Ruokajutut

Rakastatko sinäkin maapähkinävoita? Keksit, kakut, smoothiet ja kastikkeet saavat siitä ihanaa täyteläisyyttä – kokosimme parhaat reseptit

Maapähkinävoi on monikäyttöistä ja herkullista. Se sopii herkutteluun sellaisenaan, mutta tuo myös ruokiin ja leivonnaisiin pähkinäisen ja ihanan täyteläisen maun.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Maapähkinävoi on ihanaa sellaisenaan ja herkullinen lisä niin leivontaan kuin suolaiseen ruoanvalmistukseenkin.

Maapähkinävoi on monikäyttöistä ja herkullista. Se sopii herkutteluun sellaisenaan, mutta tuo myös ruokiin ja leivonnaisiin pähkinäisen ja ihanan täyteläisen maun.

Maapähkinävoi on herkku, jota kannattaa pitää aina purkki kaapissa varalla. Mitä tehdä maapähkinävoista? Tässä parhaat vinkit ja reseptit.

Lue myös: Pähkinöistä puhtia päivään – tee trendikästä siemennäkkäriä, -leipää tai -patukoita

Maapähkinävoi on ihanaa vaikka purkista sellaisenaan syötynä. Maapähkinävoita voi sujauttaa smoothien sekaan tai aamupuuron päälle. Maapähkinävoi on erityisen suosittua Yhdysvalloissa, jossa sitä syödään leivän päällä makean hillon kera. Lusikallinen maapähkinävoita välipalalla onkin varsin terveellinen tapa, sillä se tuo annoksiin mukavan proteiinilisän ja pitää myös nälän tehokkaasti loitolla. 

Leivonnassa maapähkinävoi on todellinen ässä. Se sopii täydellisesti vaikkapa keksi- ja kakkutaikinoihin. Mutta uskoisitko, että maapähkinävoi käy myös suolaiseen ruoanvalmistukseen? Kyllä vain! Sujauta maapähkinävoita sosekeittoihin tuomaan kermaisen pehmeää makua ja pähkinäisyyttä tai sekoita siitä aasialaisten mausteiden kanssa maukas kastike salaatille tai wokeille.

Muistathan kurkata purkin kyljestä, mitä maapähkinävoisi todella sisältää. Yksinkertaisimmillaan maapähkinävoi on jauhetuista maapähkinöistä tehtyä tahnaa, mutta joskus siihen lisätään myös öljyä, sokeria tai kaakaojauhetta. Laadukkain ja paras on kuitenkin sellainen, joka sisältää pähkinöiden lisäksi vain hitusen suolaa. Sen sijaan se, valitsetko sileän vai rouheisen tahnan, on lähinnä makukysymys. 

Suklaa, banaani ja erilaiset makeat hillot ovat maapähkinävoin luottokumppanit, kuten oheisista ohjeista huomaat.

Maapähkinävoi maistuu välipalalla

Lusikallinen maapähkinävoita välipalalla on varsin terveellinen tapa herkutella. Se tuo ruokiin ihanaa pähkinäisyyttä ja rakenteeseen samettista täyteläisyyttä, mutta myös proteiinia, kuituja ja rasvaa, jotka pitävät nälän tehokkaasti loitolla päivälliseen asti.

Maapähkinävoineliöt tehdään maapähkinävoista, taateleista ja kauraryyneistä. Ainekset sekoitetaan tasaiseksi ja taputellaan tasaiseksi levyksi jääkaappiin jähmettymään. Pala tai kaksi maapähkinävoineliöitä kulkee näppärästi laukussa mukana nälän yllättäessä. 

Maapähkinävoi sopii täydellisesti myös smoothien raaka-aineeksi. Maapähkinävoista, banaanista ja mantelimaidosta surautettu samettinen pähkinävoi-smoothie tuo energiaa aamupalalle tai vaikka työpäivän jälkeen ennen treenejä. Käytä smoothieen makeuttamatonta pähkinävoita. Rahkasta, puolukoista ja maapähkinävoista puolestaan syntyy proteiinipitoinen smoothie, joka pitää nälän loitolla pitkään.

Odotteleeko pöydällä terttu tummapilkullisisa pantteribanaaneja ja kaapissa purkki maapähkinävoita? Banaani-maapähkinäpaloihin ylikypsät banaanit soveltuvat mainiosti, sillä sulatetun suklaan ja maapähkinävoin kanssa makea banaani on oikea makunystyröitä hellivä herkku.

Kolottaako herkkuhammasta? Terveellinen jäätelö syntyy helposti pakastetuista banaaneista. Pähkinävoi tuo koostumukseen makua ja täyteläisyyttä. 

