Vinkit

Lisää pähkinöitä ruokavalioosi: 1-2 pientä kourallista päivässä riittää

Teksti: Anna.fi

Maustamattomia pähkinöitä löytyy yhä useamman suomalaisen keittiöstä. Meiran tekemän tutkimuksen mukaan pähkinöiden kulutus Suomessa lisääntyy vuosi vuodelta. Pähkinöitä käytetään ruoanlaittoon ja leivontaan, mutta eniten niitä kuluu naposteluun ja välipalaksi.

Tästä huolimatta suomalaiset voisivat syödä reilusti enemmän pähkinöitä, jotta viime vuoden (2014) ravitsemussuosituksissa asetettu määrä täyttyisi. Keskimäärin suomalainen syö pähkinöitä kolme grammaa päivässä.

– Noin 15-30 grammaa, eli 1-2 pientä kourallista pähkinöitä ja 1-2 ruokalusikallista siemeniä sopivat hyvin kaikille ihmisille osaksi päivittäistä terveellistä ruokavaliota, sanoo ravitsemusasiantuntija Olli Ilander.

Ilanderin mukaan pähkinöitä kannattaa syödä monipuolisesti pähkinälajeja vaihdellen, jotta niistä saa parhaan hyödyn. Pähkinöissä on runsaasti hyvälaatuista rasvaa, proteiinia, kuituja, kivennäisaineita ja E-vitamiinia. Pähkinöiden kuidut ja proteiinit lisäävät kylläisyyden tunnetta. Päivittäisen pähkinäannoksen saa helposti täyteen lisäämällä pähkinöitä salaatteihin, jogurttiin tai puuroon. 

Meiran tuoteryhmäpäällikkö Johanna Martikaisen mukaan pähkinät ovat vastaus moneen kansainväliseen ruokatrendiin.  Puhdas ruoka on ollut suosittua jo pitkään. Maustamattomissa pähkinöissä ei ole mitään ylimääräistä ja lisäksi ne ovat proteiinipitoista syötävää. Maustamattomat pähkinät ovat kovaa vauhtia nousemassa maustettujen rinnalle. 

Meira tuo ensimmäiset Sydänmerkki- pähkinät kasvaville markkinoille

 

Huhtikuussa Meiran valikoimasta löytyy markkinoiden ensimmäiset Sydänmerkki- pähkinätuotteet. Pähkinät ja uudet siemensekoitukset on pakattu uudistuneisiin vihreisiin pusseihin.

– Odotamme maustamattomien pähkinöiden käytön kasvavan lähivuosina voimakkaasti terveellisenä ja trendikkäänä välipalana, myös tarjolla olevien sopivien pakkauskokojen ja valikoimien sekä ravitsemussuositusten kannustamana, arvioi Meiran tuoteryhmäpäällikkö Johanna Martikainen.

70 ja 80 gramman pussit sopivat hyvin välipalaksi ja naposteluun. Pienempien pakkauskokojen lisäksi saatavilla on myös isompia pusseja vaikka ruoanlaittoon tai leivontaan. 

Teksti: Lotta Pellas

Kuvat: Colourbox ja Meiramedia

X