Ihmissuhteet

Hyvä ero on molempien etu – paripsykoterapeutti kertoo, miten asioista päästään yhteisymmärrykseen eron keskellä

Jokainen eroava ansaitsee hyvän eron, mutta jos ero on vaikea, käytännön asiat saattavat herkästi sekoittua tunnepuolen asioihin. Kysyimme asiantuntijalta, miten tilanteessa kannattaa toimia.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Tunnemylläkkä voi vaikeuttaa asioista sopimista erossa.

Jokainen eroava ansaitsee hyvän eron, mutta jos ero on vaikea, käytännön asiat saattavat herkästi sekoittua tunnepuolen asioihin. Kysyimme asiantuntijalta, miten tilanteessa kannattaa toimia.

Toisesta ihmisestä luopuminen ei ole koskaan vaivaton päätös. Kun ero on tuore, parisuhteen päättyminen voi tuntua isolta möykyltä, jota on vaikea lähteä selvittämään tunnemylläkän keskellä.

Esimerkiksi käytännön asiat erossa saattavat vaikeassa tilanteessa sekoittua herkästi tunnepuolen asioihin. Kielteisten tunteiden – kuten surun, pettymyksen, vihan ja katkeruuden – keskellä, voi yhteisymmärykseen pääseminen olla haastavaa.

Terveystalon paripsykoterapeutti Piritta Pitkänen muistuttaa, että hyvä ero vaatii parin keskinäistä yhteistyötä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kielteiset tunteet pitäisi täysin ohittaa. Suotavaa on, että pari antaa tilaa myös luopumistyölle – oli ero sitten millainen tahansa.

– Eroprosessi on raskasta aikaa. Jokaisen on tärkeä huolehtia hyvinvoinnistaan ja tehdä tavallisia asioita, jotka tuovat voimavaroja ja hyvää mieltä sekä auttavat muuttuvan elämänvaiheen yli, Pitkänen muistuttaa.

Lue myös: Evoluutiotutkija Markus J. Rantalan 12 neuvoa jätetylle: Näin voit itse helpottaa eron jälkeistä ahdistusta

Käytännön työkaluja keskusteluun

Sopuisa ero vaatii parilta toimivaa keskusteluyhteyttä. Kun ero on uusi ja herkkä, voi asioita olla kuitenkin vaikea lähestyä ilman konflikteja. Silloin pari voi hyötyä Pitkäsen mukaan muutamista käytännön vinkeistä, kuten siitä, että sopiminen kannattaa aloittaa listaamalla, mitkä asiat tuntuvat helpoimmalta ratkaista ja mitkä taas vaikeammilta.

– Optimaalisinta olisi, että pari voisi yhdessä tehdä listan ja pohtia, mistä aloitetaan. Jos tämä ei onnistu, voi kumpikin aluksi luoda listan yksin ja sen jälkeen lähteä tekemään parin kanssa yhteistä listaa.

Ex-parin on hyvä pitää koko ajan mielessä, että eroon liittyvät järjestelyt vaativat aina kompromisseja ja joustoa. Tyydyttäviä ratkaisuja syntyy harvoin, jos keskusteleminen ja asioista sopiminen muuttuvat kovin tunnepitoiseksi.

– Tunteiden myllertäessä on tärkeää ottaa aikalisä keskustelussa ja antaa voimakkaiden tunteiden tasaantua. On suotavaa tehdä tutkimusmatkaa itseensä ja tarkastella, miksi jokin asia aiheuttaa hankalia tunteita. Onko joku tavara tai omaisuus oikeasti tärkeä, vai olenko puolisolle vaan niin vihainen, etten halua antaa periksi?

Vaikeina hetkinä Pitkänen kehottaa myös punnitsemaan, minkälaisissa asioissa itse voisi tulla puolitiehen vastaan, ja mitkä asiat ovat taas niitä, joista haluaa ehdottomasti pitää kiinni.

– Itseltään voi kysyä, mitkä asiat ovat minkäkin toiminnan arvoisia pitkässä juoksussa. Edistääkö oma joustaminen eroa?

