Liikunta

Vesijuoksu: 9 mahtavaa syytä harrastaa vesijuoksua – polttaa tehokkaasti rasvaa, aktivoi vatsalihakset ja kiinteyttää pakarat

Haaveiletko kapeasta uumasta ja kiinteistä pakaroista? Lähde vesijuoksemaan! Vesijuoksu on monen liikkujan salainen tehotreeni. Ja mikä parasta, se sopii lähes kaikille.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Vesijuoksu on tehokasta liikuntaa – ja mikä parasta, se ei tunnu liian raskaalta.

Haaveiletko kapeasta uumasta ja kiinteistä pakaroista? Lähde vesijuoksemaan! Vesijuoksu on monen liikkujan salainen tehotreeni. Ja mikä parasta, se sopii lähes kaikille.

Luulitko, että vesijuoksu on vain leppoisaa vedessä polskimista ja lilluttelua eteenpäin? Ehei, se on erittäin tehokasta liikuntaa, vaikka se ei heti siltä tuntuisikaan. Liikkeet tuntuvat lempeiltä ja helpoilta, mutta koko keho on töissä, syke nousee ja rasva palaa.

Lue myös: Kun selkä on kipeä ja polvea särkee, lähde liikkeelle – fysioterapeutti kertoo, millainen liike sopii minkäkin kolutuksen kanssa

Vesijuoksun teho perustuu siihen, että vesi on tuhat kertaa tiheämpää kuin ilma.

Vesijuoksussa vedessä ollaan hartioita myöten, apuna vyötärölle kiinnitetty kelluttava vesivyö. Tarkoituksena on ”juosta” vedessä pystyasennossa. Vesijuoksu on hitaan tuntuista, vaikka teho on sisukkaasti treenatessa suurempi kuin uidessa.

Lue myös: 5 mahtavaa liikuntalajia mukavuudenhaluiselle – näin kohotat kuntoasi nopeasti, helposti ja jopa huomaamattasi

Vesijuoksu sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille ihmisille. Vesijuoksua suositellaan esimerkiksi nivelvaivaisille, pitkäaikaissairaille, niska- ja selkäkipuja poteville, kuntoutujille ja painonsa kanssa kamppaileville, mutta se on oivallinen harrastus myös arkiliikkujalle ja palauttava laji himourheilijalle.

Näin vesijuoksu vaikuttaa

1. Kaikki suuret lihasryhmät työskentelevät – kiinteyttää erityisesti pakaroita

Vesijuoksussa lihasvoima kasvaa samalla kun aerobinen kunto kohenee. Vesijuoksun tekee raskaaksi se, että pystyasennossa treenatessa vesi vastustaa koko vartalon pinta-alaa, kun taas uidessa pyritään mahdollisimman pieneen vastukseen virtaviivaisuudella.

Urheilu altaassa on tehokasta, sillä kaikki suuret lihasryhmät työskentelevät, kun vesi vastustaa kehoa joka puolelta. Se on tehokasta lihasharjoittelua kiinteyttäen erityisesti pakaroita ja vatsaa, mutta treenaa samalla myös selkälihaksia.

Mitä nopeampi liike, sitä suurempi on veden aiheuttama vastus.

Lue myös: Kohti keveämpää kehoa ja mieltä! Anna.fi:n uudelta painonhallintasivustolta löydät kaiken, mitä tarvitset pysyvään muutokseen – tule mukaan!

Vesijuoksu on tehokasta, sillä kaikki suuret lihasryhmät työskentelevät, kun vesi vastustaa kehoa joka puolelta.
Vesijuoksu on tehokasta, sillä siinä pääsevät töihin kaikki suuret lihasryhmät.

2. Vatsalihakset timmiksi – kapea uuma, täältä tullaan!

Vesijuoksu kiinteyttää ja tekee hyvää keskivartalolle, sillä vatsalihaksilla on oleellinen tehtävä oikean asennon ylläpitäjänä. Vatsalihasten työskentelyyn voi vaikuttaa myös itse. Jännitä vatsalihaksia tietoisesti vetämällä napaa selkärankaa kohti. Vedessä kannattaakin kiinnittää huomiota koko pakettiin: purista vatsalihaksilla keskivartalo tiukaksi. Pidä hartiat alhaalla, niska pitkänä, vatsa tiukkana ja pakarat kevyesti jännittyneinä.

Säännöllisesti harrastettuna tulokset alkavat näkyä myös kropassa.

