Ihmissuhteet

Avioero koettelee ystävyyttä – asiantuntija neuvoo, mitä tehdä, jos haluaa olla kummankin osapuolen kaveri

Vaikka ero on pariskunnan välinen asia, se ravistelee myös ystävyyssuhteita. Kun kaveri ei vähättele eronnutta, eikä eronnut pakota muita valitsemaan puoliaan, ystävyys säilyy.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Avioero voi koetella ystävyyttä.

Vaikka ero on pariskunnan välinen asia, se ravistelee myös ystävyyssuhteita. Kun kaveri ei vähättele eronnutta, eikä eronnut pakota muita valitsemaan puoliaan, ystävyys säilyy.

Ystäväporukalla on istuttu iltaa ja parannettu maailmaa, on reissattu ja remontoitu. On saatu lapsille kummit ja päästy itse kummeiksi. Ja vannottu ikuista ystävyyttä.

Hyvistä ystävistä seuraa hyviä muistoja, ja parisuhteessa muistot ja ystävät ovat usein yhteisiä. Avioero voi muuttaa kaiken.

– Erossa ihminen joutuu luopumaan rakastetustaan, usein kodistaan ja monesti myös ystävistään, parisuhdekouluttaja ja Suomalaisen eroseminaarin kehittänyt Marianna Stolbow kertoo.

Avioero on paha paikka myös ystäville. Vaikka he tuntisivat parin vuosien takaa, he harvoin pystyvät suhtautumaan osapuoliin tasaveroisesti. He valitsevat, kumpaa he ymmärtävät ja tukevat. Eronneelle tekee kipeää, jos valinta ei osu itseen.

– Kaikki hyvät ihmissuhteet perustuvat rehellisyyteen. Eronneen kannattaa kertoa avoimesti omasta kivusta ja halusta pysyä myös ex-kumppaninsa kavereiden ystävänä – torjutuksi tulemisen uhallakin.

Mitä jos avioero tarttuu?

Jos valinta ei osu itseen, ystävyyssuhteen loppumista saa surra, mutta omaa mieltä ei kannata osoittaa. Ystävä tekee valintansa ystävyyssuhteen jatkosta oman näkemyksensä perusteella, ja se on syyllisine ja syyttömine osapuolineen hyvin kapea ja kaukana todellisuudesta.

– Avioero erottelee ystävistä jyvät akanoista, eikä eronneen kannata syyttää tästä itseään. Ystävä voi kieltäytyä jatkosta siksikin, että hän pelkää, että ero tarttuu.

– Eronnut ystävä on toiselle peili ja mahdollinen uhka. Jos tietää, että oma kumppani on tyytymätön suhteeseen, voi eronnut antaa esimerkillään rohkeutta tehdä ratkaisuja omassa suhteessa.

Joskus puolestaan eronnut voi olla niin väsynyt ja sumussa, ettei jaksa pitää yhteyttä ystäviin, jolloin ystävä loukkaantuu.

– Kun parisuhde päättyy, ihmisen elämässä alkaa suruaika. Ystävälle voi kertoa, että nyt yhteydenpidossa seuraa hetkellisesti hiljaisempi vaihe.

Avioero pakottaa ystävän miettimään, kenen puolelle asettua

Mitä sinä itket? Sinä itse halusit eroa. Lakkaa ajattelemasta eksääsi, nyt alkaa uusi elämä! Löydämme sinulle paremman kumppanin.

Koska läheisen ihmisen pahaa oloa on vaikea sietää, ystävä usein ehdottaa eronneelle pikaratkaisuja ja -analyysejä tilanteeseen. Vaikka hän yrittää auttaa ja muuttaa eronneen elämän nopeasti paremmaksi, neuvot ovat hyödyttömiä. Eronneelle voi tulla niistä tunne, ettei hän tule kuulluksi.

– Joskus eronneen voi olla tarpeen kertoa ystävälle, ettei tämän tarvitse ratkoa muiden pulmia. Läsnäolo, myötätunto ja kuunteleminen riittävät.

