Ihmissuhteet

Näitä asioita onnelliset parit eivät tee – ”He ovat vierekkäin, eivät vastakkain”

Monet tyytyväisinä parisuhteessaan elävät karttavat tiettyjä urautumisia ja asenteita. Asiantuntija Laura Huuskonen Parisuhdekeskus Katajasta kertoo, mitä kannattaa tehdä toisin – ja mitä jättää tekemättä.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Onnelliset parit eivät unohda huumoria tai vertaile vaikeuksiaan.

Monet tyytyväisinä parisuhteessaan elävät karttavat tiettyjä urautumisia ja asenteita. Asiantuntija Laura Huuskonen Parisuhdekeskus Katajasta kertoo, mitä kannattaa tehdä toisin – ja mitä jättää tekemättä.

Sopusoinnun säilyttäviä pariskuntia yhdistää se, että he välttävät tyypillisiä suhteiden sudenkuoppia. Listasimme neljä asiaa, mitä onnelliset parit eivät tee.

1. Onnelliset parit eivät kamppaile siitä, kummalla on vaikeampaa

Jos haluaa parisuhteen voivan hyvin, silloin pyrkii yhdessä toisen kanssa löytämään keinoja pulmien ratkaisemiseksi. Haasteiden vertailu ei ole ovi onnellisuuteen.

– Kannattaa kääntää huomio asioihin, jotka sujuvat hyvin, ja miettiä, mistä on jo selvitty yhdessä. Onnelliset parit ovat vierekkäin, eivät vastakkain, havainnollistaa asiantuntija Laura Huuskonen Parisuhdekeskus Katajasta.

Tasavertainen vastuunjako on tärkeää parisuhteessa, esimerkiksi kotitöissä ja lastenhoidossa. Voikin vaikka sopia, että toinen hoitaa ne tiskit, toinen pyykit. Silloin välttää helpommin sen, ettei arki ala tuntua toisella uuvuttavampana.

– Jos omat voimat ovat vähissä, voi tulla sellainen olo, että uupumus johtuu kumppanista. Toinen ei tee omasta mielestä tarpeeksi. Todellisuudessa kuitenkin kyse on usein siitä, että oma ja yhteinen tilanne on vain kokonaisuutena voimia vievä, Huuskonen selittää.

2. Onnelliset parit eivät lakkaa nauramasta yhdessä

– Onnelliset parit huomaavat hauskoja sattumuksia arjessa ja nauravat niille, Laura Huuskonen kertoo.

Huumori saa mielihyvähormonit hyrräämään. Se auttaa myös usein kestämään vaikeuksia parisuhteessa.

”Vaikeuksienkin keskellä voi huomata, miten hassua ja ihanaa elämä on.”

Parisuhdekeskus Kataja esimerkiksi auttaa ja tukee monia erityislasten vanhempia, joilla yhteinen, usein musta huumori on tehnyt haastavasta arjesta siedettävämpää.

– Jos ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa, nauraminen on hyvä valinta. Vaikeuksienkin keskellä voi ja on lupa huomata, miten hassua, kaunista ja ihanaa elämä on.

3. He eivät vaihda vain kuulumisia, vaan keskustelevat syvällisiä

Onnelliset parit pysähtyvät yhdessä elämän tärkeiden kysymysten äärelle. He muistelevat menneitä merkittäviä hetkiä ja kokemuksia sekä haaveilevat tulevasta. Nämä parit pohdiskelevat, millaisen polun he ovat kulkeneet ja luovat keskusteluissa yhteistä tarinaansa.

– Merkitykselliset keskustelut vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta, painottaa Laura Huuskonen.

Syntyjen syvien miettiminen toisen kanssa ei poissulje sitä, etteikö arkiselle jutustelulle olisi tarvetta. On hyvä olla kiinnostunut vaikkapa siitä, miten puolison päivä on sujunut. Kevyt kuulumisten vaihtaminen onnistuu myös huomattavasti helpommin kiireisessä elämässä kuin syvällinen kohtaaminen. Erityisesti pikkulapsiperheissä illan viimeiset tunnit saattavat tarjota ainoa mahdollisuuden jutteluun, jolloin päivän kasaama kuormitus kuitenkin haastaa hedelmällisen keskustelun.

– Jotkut vanhemmat varastavatkin lounashetkiä tai vaikka Pikku kakkosen ajan toisilleen. Yhteinen keskusteluaika vaatii priorisointia ja sitä, että annetaan pyykkien ja tiskien välillä vain olla, Huuskonen korostaa.

4. Onnelliset parit eivät unohda kosketusta

Koskettaminen tuo sekin mielihyvää – myös silloin, kun kyse ei ole seksistä. Monelle koskettaminen on lisäksi tapa viestittää tunteita, joita sanoilla ei tavoiteta.

– Sanat eivät aina yllä samalla tavalla ilmaisemaan välittämistä ja rakkautta, Huuskonen huomauttaa.

Arjen lomassa ihan ohimennen voi hipaista kumppanin poskea tai vaikka laskea käden olkapäälle.

– Näin voi kertoa toiselle, että hei, huomasin sinut, olet minulle tärkeä.

Lue myös: Eron ennusmerkit – tunnistatko suhteestanne 4 kohtalokasta ratsumiestä?

Kaksplus.fi: 6 syytä, miksi lapsen saaminen parantaa vanhempien parisuhdetta

X