Terveys

Epämääräiset jalkasäryt haittasivat Petran, 48, elämää vuosia, kunnes diagnoosiksi tuli nivelrikko: ”Luulin kipujeni johtuvan ylipainosta ja seisomatyöstä”

Lääkäri suositteli painonpudotusta, kun Petra Pikkarainen kertoi omituisista jalkakivuistaan. Oikea diagnoosi selvisi vasta vuosien jälkeen. Nivelrikko on vaikuttanut moniin Petran elämänvalintoihin.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Sara Pihlaja, Riikka Hurri

Nivelrikko on vaikuttanut Petra Pikkasen elämän tärkeisiin päätöksiin, kuten työhön ja asumiseen.

Lääkäri suositteli painonpudotusta, kun Petra Pikkarainen kertoi omituisista jalkakivuistaan. Oikea diagnoosi selvisi vasta vuosien jälkeen. Nivelrikko on vaikuttanut moniin Petran elämänvalintoihin.

”Noin kymmenen vuotta sitten aloin kärsiä omituisista jalkakivuista, jotka oireilivat nilkkojen, jalkapöytien sekä jalkaterien poltteluna ja yöllisenä leposärkynä. Kuvittelin pitkään, että jalkavaivani johtuivat ylipainosta ja hoitoalan työstäni, jonka vuoksi jouduin seisomaan paljon. Lääkärien ohje vaivoihini oli usein painonpudotus.

Vuonna 2018 toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja ryhdyin kahvilayrittäjäksi. Kahvilassa työskentelyn seurauksena kivut muuttuivat nopeasti niin voimakkaiksi, että illat työpäivien jälkeen kuluivat lähinnä jalkoja lepuuttaen. Välillä särky pakotti minut käyttämään liikkumisen apuvälineenä kainalosauvoja, pahimpina päivinä jopa rollaattoria.

Ongelmille löytyi lopulta selitys hakeutuessani jalkakipujen vuoksi jälleen kerran lähisairaalani päivystykseen, jossa sattui työskentelemään ortopediksi erikoistuva lääkäri. Jalkojani ja potilastietojani aikansa tutkittuaan hän totesi, että kipujeni taustalla vaikuttaisi olevan posttraumaattinen nivelrikko. Röntgenkuvien perusteella näytti siltä, että olin tietämättäni kärsinyt vuosien varrella lukuisista nilkkojen eriasteisista murtumista, ja nivelrikko oli päässyt vähitellen kehittymään vaurioituneisiin niveliin.

Koska epämääräiset kivut olivat varjostaneet elämääni pitkään, oli nivelrikkodiagnoosin saaminen lähinnä helpotus. Olin vuosikausia ajatellut, mitä kaikkea en kipujeni vuoksi pystynyt tekemään, mutta diagnoosin saatuani ryhdyin ottamaan selvää, miten voisin elää nivelrikon kanssa mahdollisimman hyvää ja omannäköistäni arkea. Myös päivystyslääkärin sanat tuntuivat merkityksellisiltä: ’Nivelrikkoa ei voi parantaa, mutta sen kanssa voi oppia elämään.’”

Lue myös: Lonkan nivelrikko voi oireilla polven tai reiden kipuna – tunnista nivelrikon oireet ja hoida niitä oikein

”Osaan ennaltaehkäistä oireilua melko hyvin”

”Tällä hetkellä nautin erityisesti pyöräilystä, vesijuoksusta ja -jumpasta sekä rauhallisesta luonnossa samoilusta. Lihaskunnosta huolehtiminen on nivelrikkoiselle tärkeää ja voi auttaa oireiden helpottamisessa. Nivelkipuni pahenevat herkästi runsaasta kävelystä ja asfaltilla tai muulla kovalla alustalla seisomisesta.

Osaan nykyään ennaltaehkäistä nivelrikko-oireilua arjessani melko hyvin. Korjaavien tukipohjallisten ja hyvälaatuisten kenkien käyttö ovat helpottaneet kipujani merkittävästi. Huonoina päivinä turvaudun kylmävoiteisiin ja särkylääkkeisiin, mutta mitään varsinaista nivelrikkolääkitystä minulla ei ole käytössäni. Pyrin noudattamaan nivelystävällistä ruokavaliota, joka pitää sisällään runsaasti hyviä kasvirasvoja sekä C- ja D-vitamiinipitoisia raaka-aineita, kuten luomukananmunia ja takapihallani kasvavia vuohenputkia.”

”Olin tietämättäni kärsinyt lukuisista nilkkojen eriasteisista murtumista.”

”En voisi asua hissittömässä kerrostalossa”

”Nivelrikkodiagnoosin saatuani aloin pohtia uudesta näkökulmasta, millaista työtä minun olisi kehoni hyvinvoinnin kannalta järkevää tehdä. Päätin uudelleenkouluttautua palvelumuotoilun ja markkinointiviestinnän alalle, ja pystyn nykyisessä työssäni itse vaikuttamaan työergonomiaani. Koska teen pääosin istumatyötä, voin olla vapaa-ajallani aiempaa aktiivisempi. Olen pystynyt jopa satunnaisesti jatkamaan pitkään tauolla ollutta tanssiharrastustani.

Minulle on ollut silti kova paikka kohdata se tosiasia, että elämässäni on rajoittava tekijä, jonka etenemiseen en pysty valinnoillani kaikilta osin vaikuttamaan. Välillä harmittaa, kun tanssimisesta tulee kuukausien tauko enkä joogatunnilla pysty tekemään kaikkia asanoita. Minun on huomioi­tava nivelrikkoni myös elämän isommissa päätöksissä. En voisi esimerkiksi asua hissittömässä kerrostalossa, sillä välillä kivut ovat niin voimakkaita, ettei rappusten kulkeminen ole mahdollista.

Asiantuntijoiden mukaan nivelrikkoni olisi ehkä ollut ennaltaehkäistävissä, jos jalkojeni murtumat olisi hoidettu asianmukaisesti. Niveleni ovat nuoresta asti olleet yliliikkuvat ja nyrjähdelleet helposti arkisissa tilanteissa. En kuitenkaan koskaan tullut ajatelleeksi, että kyse olisi ollut lääkärikäyntiä vaativista hiusmurtumista.

Kukaan ei voi varmasti sanoa, miten nivelrikkoni tulevien vuosien aikana kehittyy. Itse toivon lähinnä, etteivät kivut ainakaan merkittävästi pahenisi. Viime aikoina olen tuntenut lievää nivelkipua myös sormissani, mutta en halua liikaa murehtia, mitä tuleman pitää.”

X