Ihmissuhteet

Käsittelemätön ero voi aiheuttaa psyykkisiä ja fyysisiä ongelmia ja estää uutta suhdetta toimimasta – näin käsittelet eron oikein

Ero voi olla yksi aikuiselämän suurimpia kriisejä. Sen käsitteleminen voi tuntua tuskaiselta. Silti se kannattaa. – Eron kunnolla käsitellyt todennäköisesti huomaa, miten paljon hän on itse muuttunut eron myötä – parempaan suuntaan, sanoo parisuhde- ja eroasiantuntija Salme Kantonen.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Ero voi oikein käsiteltynä olla hyvin kasvattava kokemus.

Ero voi olla yksi aikuiselämän suurimpia kriisejä. Sen käsitteleminen voi tuntua tuskaiselta. Silti se kannattaa. – Eron kunnolla käsitellyt todennäköisesti huomaa, miten paljon hän on itse muuttunut eron myötä – parempaan suuntaan, sanoo parisuhde- ja eroasiantuntija Salme Kantonen.

Ero herättää paljon erilaisia pettymyksen, vihan ja surun tunteita. Monet eronneet eivät käsittele näitä vaikeita tunteita, vaan yrittävät tukahduttaa ne ja jatkaa sinnikkäästi elämässä eteenpäin.

– Valitettavasti tunteet eivät katoa tukahduttamalla vaan muuntuvat vain pahemmiksi, parisuhde- ja eroasiantuntija Salme Kantonen sanoo.

Käsittelemätön ero voi aiheuttaa monia ongelmia

Eron käsittelemättä jättäminen voi aiheuttaa Kantosen mukaan muun muassa erakoitumista, psyykkisiä ja fyysisiä ongelmia, lääkkeiden ja päihteiden liikakäyttöä, monenlaisia psykosomaattisia sairauksia, masennusta sekä aggressiivista ja itsetuhoista käyttäytymistä.

– Käsittelemätön ero voi heikentää kokonaisvaltaisesti hyvinvointia ja olla jopa esteenä tulevalle parisuhteelle. Käsittelemättömän eron aiheuttamat tunteet voivat nimittäin aktivoitua uudessa parisuhteessa ja estää sitä toimimista, Kantonen kertoo.

Eron käsittelyyn kannattaa hakea ulkopuolista apua

Eronneille ihmisille tarkoitettuja eroseminaareja vetävä Kantonen suosittelee ulkopuolisen avun hakemista aina erotilanteessa.

– Yksin ihminen ei näe metsää puilta. Ulkopuolisen asiantuntijan apu ja vertaisryhmän tuki ovat tehokkaita missä tahansa elämän kriisissä, myös erotessa. Erokriisiin on olemassa monenlaista apua, Kantonen sanoo.

Kriisiterapiaa voi ja kannattaa Kantosen mukaan hakea esimerkiksi paikkakunnan tai kaupungin perhe- ja pariterapiayksiköistä. Terveysasemalta saattaa järjestyä keskusteluapua terveydenhoitajan kanssa. Kirkko järjestää ryhmiä eronneille. Psykologilla käymistäkin kannattaa harkita.

Vertaistukea tarjoavia eroseminaareja järjestetään isoilla paikkakunnilla. Tietoa järjestettävistä seminaareista kannattaa hakea verkosta. Verkosta on myös ostettavissa erilaisia erokursseja, jos seminaareihin ei syystä tai toisesta onnistu pääsemään paikan päälle.

– Kun kriisissä oleva saa osakseen tietoa, ohjausta ja tukea, hän voi oppia paljon itsestään ja omista kokemuksistaan sekä erilaisista ihmissuhteista. Eroseminaareissa pyritään tarkastelemaan omaa tapaa olla parisuhteessa. Eroseminaarissa ei etsitä syyllisiä vaan pyritään löytämään yhdessä ne tekijät, jotka tekivät suhteesta toimimattoman. Kun nämä asiat tiedostaa, uudessa suhteessa voi toimia eri tavalla kuin vanhassa, Kantonen kertoo.

Eron kunnolla käsitellyt huomaa todennäköisesti kehittyneensä eron myötä

Kunnolla käsitellyn eron merkkejä ovat muun muassa itsensä arvostaminen ja se, että erosta pystyy puhumaan avoimesti. Eronsa riittävän perusteellisesti käsitellyt kykenee ajattelemaan ex-puolisoaan ilman tunnekuohuja ja antaa tämän elää omaa elämäänsä. Hyvin käsitellyn eron jälkeen todennäköisesti jopa tuntee kiitollisuutta ex-puolison kanssa vietetystä yhteisestä ajasta.

– Eron kunnolla käsitellyt todennäköisesti huomaa, miten paljon hän on itse muuttunut eron myötä – parempaan suuntaan, Kantonen summaa.

X