Ihmiset ja suhteet

Eroaminen, vaikka rakastaa yhä toista, on erityisen vaikeaa – terapeutti kertoo 7 syytä, milloin ero voi silti olla oikea ratkaisu

Pitkään jatkunut onneton olo voi kertoa siitä, että eroaminen, vaikka rakastaa yhä toista, on oikea ratkaisu. Kysyimme terapeutilta, mistä merkeistä voi päätellä, että eroaminen voi olla fiksua.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Ero voi olla ihmiselle iso kriisi, etenkin, jos toista rakastaa edelleen.

Pitkään jatkunut onneton olo voi kertoa siitä, että eroaminen, vaikka rakastaa yhä toista, on oikea ratkaisu. Kysyimme terapeutilta, mistä merkeistä voi päätellä, että eroaminen voi olla fiksua.

Parisuhteet eivät ole helppoja, ja myös hyvään suhteeseen mahtuu ylä- ja alamäkiä. Välillä tilanne etenee kuitenkin siihen, että joutuu pohtimaan eroa, vaikka kokee rakastavansa toista edelleen. Eroaminen, vaikka rakastaa yhä toista, on erityisen raskasta, ja eropäätöstä voi miettiä pitkäänkin. Jos eroajatukset kuitenkin pyörivät usein mielessä, kannattaa asiasta puhua kumppanin kanssa.

– Jos tunnistaa, että aito rakkaus on edelleen jäljellä, kannattaa riittävän ajoissa keskustella ja pohtia, mistä eroajatukset johtuvat, sanoo Mehiläisen pari- ja seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen.

On hyvä pohtia, mikä suhteessa on konkreettisesti niin huonoa, että miettii eroa. Kuormittaako kumppanin käytös? Johtuvatko eroajatukset kohtaamattomuudesta toisen kanssa? Löytyykö yhteys kumppanin kanssa edelleen?

– Oma tausta tai lapsuudenkokemukset, tai aiemmat pettymykset ihmissuhteissa voivat myös alitajuisesti johtaa siihen, että ihminen miettii eroa. Se on toisesta riippumatonta toimintaa, Pölönen kertoo.

Muuttunut elämäntilanne voi johtaa siihen, että eroaminen, vaikka rakastaa yhä toista, on tarpeen

Eroaminen, vaikka rakastaa yhä toista, voi johtua monista syistä. Eroajatusten taustalla voi olla henkisen yhteyden katoaminen, eikä kumppanin kanssa löydy enää kommunikaatio- tai tunneyhteyttä. Parisuhteessa ei kyetä enää kohtaamaan toista, ja tuntuu, että kumppani ei enää ymmärrä.

Jatkuvat ja kehää kiertävät riidat voivat myös hiertää parisuhdetta, ja silloin eroaminen voi olla oikea ratkaisu, vaikka toista rakastaakin edelleen.

Pariskunta istuu ja pitelee toisiaan kädestä. Avoin ja rohkea keskustelu on avainasemassa eropäätöstä tehdessä. Joskus eroamien, vaikka rakastaa yhä toista, voi olla oikea ratkaisu.
Avoin ja rohkea keskustelu on avainasemassa eropäätöstä tehdessä. Joskus eroaminen, vaikka rakastaa toista yhä, voi kuitenkin olla oikea ratkaisu.

– Myös elämäntilanteisiin liittyvät muutokset voivat vetää parin välit niin kireälle, että syntyy ero, Pölönen kertoo.

Tällaisia elämäntilanteisiin liittyviä isoja muutoksia voivat olla esimerkiksi taloudelliset muutokset, kuten työttömyys tai oman yrityksen nurin meneminen. Joskus taas esimerkiksi vauvan mukanaan tuoma uusi arki ei enää luonnistu, vaikka kumppania rakastaisikin.

– Pari on voinut pärjätä kahdestaan todella hyvin, mutta kun kuvioihin tulee mukaan lapsi, jostain syystä ei kyetä mukautumaan uuteen tilanteeseen. Kahdenkeskinen parisuhdeaika jää pieneksi, jos esimerkiksi väkisin pidetään vain omista aikatauluista ja harrastuksista kiinni, Pölönen kertoo.

– Lasten ollessa jo mukana apua tulisi aina hakea ennen eroa, jos omin avuin tilanne ei muutu.

Lue myös Kaksplussasta: Ero puolisosta on kriisi koko perheelle, ja silti arjen pitäisi jatkua – näin selviydyt siitä lasten kanssa

Onko suhde pelastettavissa? Keskusteleminen auttaa selvittämään sen

Eropäätös on tuskin koskaan helppo, ja erityisen vaikeaa se on silloin, jos rakastaa edelleen toista. Avoin, rehellinen ja rohkea keskustelu kumppanin kanssa on tärkeää.

Pölönen kannustaakin pareja kääntymään ajoissa ammattilaisen puoleen, jotta asioista voi keskustella myös ulkopuolisen kanssa.

– On tärkeää käydä tilannetta läpi: onko suhde pelastettavissa, onko suhteen rakenteissa jotain ongelmia tai onko siellä jokin pielessä? Jos osa suhteen asioista toimii varsin hyvin, voidaanko parin tunnesidettä vahvistaa vielä?

Eroaminen, vaikka rakastaa yhä toista – 7 syytä, milloin se saattaa olla oikea vaihtoehto

  1. Molemmat ovat selkeästi onnettomia.
  2. Kumppani tuntuu pikemminkin kämppikseltä kuin puolisolta.
  3. Fyysinen läheisyys puuttuu.
  4. Seksielämä on hiipunut.
  5. Yhdessä oleminen ei suju tai yhdessä ei viihdytä.
  6. Eriytyminen kumppanista on jo tapahtunut.
  7. Tunneyhteys toiseen on pysyvästi poissa.

Lue myös: Ensihuuma takana, halut kateissa? Omia, toteutumattomia seksihaluja ei uskalleta avata parisuhteessa rehellisesti, sanoo asiantuntija

Erossa ei menetä vain kumppania

Eron jälkeen voi mennä kauankin aikaa, ennen kuin tietää eron olleen oikea päätös. Yleensä muutaman vuoden sisällä voi huomata, jos oma elämä on eron jälkeen ollut selkeästi onnellisempaa, helpompaa ja tasapainoisempaa.

Lue myös: ”Se on se hetki, kun ihminen kokee saaneensa itsensä takaisin” – erohehku saa eronneen ihastumaan jälleen itseensä, sanoo seksuaalineuvoja ja kertoo, mitä siitä seuraa

Eroaminen, vaikka rakastaa yhä toista, on ihmiselle lähes aina iso kriisi. Eron mukana ei välttämättä menetä vain kumppania, vaan myös parisuhteen kautta muodostetut ystävyyssuhteet voivat muuttua hankaliksi. Eron myötä voi menettää myös esimerkiksi vuosikausia rakastamansa kesämökin.

– Itse eroamisessa päätöksenteko on vaikeinta, huonossakin suhteessa toinen on kuitenkin usein ainakin joiltain osin tuttu ja turvallinen, Pölönen sanoo.

Eropäätöstä tehdessä on hyvä miettiä muutakin kuin vain nykyhetkeä. Ovatko ongelmat jatkuneet jo pitkään, vai ovatko ne sellaisia, joista voi vielä keskustelemalla päästä yhdessä yli? Jos päätetään kuitenkin rakkaudesta huolimatta erota, on tärkeää pyrkiä jatkamaan elämää päivä kerrallaan, ja luottaa siihen, että usein aika auttaa.

X