Julkkikset

Diilistä tuttu Noora Fagerström käy kerran viikossa shamaanin vastaanotolla: ”Hän hoitaa kuntoon kehoni energiaväylät”

Enkelisijoittaja ja menestyneen Jungle Juice Barinsa myynyt Noora Fagerström käy kerran viikossa shamaanin luona. Puolen tunnin istunto maksaa 80 euroa.

Teksti:
Terhi Harper
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Maksan puolituntisesta mielelläni 80 euroa.

Enkelisijoittaja ja menestyneen Jungle Juice Barinsa myynyt Noora Fagerström käy kerran viikossa shamaanin luona. Puolen tunnin istunto maksaa 80 euroa.

Noora Fagerström, 36, muistaa hyvin ensimmäisen ison hankintansa. Kyseessä olivat paksupohjaiset Buffalo-merkkiset kengät, joiden hintalapussa vuonna 1999 luki 800 markkaa.

– Äidin mielestä ne olivat niin kauhean näköiset ja kalliit, että jouduin säästämään niihin itse puoli vuotta. Muistan vieläkin, kuinka ylpeä olin kengistäni.

Nuoren yksinhuoltajan tyttärenä kasvaneen Nooran kotona riitti rakkautta, mutta talous oli tiukalla.

– En saanut usein vaatteita emmekä matkustelleet ulkomailla. Kaikki saamani kolikot ja setelit talletin huolellisesti lukolliseen korulippaaseen.

Smoothiebaariketju Jungle Juice Barin perustaja ja entinen toimitusjohtaja on aina ollut kova tekemään töitä. Aivan kuten olivat äiti ja mummokin.

– Mummo kehotti hankkimaan työn, josta saa mielihyvää ja kohtuullisen korvauksen. Tämä neuvo on kestänyt hyvin aikaa.

Vuonna 2010 Noora eli puolisonsa kanssa elämänsä taloudellisesti tiukinta aikaa, kun koko omaisuus oli kiinnitetty viimeistä senttiä myöten vasta perustettuun yritykseen. Sen lisäksi pariskunta oli ottanut kymmenien tuhansien eurojen suuruisen henkilökohtaisen lainan.

Vaikka niukkuudessa elämisen niksit olivat Nooralle lapsuudesta tuttuja, yllätyksiä tuli silti vastaan.

– Joskus ruokakaupan kassalla loppusumma ylitti budjetin tai tilillä ei ollutkaan katetta. Ei auttanut muu kuin karsia tavaroita sivuun tai jättää ostoskori niine hyvineen kauppaan. Toisinaan jouduimme käymään kaupassa pullokuiteilla. Silloin mietin, että jos tästä selviämme, en halua enää ikinä kokea vastaavaa.

Noora Fagerström: ”Saan virtaa siitä, kun voin neuvoa muita”

Rohkea investointi kannatti, sillä Jungle Juice Barista muodostui menestystarina. Vuonna 2017 Noora myi enemmistöosuuden yrityksestään pääomasijoittaja Vaaka Partnersille ja nousi valtakunnan tuhannen rikkaimman joukkoon. Toimitusjohtajan tittelistään Noora luopui vuonna 2020.

Tämänhetkisessä tehtävässään enkelisijoittajana ja mentorina Noora kokee olevansa omassa elementissään.

– Saan virtaa siitä, kun voin neuvoa muita. Olen hyvä ideoimaan ja ratkomaan ongelmia, ja samalla opin itsekin. On äärimmäisen mielenkiintoista seurata läheltä startup-yritysten kasvutarinoita.

Viime vuosina Noorasta on kuoriutunut suurpiirteinen kuluttaja, joka ei syynää ostoskuitteja.

– En tingi laadukkaasta ruoasta enkä hyvistä viineistä. Kiinnostun kaikenlaisista kulinaarisista uutuuksista ja tartun innokkaasti markettien maistiaistarjoiluihin. Satsaan myös mielelläni kauneudenhoito- ja hierontapalveluihin.

Viikkorutiiniin kuuluu myös shamaanihoito.

– Shamaani tietää heti, minkälaista kremppaa kropassani on missäkin kohtaa, ja hoitaa kuntoon kehoni energiaväylät. Jo ensimmäisellä käynnillä hän näki minusta asioita, joita olen käynyt läpi lapsuudessani. En ole koskaan ollut vastaavanlaisessa hoidossa, joten maksan puolituntisesta mielelläni 80 euroa.

Noora ajattelee, että elämä on tehty elettäväksi ja koettavaksi. Viimeksi perhe vietti talvilomaa Dubaissa. Puolison sekä 10-, 8- ja 6-vuotiaiden lasten lisäksi mukana reissaa usein Nooran 22 vuotta nuorempi pikkuveli.

Ulkomailta Noora ostaa urheiluvaatteita, joita kuluu triathlonissa, kuntosalilla ja pallon perässä juostessa tenniskentällä. Luksushotellien ylihintaisiin kasvohoitoihin hän ei sen sijaan suostu käyttämään rahojaan.

”Myin vastikään puolisoni kanssa kaikki sijoitusasuntomme”

Vaikka hyvä taloustilanne mahdollistaa hankinnat ja sijoitukset, omistamisesta on koitunut Nooralle myös stressiä.

– Myin vastikään puolisoni kanssa kaikki sijoitusasuntomme. Arjessa on vähemmän säätöä, kun vastikkeisiin ja vuokrasopimuksiin liittyviä yksityiskohtia ei tarvitse enää hoitaa.

Miltei samaan saumaan Noora tosin hankki kesämökin Päijänteen rannalta. Sen ylläpidossa on oma vaivannäkönsä, mutta vastuussa ei tarvitse olla kuin itselleen. Kesämökille on sitä paitsi kätevä viedä ylimääräistä tavaraa, kuten kotiin kertyneitä maljakoita.

– Ne ovat heikkouteni. Olen piilotellut niitä mieheltäni ja tunkenut niitä varastoon.

Heräteostosten synnyttämässä katumuspuuskassa Noora on yrittänyt pitää ostolakkoja. Tuloksetta.

– Minulla on ihan helkkaristi vaatteita. Osassa roikkuvat vielä vuosien jälkeen hintalaput. Voisin myös petrata kierrättämisessä. Tulen liian usein kärränneeksi mukavuudenhaluissani halpoja hyväkuntoisia huonekaluja kaatopaikalle, Noora kertoo.

Lapsilleen Noora haluaa tehdä tiettäväksi, että arjen mukavuudet eivät ole laskeutuneet syliin ilmaiseksi. Toisinkin voisi olla.

– Haluan ennen kaikkea opettaa lapsilleni kiitollisuutta ja ymmärrystä siitä, että onnellinen elämä ei vaadi hienoja puitteita.

X