3. Nivelet kiittävät

Vesijuoksu tekee kankeille ja kipeille nivelille hyvää. Veden tarjoamassa pehmeässä ympäristössä lihaksiin ja luihin ei myöskään kohdistu kovia iskuja ja tärähdyksiä.

4. Vesijuoksu polttaa tehokkaasti rasvaa

Vesijuoksu polttaa rasvaa ja kiinteyttää tehokkaasti, sillä vedessä energiaa kuluu huomattavasti enemmän kuin kuivalla maalla.

Noin 27-asteisessa vedessä, eli normaalissa uimahallivedessä, lämpöenergiankulutus on 40 prosenttia suurempi kuin kuivalla maalla, vaikka emme tekisi yhtään mitään. Jos vedessä vielä liikkuu tehokkaasti, esimerkiksi vesijuosten, liike-energiankulutus lisää kalorien polttoa huimasti. Lämpöenergiankulutus on sitä suurempaa mitä kylmempää vesi on.

Tunnin intensiivinen vesijuoksu voi kuluttaa jopa kolmanneksen vuorokauden lepoenergiankulutuksesta. Tunnin vesijuoksun aikana kovavesijuoksija voi kuluttaa 801 kcal. Tämä vastaa tunnin intensiivistä juoksulenkin energiankulutusta.

5. Laihduttajalle sopiva laji

Laihduttamisen näkökulmasta vesijuoksulla on paljon etuja. Vesijuoksu laihduttaa kolmen eri mekanismin kautta, ja on sen vuoksi hyvää liikuntaa niille, jotka haluavat hallita painoaan. Nämä kolme mekanismia ovat elimistön lämmönhukka, liike-energian kulutus ja lihasten kiinteytyminen.

Laihduttavan vesijuoksun tulee olla säännöllistä ja tehokasta: vesijuoksua kannattaa harrastaa vähintään kolme kertaa viikossa. Kerrallaan kannattaa juosta ainakin 30, mieluummin 60 minuuttia.

6. Himourheilijan palauttava liikuntamuoto

Vesijuoksua suositellaan urheilijoille peruskuntoharjoitteluun ja korvaavaan harjoitteluun. Vesijuoksusta saa paitsi tasapainottavan palauttajan myös pehmeän keinon ylläpitää suorituskykyä ja vähentää esimerkiksi maaharjoittelun rasituksia.

7. Lihasjännitykset katoavat

Pelkästään vedessä oleminen auttaa vähentämään lihasten jännitystä – puhumattakaan siellä liikkumisesta. Vesijuoksu auttaakin vähentämään lihasjännitystä ja parantaa elastisuutta.

8. Hengästyt – ja sydämesi kiittää

Vesijuoksu on tehokasta koko vartalon lihaksistolle sekä hengityselimistölle. Hyvä vesijuoksurytmi on luontevan oloista ja niin napakkatempoista, että hengästyt. Treenin voi tehdä myös intervallityyppisesti.

Mitä nopeammin vedessä liikkuu, sitä enemmän vesi antaa vastusta. Vesijuoksu kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa, jos vesijuoksija hengästyy riittävästi. Huonokuntoisemmalle riittää se, että juuri ja juuri hengästyy. Terveysliikkujalle riittää puolestaan, että pystyy puhumaan puuskuttamatta.

9. Vesijuoksu tekee hyvää myös mielelle

Lukuisat ihmiset nauttivat vedessä olemisesta ja liikkumisesta. Tämän vuoksi vesiliikunta koetaankin hauskaksi lajiksi, jolloin liikunnasta voi tulla säännöllinen elämäntapa.

Vesijuoksu on tehokasta, mutta se on myös  rauhallinen laji, jonka aikana ehtii uppoutua omiin ajatuksiinsa tai sitten vaihtaa kuulumisia ystävän kanssa.

Vesijuoksu on myös rentouttavaa, ja lajin parissa voi kokea kiireettömyyttä: vesijuostessa eteneminen on väkisinkin verkkaista, sillä nopeasti ei pääse, vaikka kuinka haluaisi. Mikäpä sen parempi rauhoittumiskeino?

Vesi myös hieroo kehoa kauttaaltaan ja painottomuuden tunne tuo hyvän olon. Kun  nouset altaasta, olosi on ihanan kevyt – mutta jo huomenna huomaat, miten tehokas treeni olikaan.

Lähteet: Suomalainen Vesiliikuntainstituutti , UKK-instituuttiElixir

X