Terveys

Sokeri koukuttaa jokaista eri tavoin – tunnista oma heikko hetkesi ja opi hallitsemaan sokerihimoasi paremmin

Palaveripulla, kiukkukeksi ja stressisuklaa helpottavat elämää – kohtuudella käytettyinä. Kohtuus löytyy, kun tunnistaa oman sisäisen sokerihiirensä kuuden erilaisen siimahännän joukosta.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Kun tunnistat sokerihiirityyppisi, voit hillitä sokerin syömistä paremmin.

Palaveripulla, kiukkukeksi ja stressisuklaa helpottavat elämää – kohtuudella käytettyinä. Kohtuus löytyy, kun tunnistaa oman sisäisen sokerihiirensä kuuden erilaisen siimahännän joukosta.

Valkoinen sokeri on turhaa energiaa, jossa ei ole mitään elimistölle hyödyllistä. Se lihottaa, vaarantaa hampaat ja voi isoina määrinä altistaa kakkostyypin diabetekselle. Sokerilla on haittansa, mutta ai että se on hyvää! Niin hyvää, että karkkipussi tyhjenee helposti nopeammin kuin nälkäisen koiran ruokakuppi. Silti makeanhimo on ihan inhimillistä.

– Mieltymys sokeriherkkuihin on ihmiselle luontaista. Äidinmaito on makeaa, ja luonnossa makeat herkut ovat harvoin myrkyllisiä, terveystieteiden maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti Sanni Massinen sanoo.

Ihminen syntyy makean ystävänä, mutta oppii sokerihiireksi. Makealla herkuttelu kytkeytyy usein mukaviin hetkiin, ja tunteet ohjaavat syömistämme. Makeat herkut ja sokeri kohottavat nopeasti verensokeria ja sitä kautta mielialaa.

– Olemme sokerihiirinä erilaisia. Yksi syö makeaa kiireessä, toinen väsyneenä tai vanhasta tottumuksesta.

Ylettömästä makean mussuttamisesta voi opetella eroon. Koska kaikki sokerihiiret eivät astele samaan loukkuun, tapoja hillitä makeanhimoa on useita.

1. Nälkähiiri mussuttaa makeaa nälkäisenä

Tämä hiiri ei selviä tyhjin vatsoin töistä kotiin vaan koukkaa kaupan karkkihyllyn kautta. Nälkähiiri voi säilyttää pahan päivän varalta käsilaukussaan suklaapatukkaa.

Mistä johtuu? Jos makeaa syö nälkään, aivot oppivat siihen, että verensokeri nousee vikkelästi. Tällöin myös koukuttava hyvä olo tulee nopeasti. Kyse voi olla oikeasti myös janosta tai mieliteosta.

Mikä auttaa? Älä mene kauppaan nälkäisenä. Kunnon välipalalla pärjää päivälliseen asti. Esimerkiksi tuorepuuroa voi tehdä kerralla jääkaappiin 4–5 päiväksi.

Varaa käsilaukkuun vesipullo ja miniporkkanapussi. Jos kyse on janosta, se laantuu juomalla vettä. Jos kyse on nälästä, porkkanat auttavat alkuun. Elleivät porkkanat kiinnosta, kyse on mieliteosta. Se laantuu, kun odotat kymmenisen minuuttia.

Jos kaipaat makeaa, syö pieni annos jotain hyvää aterian päälle, niin annoskoko pysyy fiksuna.

2. Sokeri pelastaa väsyhiiren

Kun lounaasta on kulunut pari tuntia, alkaa väsyttää. Silloin väsyhiiri hakee virtaa makeasta.

Mistä johtuu? Raskas, etenkin runsaasti hiilihydraatteja sisältävä annos, kuten vehnäpasta, vie voimat ja nostaa verensokeria nopeasti. Koska verensokeri myös laskee äkkiä, iskee väsymys.

Univaje tuntuu iltapäivän väsymyksenä ja sotkee nälän- ja kylläisyydensäätelykyvyn.

Mikä auttaa? Saat pidettyä hiilihydraattien määrän kohtuudessa, kun syöt aterialla reilun kourallisen proteiinia ja varmistat, että annoksesta on ainakin puolet kasviksia. Hiilareiden on hyvä olla hitaita, esimerkiksi täysjyväviljaa.

