Julkkikset

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa vinkkaa, miten jouluähky vältetään: ”Vanhasta ajatustavasta pitäisi osata päästää jo irti”

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa himoitsee sokerin sijasta ruisleipää ja juustoa ja vinkkaa herkkusuille, miten jouluähky vältetään.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Om-Arkisto

Anette Palssa, 45, on laillistettu ravitsemusterapeutti. Hänen kirjansa Rauhoita stressivatsa ilmestyy tammikuussa.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa himoitsee sokerin sijasta ruisleipää ja juustoa ja vinkkaa herkkusuille, miten jouluähky vältetään.

Anette Palssa, mistä puhutaan tällä hetkellä ravitsemusterapiassa?

Kehomyönteisyys on ollut iso trendi jo pitkään. Toinen trendi tällä hetkellä on ruoan eettisyys ja ympäristöystävällisyys. Kun valmistuin alalle parikymmentä vuotta sitten, kukaan ei puhunut siitä, että lihaa pitäisi vähentää eettisten syiden takia. Nyt siitä puhutaan paljon. Myös monet asiakkaani kertovat vähentäneensä punaisen lihan syömistä juuri eettisyyden vuoksi.

Anna vinkki, miten voi välttää joulupöytä-ähkyn.

Syömällä vähemmän. Suomen köyhästä historiasta kumpuaa ajatus, että ainakin jouluna kaikki saavat vatsansa täyteen. Muinoin se oli kaunis ajatus, mutta nyt siitä pitäisi osata päästää jo irti. Vähemmän ähkyä, enemmän makujen nautintoja.

Mikä on sinun jouluherkkusi?

Joulupöydän kalaruoat. Kinkusta en piittaa ollenkaan.

Uusi kirjasi käsittelee stressivatsaa, ja ärtyneen suolen oireyhtymä lienee aika yleinen vaiva. Ketkä siitä kärsivät eniten?

Nuoret naiset hakevat siihen eniten apua, koska se häiritsee heitä. Olen huomannut, että miehiä ei niin kamalasti haittaa se, että vatsa turpoaa ja pierettää tai että pitää rampata vessassa. Ei, vaikka minun näkökulmastani heillä on ihan kunnon oireet.

Mikä on uudenvuoden toiveesi?

Toivon, että pystyisin pitämään yllä hyvää tasapainoa, jonka olen löytänyt työn ja vapaa-ajan välille.

Makeanhimo riivaa talvisin. Miten siitä pääsisi eroon?

Yleensä se johtuu väsymyksestä, joten kannattaa huolehtia siitä, että nukkuu riittävästi ja syö säännöllisesti. Jos voi käydä valoisaan lounasaikaan ulkona happihypyllä, sekin voi auttaa. Ja kannattaa hankkia kirkasvalolamppu ja ehkä juoda tavallista useammin kahvia. Mutta on tärkeää myös tietoisesti hankkia hyvää oloa. Voi vaikka kääriytyä peiton alle, katsoa Netflix-sarjoja ja vain levätä.

Oletko perso makealle, Anette Palssa?

En ole. Jos olen tosi väsynyt tai vähän stressaantunut, niin silloin minun tekee mieli ruisleipää, Oivariinia ja hyvää juustoa.

Anette Palssa, 45, on laillistettu ravitsemusterapeutti. Hänen kirjansa Rauhoita stressivatsa ilmestyy tammikuussa.

 

Lue lisää:

Eroon tunnesyömisestä: 5 harjoitusta, joiden avulla tunnesyöminen voi loppua

Sokeri koukuttaa jokaista eri tavoin – tunnista oma heikko hetkesi ja opi hallitsemaan sokerihimoasi paremmin

Tankotanssin maailmanmestari Oona Kivelä: ”Terapia auttoi minut eroon tunnesyömisestä”

X