden hoitamisessa ja ehkäisemisessä.

– Jos elimistö käy jatkuvasti ylikierroksilla, soluista muodostuvaa rustokudosta tuhoutuu tavallista nopeammin. Esimerkiksi riittävä unensaanti on tärkeää, jotta elimistön solukanta ehtii yön aikana korjaantua ja korjata myös uuden, kasvuvaiheessa oleva solukon virheet.

Myös monipuolinen ruokavalio tekee nivelille hyvää.

– Raakaravinto- ja kasvispainotteinen ruokavalio tukee nivelterveyttä. Tutkimusten mukaan erityisesti antioksidanttipitoiset ruoat, kuten C-, E- ja B-vitamiinia sisältävät kasvikset ja flavonoidipitoiset tuoremarjat, ylläpitävät solujen normaalia toimintaa ja edesauttavat uuden rustosolukon syntymistä.

Lue myös: Lonkan nivelrikko voi oireilla polven tai reiden kipuna – tunnista nivelrikon oireet ja hoida niitä oikein

Artikkelin lähteinä on käytetty myös Suomen Reumaliitto ry:n ja Suomen Nivelyhdistys ry:n verkkosivustoja.

X