Terveys

Painoindeksilaskuri: Laske oma painoindeksisi – laskurimme kertoo, onko sinulla ylipainoa ja mitä tuloksesi tarkoittaa

Syötä alla olevaan laskuriimme pituutesi ja painosi, niin saat helposti selville oman painoindeksisi: oletko painoindeksin mukaan normaalipainoinen, ylipainoinen vai lihava? Saat myös neuvoja ja lisätietoa asiantuntijalta.
Teksti: Sari Hannikainen Kuvat: iStock

Painoindeksin avulla voit arvioida pituuden ja painon välistä suhdetta. Annan painoindeksilaskuri antaa luotettavan tuloksen painoindeksistäsi.

Lue myös: Painavat luut ja 9 muuta myyttiä painoindeksistä – tiedätkö, mikä on totta ja mikä tarua?

Aikuisella ihmisellä, jonka pituus ei enää muutu, painoindeksi muuttuu painon muuttuessa, mutta lukema ei kerro kehon koostumuksesta. Jos painoa tulee lisää, siitä on yleensä vähintään kaksi kolmasosaa rasvaa ja parhaimmillaan yksi kolmasosaa lihasta.

Painoindeksilaskuri ei mittaa tai kerro elimistön rasvamäärää

Painoindeksillä on vahva yhteys kehon rasvakudoksen määrään, mutta on tärkeää muistaa, että  painoindeksi ei ole elimistön rasvan mittari. Ihmisen paino koostuu muun muassa luusta, lihaksesta ja rasvasta. Painoindeksi on näiden kolmen kudoksen summan mittari. Painoindeksilaskuri ei kuvasta esimerkiksi sitä, paljonko kehossa on rasvaa suhteessa lihaksiin.

Painoindeksi on jatkumo, jonka vuoksi tulokset ovat suuntaa-antavia.

Painoindeksin rajat – näin tulkitset tulosta, jonka painoindeksilaskuri antaa

18–24,9 normaali paino

25–29,9 ylipaino

30–34,9 lihavuus

35–39,0 vaikea lihavuus

40 tai yli sairaalloinen lihavuus

4 faktaa painoindeksistä

  1. Kehon painoindeksi on paino jaettuna pituuden neliöllä.
  2. Painoindeksi 25 on kansainvälisesti sovittu ylipainon raja-arvo, koska sen ylittyminen lisää tutkimusten mukaan useiden sairauksien vaaraa. Painoindeksi 30 on kansainvälisesti hyväksytty lihavuuden raja-arvo, jonka yläpuolella sairastuvuusriski on selvästi suurentunut.
  3. Painoindeksiä on kritisoitu siitä, että se ei sovi lihavuuden arviointiin esimerkiksi lihaksikkailla henkilöillä tai että sen mukaan henkilö voi olla normaalipainoinen, vaikka hänellä olisi vyötärölihavuutta ja suuri rasvaprosentti.
  4. Painoindeksin kehitti belgialainen Adolphe Quételet 1800-luvulla.

Painoindeksilaskuri: laske oma painoindeksisi


Ilmoita painosi kiloina ilman grammoja.

Huom! Annan painoindeksilaskuri kartoittaa liikapainoa. Painoindeksi voi myös viitata normaalia alhaisempaan painoon tai alipainoon, mutta tämä laskuri ei anna niitä tuloksia.

Lähteet: Professori, lihavuustutkija ja lääkäri Aila Rissanen, Käypähoito, Terveyskirjasto, Wikipedia
X