Ystävä ei ole terapeutti, vaan usein yltiösolidaarinen ihminen. Hänen puolueelliset kommenttinsa eivät auta eronnutta huomaamaan omaa osuuttaan erossa. Ne eivät ohjaa eronnutta eteenpäin.

Ystävien ei tarvitse julistaa seisovansa jommankumman eronneen takana. Mutta on reilua kertoa osapuolille, jos jatkaa kummankin ystävänä.

– Tällöin kaikki tietävät, että ystävälle kerrotut asiat saattavat päätyä myös eksän korviin.

Ystävät miettivät puoliaan usein viimeistään silloin, kun eronnut esittelee uuden kumppaninsa. Saako siitä ihmisestä tykätä? Voiko uuden pariskunnan kutsua kylään, vai onko oltava ainiaan solidaarinen eron toiselle osapuolelle?

– Hankalissa tilanteissa kannattaa kysyä ystävältä suoraan, että mitä sinä toivoisit minun tekevän tässä tilanteessa.

Asiasta voi jutella myös ennakkoon. Näin eronnut tulee kuulluksi, eikä ystävälle jää tunnetta, että hän toimii toisen selän takana.

Eksää ei kannata haukkua

Ystävä voi luulla, että hän auttaa eronnutta haukkumalla tämän eksää tai raportoimalla tämän kuulumisista. Näissä tilanteissa ystävää kannattaa pyytää vaihtamaan puheenaihetta.

– Jotta eronnut pääsee tilanteessa eteenpäin, vanhasta parisuhteesta pitää opetella päästämään irti. Se ei onnistu, jos toinen koko ajan muistuttaa jutuillaan menneestä.

Stolbow kehottaa eronnutta katkaisemaan välit eksään joksikin aikaa.

– Mitä selkeämmin eronnut pystyy siivoamaan entisen kumppaninsa arjestaan ja mielestään, sitä nopeammin hän selviää eroprosessistaan. Tarkoitus on työstää rauhassa asiaa, jotta pääsee toisesta oikeasti eroon.

Yhteydenpitoa vaativat asiat voi hoitaa entisen puolison kanssa vaikka Whatsappilla.

– Ystävä ei ole viestinviejä.

Oma avioero auttaa ymmärtämään ystävää

Eronnut ihminen tarvitsee aikaa, pysähtymistä ja mahdollisuuden puhua eron aiheuttamista tunteista uudelleen ja uudelleen. Hänen tulee ymmärtää, mitä erossa tapahtui ja miksi.

Parhaimmallakaan ystävällä ei ole välttämättä malttia keskustella ja kuunnella aiheesta loputtomiin. Hän saattaa väsyä, jolloin eronneen elämässä on taas yksi ihminen vähemmän.

– Eron kokenut ihminen on eronneen paras kuuntelija. Hän ymmärtää, ettei päättynyttä parisuhdetta paketoida hetkessä.

Suhde aiheuttaa loppuessaan surua ja suuttumusta. Alussa ihmisellä on usein tapana kieltää tapahtunut ja ottaa myöhemmin ikään kuin repusta kaivamalla yksi asia kerrallaan käsittelyyn – ja asioita riittää puitavaksi.

– Vanhat ystävyyssuhteet eivät kuormitu liikaa, kun eronnut hakeutuu vertaisryhmään. Siellä jokainen päättää itse, missä tahdissa ja mitä haluaa itsestään ja erostaan kertoa.

Moni ystävyyssuhde kuolee eroon, mutta samaan aikaan syntyy kuitenkin uusia suhteita.

– Uusia ystäviä voi löytyä yllättävistäkin paikoista, kun vain uskaltautuu avautumaan omista kokemuksista. Samankaltaisuus vetää puoleensa, ja eron kokeneita riittää, Marianna Stolbow kehottaa.

Lue lisää:

Avioero mullisti Marin elämän: ”Miehen erotoive oli kuin pommi”

X