Omena-maapähkinävoiherkut jäljittelevät hampurilaista ja yllättää erilaisilla tekstuureilla: raikasta hedelmää, pehmeää maapähkinävoita, rapeaa hasselpähkinärouhetta ja ripaus tummaa suklaata.

Maapähkinävoi sopii leivontaan ja makeisiin herkkuihin

Leivonnassa maapähkinävoi on todellinen ässä! Lisää maapähkinävoita keksitaikinaan, kuten näihin maapähkinä-vadelmakransseihin. Täyteläistä maapähkinävoikranssia piristää keskelle pursotettu vadelmahillosydän.

Pyöräytä maapähkinävoista, kananmunista ja sokerista helpot ja nopeat maapähkinävoikeksit. Neljän raaka-aineen maapähkinävoikeksit valmistuvat vartissa. 

Suklaa-maapähkinätäytekekseissä on sitkeiden pohjien välissä kuohkeaa maapähkinäkreemiä. Jos haluat kekseistä leivosmaiset, lisää niiden pinnalle nokare kermavaahtoa.

Makeat taatelit ja täyteläinen maapähkinävoi ovat ihania yhdessä. Astetta terveellisemmät joulumakeiset syntyvät taateleista ja maapähkinävoista. Myös suklaiset maapähkinämakeiset ovat herkkua. Suklaakuorrutteen alta paljastuu samettinen maapähkinävoisydän. Kahvin kanssa ne sopivat päättämään pitkän jouluillallisen.

Letut mansikkahillon ja kermavaahdon kera ovat herkkua, mutta jos­kus enemmän on enemmän. Tässä annok­sessa on lettua, suklaata, kermaa, kinuskia ja suolapähkinöitä. 

Kookoskermasta, kaakaojauheesta ja maapähkinävoista valmistettu vegaaninen suklaavaahto on taivaallinen jälkiruoka. Lisäksi sen valmistaminen on naurettavan helppoa: sekoita ainekset sähkövatkaimella ja anna tekeytyä jääkaapissa.

Käytä maapähkinävoita myös suolaisissa ruoissa

Uskoisitko, että maapähkinävoi sopii erinomaisesti myös suolaisiin ruokiin? Sekoita maapähkinävoista ja aasialaisista mausteista täyteläinen kastike ja lisää sitä wokkeihin tai pastaan tai käytä salaattien kastikkeena.

Myös kikherneillä täytetyt myskikurpitsat saavat viime silauksen maapähkinävoista. Makeaksi paahtuneet kurpitsat ja maapähkinävoi saavat makunystyrät onnesta sykkyrälle.

Tai lusikoi maapähkinävoita sosekeittojen sekaan. Maapähkinävoi on kotonaan niin kukkakaalin kuin bataatinkin makuparina. 

Kastikkeet ja tahnat täydentävät aterian

Satay on aasialainen, alkujaan Indonesiasta kotoisin oleva veikeän mausteinen kastike, jota syödään tyypillisesti kana- ja muiden lihavartaiden kanssa. Makumatka Aasian aurinkoon ja Indonesian vilkkaille katuruokakojuille onnistuu kotikeittiössä tämän ohjeen avulla vaivatta. Sataykastiketta varten tarvitset kookosmaitoa, chiliä, inkivääriä, kalakastiketta ja nipun muita aasialaisia mausteita sekä vartin valmistusaikaa. Käytä sataykastiketta grillattujen liharuokien, varsinkin broilerin kanssa. Kastike sopii myös fondyytarjoiluun ja dippikastikkeeksi.

Hummus on Lähi-idän samettinen kikhernetahna, joka saa maapähkinävoista ihan uuden vivahteen. Maapähkinähummus pyöräytetään nopeasti purkillisesta kikherneitä ja maapähkinävoista. Dippaile hummukseen nachoja tai kasviksia tai täytä tahnalla pitaleipä. Maapähkinähummus kannattaa valmistaa muutamaa tuntia ennen tarjoamista, jolloin maut tasaantuvat sopivasti.

Ihana maapähkinädippi on herkullinen, terveellinen ja vaivaton valmistaa. Maapähkinävoista, currytahnasta, limetin mehusta ja tuoreista yrteistä valmistettu kastike on omiaan aasialaisvivahteisella aterialla, mutta siihen kelpaa dippailla myös itse tehtyjä tortillasipsejä tai kasvistikkuja.

Katso myös Kotiliesi.fi: Pähkinä kuuluu joulun leivonnaisiin

X