Ihmissuhteet

”Se on se hetki, kun ihminen kokee saaneensa itsensä takaisin” – erohehku saa eronneen ihastumaan jälleen itseensä, sanoo seksuaalineuvoja ja kertoo, mitä siitä seuraa

Erohehku on eroprosessissa se hetki, jolloin huomaa, ettei elämä päättynytkään, vaan jatkuu entistä parempana. Hehkun ilmaantuminen voi kestää, mutta mikä parasta: se on mahdollista meille kaikille.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Erohehkun ilmaantuminen kestää muutamasta viikosta jopa vuoteen.

Erohehku on eroprosessissa se hetki, jolloin huomaa, ettei elämä päättynytkään, vaan jatkuu entistä parempana. Hehkun ilmaantuminen voi kestää, mutta mikä parasta: se on mahdollista meille kaikille.

Erohehku on niin voimakas tunne, ettei se voi mennä itseltä ohi. Yleensä asian huomaavat myös ulkopuoliset: katse ei enää kulje maassa, vaan eronnut hehkuu kuin vastaihastunut.

– Erohehkussa eronnut henkilö ajattelee, ettei ero ollutkaan maailmanloppu, vaan se avaa uusia ovia ja mahdollisuuksia elämään. Se on se hetki, kun ihminen kokee saaneensa itsensä takaisin. Eronnut ihastuu uuteen vapaaseen elämäänsä ja myös itseensä, seksuaalineuvoja Susanna Suutarinen Terveystalosta sanoo.

Usein eronneesta voi tuntua aluksi siltä, ettei tuska lopu koskaan, eikä rakkaimman ihmisen irti päästämisestä selviä ikinä. Tunteet vellovat epäonnistumisen, vihan, surun ja pettymyksen välillä tilasta toiseen vaihdellen. Välillä tulee kirkkaampia päiviä, jolloin näkee pilkahduksen valoisammasta tulevaisuudesta, kunnes kasvoja vasten iskee jälleen suru ja epätoivo.

– Nämä ovat normaaleja tunnetilan vaihteluja, kun eronnut prosessoi eroaan ja sen syitä. Eron käsitteleminen vie aikansa, eikä sitä kannata nopeuttaa. Eronneen tulee tavallaan löytää itsensä uudelleen.

Jossain vaiheessa moni kuitenkin huomaa päässeensä erosta yli selviytyjänä, entistäkin vahvempana. Tätä tilaa kutsutaan erohehkuksi.

Erohehku on mahdollista kaikille

Erohehkun ilmaantuminen kestää muutamasta viikosta jopa vuoteen. Tämä riippuu erityisesti suhteen vakavuudesta ja siitä, millainen rooli itsellä on ollut erossa.

Eropäätöksen tehnyt osapuoli saavuttaa erohehkun usein nopeammin. Näin käy usein myös silloin, jos kyse ei ole kovin vakavasta suhteesta tai jos on työstänyt eroa jo pitkään. Silloin eronnut saattaa jopa säikähtää omia tuntemuksiaan: saanko nyt jo tuntea näin?

– Jokainen käsittelee eroa omassa aikataulussaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki surun, vihan ja pettymyksenkin tunteet tulee käydä läpi vaihe vaiheelta. Ero on aina kasvun paikka.

Jos itse on jätetty osapuoli, tai ero on ollut riitaisa, voi tunteiden käsittelyyn ja sitä kautta myös erohehkun löytämiseen kulua aikaa. On kuitenkin lohdullista ajatella, että erohehku tulee kyllä.

– Erohehkun kokevat tavallisesti ihmiset, jotka tekevät tarkan itsensä tutkiskelun eroon johtaneista syistä. He näkevät oman osuutensa, eivätkä katkeroidu syyllistämään vain toista osapuolta. He uskaltavat käsitellä vaikeita tunteita. Mahdollisuus tähän on meillä kaikilla.

Nainen katsoo ikkunasta hehkuvaa valoa. Erohehku tarvitsee sen sijaan usein itsetutkiskelua eroon johtaneista syistä.
Erohehku vaatii usein itsetutkiskelua eroon johtaneista syistä.

Laastari tyrehdyttää vuodon, mutta ei paranna

Erohehkun keskellä olo on usein itsevarma ja voimaantunut. Uusiin ihmisiin on helppo tutustua ja deittiprofiilin tekeminen vaikuttaa hyvältä idealta. Erohehkun aikaan osa ajautuu helposti laastarisuhteisiin.

– Tällaiset suhteet voivat tarjota hetkellisesti läheisyyttä ja seksiä, mutta tällöin toisen osapuolen tulee olla selvillä siitä, että toinen on vielä keskellä eroprosessia.

Laastarisuhteet perustuvat usein väritettyyn toivekuplaan. Laastarisuhteesta haetaan lohtua eron jättämään tyhjyyteen, eikä nähdä uuden kumppanin aitoja piirteitä. Tästä syystä laastarisuhteet eivät usein kestä pitkään, eivätkä ole vankan suhteen perusta.

– Erohehku hiipuu pikkuhiljaa. Sen jälkeen elämä tasoittuu ja arki sen myötä. Vasta, kun ihminen on päässyt eroprosessissaan loppuvaiheeseen, eli irrottautuu lopullisesti entisestä puolisostaan, alkaa olla otollinen aika uudelle rakkaudelle, Suutarinen sanoo.

Lue myös:

Mitä tapahtuu, kun puoliso jättää yllättäen? Hanna Velling purki surunsa romaaniin: ”Nyt tiedän, että kun selviydyin tästä, selviydyn mistä vain”

Johannes ja Anne erosivat heti häiden jälkeen – asiantuntija huomasi heidän suhteissaan tyypillisiä, nopeaa eroa ennakoivia piirteitä

Pelkäätkö jääväsi eron jälkeen loppuelämäksesi yksin? Asiantuntija kertoo, mistä pelko johtuu ja miten siitä voi päästä eroon

X