Syö vähintään neljän tunnin välein. Säännöllinen ateriarytmi huolehtii tasaisesta verensokerista ja luonnollisesta näläntunteesta.

3. Tapahiiri herkuttelee telkkarin edessä

Kun televisio aukeaa, tapahiiri avaa karkkipussin. Palaveri ilman pullaa on huono palaveri.

Mistä johtuu? Syömisestä on tullut oheistoimintaa, tapa, joka kytkeytyy tiettyihin tilanteisiin.

Makuaisti tottuu nopeasti. Jos makea on aina teollista makeaa, luonnostaan makeat ruoat lakkaavat maistumasta.

Mikä auttaa? Opeta käsillesi television katselun ajaksi vaihtoehtoista tekemistä, kokeile esimerkiksi neulomista.

Varaa niin pieni annos herkkuja, että se riittää vain hetkeksi tai ota herkkujen rinnalle kasviksia ja kermaviilidippiä. Jos kasviskippo tuntuu liian radikaalilta, vaihda se marjarahkaan.

Palaveripulla voi välillä olla hedelmä. Totuttautuminen vähemmän makeaan vie joitain viikkoja. Keskity siihen, mitä laitat suuhusi. Kun syöt hitaasti nautiskellen, pienikin määrä riittää.

4. Sokeri kuuluu iltahiiren intohimoihin

Kun päivä alkaa olla pulkassa, iltahiiri suuntaa kaapille. Iltahiiren pakastimessa on aina jätskiä.

Mistä johtuu? Jos syö päivällä liian kevyesti, illalla tulee naposteltua. Ellei päivällä ole aikaa rauhoittua edes ruokatauolla, illalla on pakko rentoutua – vaikka syömällä.

Mikä auttaa? Satsaa laadukkaaseen proteiiniin ja hitaisiin hiilihydraatteihin; ne pitävät nälkää. Aamupuuroon voi sekoittaa kananmunan tai raejuustoa. Lounassalaatti vaatii reilusti kasvi- tai eläinproteiinia. Välipalahedelmä kaipaa kaveriksi esimerkiksi jogurtin ja hieman pähkinöitä.

Syö kasvispitoinen päivällinen ja riittävän iso iltapala, niin napostelun tarve vähenee. Yritä syödä kiireessäkin rauhassa. Silloin aterian jälkeen on levollinen olo ja jaksaa tarttua töihin.

5. Sokeri on tunnehiiren lääkettä

Kun kiukuttaa tai surettaa, sokeriherkut helpottavat oloa. Tunnehiiri syö usein enemmän herkkuja kuin haluaisi.

Mistä johtuu? Kyse on tunnesyömisestä, joka tyydyttää tunne-elämän tarpeita. Kun kaikki kiukuttaa, usein kiellettynä pidetty makea lohduttaa. Herkuttelu aiheuttaa totaalikieltäytyjälle syyllisyyden, jota on helppo lääkitä syömällä lisää makeaa.

Mikä auttaa? Mieti, mikä tunnetila makeanhimon taustalla on. Syöminen ei ole tapa käsitellä hankalia tunteita, vaan sen avulla työnnetään niitä pois mielestä. Eikä se auta.

Jos haluat palkita itsesi rankan päivän jälkeen, mieti, miten sen teet. Lämmittäisitkö saunan tai lähtisitkö kävelylle luontoon?

Unohda ääriajattelu. Terveelliseen ruokavalioon mahtuu myös herkkuja.

6. Stressihiiri vaimentaa kehon viestejä makealla

Kun tekemistä on liikaa, makea alkaa maistua. Kun suklaa sulaa suussa, stressihiiri jaksaa painaa.

Mistä johtuu? Pitkäkestoinen stressi sotkee elimistön hormonitasapainoa. Se lisää makeanhimoa. Sokeri voi olla stressinpurkulääke, joka vaimentaa kehon stressireaktioita.

Mikä auttaa? Makean syöminen on kuormittuneen ongelmista pienin. Stressinhallintakeinot ja riittävä palautuminen estävät liiallista kuormittumista. Hae tarvittaessa ammattiapua.

 

X