”Tavaroilla ei ole tunteita, mutta lapsilla on”

Ero ei ole vain pariskunnan asia, vaan se koskettaa muitakin parin lähipiiriin kuuluvia, kuten esimerkiksi yhteisiä lapsia. Pitkänen painottaa, että parisuhde-, perhe- ja erokysymyksissä on muistettava, että tavaroilla ei ole tunteita, mutta lapsilla on.

– Lasten etu täytyy olla aina erossa etusijalla. Heitä ei saa ottaa koskaan eron pelinappuloiksi.

Tästä syystä vanhempien olisi hyvä löytää eron jälkeenkin sellainen tapa toimia, jossa lapset saisivat edelleen olla lapsia: lasten ei tarvitse kantaa mukanaan aikuisten murheita ja riitoja. Sen sijaan lapsille on tärkeää näyttää, että vanhempien yhteistyö sujuu erosta huolimatta.

– Lapsille on taattava sujuva, turvallinen ja tavallinen arki. Ihanteellista on, että aikuiset selvittäisivät ristiriitoja keskenään ilman, että lapset joutuvat keskelle sotatannerta.

Ero ei saisi sekoittaa lasten arkea. Käytännön asiat erossa olisi hyvä keskustella vain aikuisten kesken.
Erosta huolimatta lapsille on tärkeää turvata sujuva arki. Käytännön asiat erossa olisi hyvä keskustella vain aikuisten kesken.

Ammattilainen osaa katsoa asioita objektiivisesti

Vihan tunteiden vallitessa itselleen voi olla vaikea myöntää, että toisesta luopuminen on haastavaa ja surullista.

Pitkänen kehottaa kääntymään asiantuntijan puoleen silloin, jos tuntuu, etteivät eroamiseen liittyvät järjestelyt selviä kahden kesken tai ajatukset käytännön asioiden hoidosta ovat kumppanin kanssa kovin ristiriitaiset. Erotilanteessa ammattilainen osaa antaa välineitä kohti sopuisaa eroa sekä tarjota asioihin puolueettoman näkökulman.

Avioeroon liittyy myös juridisia asioita. Pitkänen muistuttaa, että ristiriitatilanteessa eroavan parin olisi tärkeä pyrkiä säilyttämään keskusteluyhteys sen sijaan, että pari taistelisi vain lakimiestensä välityksellä.

– Parin kannattaa jatkaa työtä myös väliensä parantamiseksi. Se on kaikkien etu.

Hyvä ero on molempien etu 

Eron hetkellä molemmat osapuolet ovat vastuussa siitä, että asiat saadaan sovittua: jokainen eroava ansaitsee hyvän eron.

– Vaikka parisuhde ei jatkuisikaan, on muistettava, ettei silti ole huono ihminen ja että on yhä yhtä arvokas kuin ennenkin. Erosta huolimatta itselleen voi rakentaa hyvän elämän, Pitkänen muistuttaa.

Elämänlaadun kannalta ei ole myöskään hyväksi, jos vihan ja katkeruuden tunteet vaivaavat vielä vuosienkin päästä eron jälkeen. Vaikka erosta olisi jo vierähtänyt tovi, parisuhdeterapeutille voi hakeutua myös yksinään, jos kokee tarvitsevansa apua kielteisten tunteiden käsittelyssä.

– Negatiivisia tunteita ei kannata kantaa mukanaan koko loppuelämäänsä. On hyvä hakea apua ja keinoja siihen, miten pääsisi kulkemaan kohti onnellista ja mielekästä elämää.

Lue myös: 

Yksinäisyyden tunne parisuhteessa ennakoi usein eroa – näin puutut ongelmaan ennen kuin on liian myöhäistä

Traumat voivat sekä yhdistää että erottaa parisuhteessa, ja niistä on myös mahdollista selvitä – tunnista tuhoava käytös

Näin selviät erosta taloudellisesti – velkaneuvoja kertoo, mitkä ovat tyypilliset toistuvat virheet

X