Ihmiset ja suhteet

Maalaisjärkeä urheilijanuorten syömiseen

Teksti:
Anna.fi
urheilijanuori

Monipuolinen ruokavalio on merkittävä osa hyvinvointiamme. Urheilua harrastaville lapsille ja nuorille riittää fiksu arkisyöminen, mutta ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin mukaan heidän ruokailutottumuksistaan puuttuu valitettavan usein tervettä maalaisjärkeä.

– Ongelma ei koske vain lapsia ja nuoria, vaan monesti myös aikuisia. Vaikka terveelliseen ruokavalioon ei liity mitään ihmeellisiä jippoja, ihmisten keskimääräinen syöminen ei ole kovin fiksua. Maalaisjärki tuntuu usein olevan katoava luonnonvara, Borg näkee.     

– Kun jokapäiväisten ruokailutottumusten runkona ovat aamiainen, lounas, päivällinen sekä pari välipalaa, ollaan oikealla tiellä. Avainsanoja ovat syömisen tasaisuus ja monipuolisuus. Se, mikä on terveellistä ravintoa aikuisille, on sitä myös lapsille ja nuorille.

Perusasiat kuntoon

Borg korostaa, että syöminen vaikuttaa oleellisesti ihmisen jaksamiseen ja mielialaan. Jos aterioita jää väliin, etenkin lapsesta tulee usein väsynyt ja huonotuulinen.

Epäsäännölliset ruokailutottumukset lisäävät myös makeanhimoa, mikä taas on omiaan aiheuttamaan ylipainoa. Valtaosalla nuorista on ravitsemusasiantuntijan mukaan ongelmia syömisen perusasioiden kanssa.

– On huolestuttavaa, että esimerkiksi 10-12-vuotiaista vain kaksikymmentä prosenttia syö säännöllisesti kasviksia. Lautasmalli olisi rakennettava niin, että jokaiseen ateriaan kuuluu kasvikunnan tuotteita, Borg jatkaa.

– Ongelmat liittyvät pikemminkin syömisen laajoihin yleislinjoihin kuin melko yhdentekeviin yksityiskohtiin ja erilaisiin uutuuksiin, joita media mielellään käsittelee.    

Orsa Sport leirikuvia

Vanhempien vastuu

Päävastuu lasten ja nuorten ruokailutottumuksista on luonnollisesti vanhemmilla. Borgin mielestä koulussa jaetaan aivan riittävästi terveelliseen ravintoon ja järkevään syömiseen liittyvää tietoa.

Ongelmat eivät löydy niinkään koulujen, vaan kotien ravitsemusvalistuksesta – tai pikemminkin sen puutteesta. Vanhempien rooli on ratkaiseva.

– Kaikki lähtee kotoa. Lapsi jaksaa ja voi hyvin, kun terveellisen ruokavalion hyvin yleisesti tunnetut perusasiat ovat kunnossa, Borg painottaa.

– Esimerkiksi urheilevan nuoren syömisessä ei kannata keskittyä turhaan nippelitietoon, vaan käyttää tervettä järkeä eli huolehtia säännöllisyydestä ja monipuolisuudesta.

Artikkelin on toimittanut Orsa Sport Oy, jonka yhtenä tavoitteena on tarjota nuorille jalkapalloilijoille laadukasta ja kehittävää toimintaa näiden esikuvien parissa.

X