Julkkikset

Nostalginen perhekuva muistuttaa siitä, miten Raija Orasesta tuli Isin Mussu

Pienenä Raija Oranen kulki isänsä mukana puukaupoilla ja tukkimieskämpillä. Koreilunhalun kirjailija peri äidiltään.

Teksti:
Hannele Tavi
Kuvat:
Raija Orasen Kotialbumi, Om-Arkisto

Raija Oranen valitsi elämänsä kuvaksi kuvan lapsuudenperheestään.

Pienenä Raija Oranen kulki isänsä mukana puukaupoilla ja tukkimieskämpillä. Koreilunhalun kirjailija peri äidiltään.

Vuonna 1949 otetussa kuvassa perheeni on ammattilaisvalokuvaajan ikuistamana. Perheen kuopuksena istun äitini sylissä. Sota on ohi ja on alkukevät, koska pöydällä ruukussa kukkii floksi. Äidillä oli tapana istuttaa mukuloita kukkaruukkuun ja laittaa juomalasi ruukun päälle. Syntyi minikasvihuone, joka alkoi kukkia, kun kevät saapui Hyrynsalmelle.

Äidiltä olen saanut koreilunhaluni, sillä meillä oli aina hyvin siistiä ja sievää. Äitini oli ompelija, joka ompeli meille tytöille kauniit mekot kauluksineen. Myöhemmin hän perusti valmisvaateliikkeen nimeltään Hyryn leninki. Siitä puodista lähti liikkeelle Puhtaat valkeat lakanat -tv-sarja.

Raija Orasen perhe mustavalkoisessa kuvassa.
Kirjailija Raija Oranen muutti Kainuusta vuonna 1968. Yhä seudulle palatessaan ja siniset vaarat nähdessään hän tietää tulleensa kotiin.

Isän silmäterä

Isommat sisarukseni syntyivät sotavuosina, ja perheessä kaikki oli äitini harteilla. Kun minä synnyin vuonna 1948, isäni sanoi äidilleni, että minä hoidan tämän, lepää sinä. Niin minusta tuli Isin Mussu. Kuljin hänen kanssaan joka paikkaan. Ajoimme kuplavolkkarilla tekemään puukauppoja ja tarkastamaan tukkimieskämppiä. Lauloin jopa mieskuoron harjoituksissa bassostemmoja isän vieressä.

Ensimmäinen leikkikaverini oli myös poika. Jussin kanssa viiletimme taloyhtiön mailla ilkosen alasti lehmänkellot kaulassa, jotta aikuiset kuulivat, missä menimme.

Ehkä tämän takia en ole ikinä tehnyt eroa miehen ja naisen välille. Olen kirjoittanut paljon miehistä tai vahvoista naisista, nyhverönaisista en osaa kirjoittaa. Uusin romaanini kertoo vuonna 2011 kuolleesta oopperalaulaja Anita Välkistä, jonka uskomaton kansainvälinen ura katkesi hirvittävään vallankäyttöön. Romaanissa isona teemana on se, millä ehdoilla taiteilijat joutuvat työtään tekemään.

Olen alkanut tehdä mieheni kanssa kuolinsiivousta hiljattain. Vanhoista tavaroista luopuminen on ollut kauheaa. Kirjahyllyssä kehystettynä oleva perhekuvani on ainoa esillä oleva valokuva. Se on minun ankkurini, jota katson joka päivä. Kuva antaa minulle perspektiivin koko elämään – tuosta toiveikkaasta keväästä se kaikki lähti.

Lue myös: Kuolemanpelkoaan pohtinut Raija Oranen: ”En pidä ihan terveellisenä sitä, että ihminen alkaa suunnitella omia hautajaisiaan”

Raija Orasen Anita Välkistä kertova romaani Kaikki tämä valo ilmestyi heinäkuun lopulla.

.

X