Itsetuntemus

Ella Klarilla, 33, on moderni ote tarot-tulkintaan: ”Minulle kortit ovat itsetutkiskelun väline”

Tarot-tulkinta voi olla hyvä ja hauska itsetutkiskelun väline. Kysyimme korttien maailmaan uppoutuneelta Ella Klarilta, mikä tarot-korteissa kiinnostaa ja miten tulkintojen kanssa pääsisi alkuun.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock, Ella Klar

Ella Klarille tarot-tulkinta toimii muun muassa keskustelunherättäjänä yksin tai ystävien kanssa.

Tarot-tulkinta voi olla hyvä ja hauska itsetutkiskelun väline. Kysyimme korttien maailmaan uppoutuneelta Ella Klarilta, mikä tarot-korteissa kiinnostaa ja miten tulkintojen kanssa pääsisi alkuun.

Tarot-tulkinta tuli Ella Klarille, 33, tutuksi jo lapsena, mutta aito kiinnostus kortteja kohtaan heräsi vasta kolmenkympin kynnyksellä. Nyt hän kertoo, mikä tarot-korteissa kiehtoo ja miten kortteja voi käyttää itsetutkiskelun välineenä.

Tarot-tulkinta keskustelunavaajana

Ella sai ensikosketuksensa tarot-kortteihin pienenä, kun hän tutki äitinsä korttipakkaa.

– Korttien nostaminen ja tutkiminen oli kivaa yhteistä puuhaa, Ella muistelee.

Myöhemmin psykologiasta ja tieteestä kiinnostunut Ella tyrmäsi kortit hölmönä huuhaana – monelle tarot-kortit ovat ennustamista ja toisaalta korttien ääreltä etsitään vastauksia elämän suurimmissakin myrskyissä.

Noin viisi vuotta sitten Ellan kiinnostus kortteja kohtaan alkoi heräillä uudestaan.

– Olen yhtä lailla kiinnostunut tieteestä nytkin. Kun oivalsin, ettei kortteja ole tarkoituskaan ottaa niin vakavasti, ne alkoivat kiehtoa enemmän.

Ella sai ensimmäisen oman korttipakkansa ja alkoi tehdä tarot-tulkintaa kavereilleen illanvietoissa ohjekirjan avulla.

”On ollut huikeaa oppia läheisistäkin ystävistä uusia asioita korttien avulla.”

– Huomasin, että korttien avulla keskustelut kääntyivät sellaisiin aiheisiin, jotka olisivat muuten saattaneet jäädä nousematta esiin. Kortit herättivät monta syvää ja tärkeää keskustelua esimerkiksi rajoittaviin ajattelumalleihin, lapsuudenmuistoihin ja isoihin unelmiin liittyen. On ollut huikeaa oppia läheisistäkin ystävistä uusia asioita korttien avulla, Ella sanoo.

Viestinnän ja johtamisen parissa työskennellyt Ella alkoi tutkia tarot-korttien maailmaa syvemmin jäätyään opintovapaalle.

– Kuuntelin podcasteja, joissa käsiteltiin ennustamisperinteestä poikkeavaa tapaa suhtautua kortteihin.

Tähän tapaan kuuluu esimerkiksi nykyhetkeen keskittyminen, kriittinen ajattelu ja korttien merkitysten modernisointi. Ella innostui korteista niin paljon, että perusti aiheeseen keskittyvän Instagram-tilin.

Viime keväänä Ella alkoi tehdä henkilökohtaisia tulkintoja ja kollektiivisia tulkintoja esimerkiksi työ- ja polttariseurueille.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön ELLA & tarot-kortit (@tarotwisdomii) jakama julkaisu

Lue myös: Tarot-korttien historia vie satojen vuosien taakse

Kuin meditaatiota

Kiireisen arjen keskellä, kun kalenterissa on monta liikkuvaa osaa ja keho käy ylikierroksilla, tarot-tulkinta on myös hyvä keino pysähtyä.

– Minulle tarot-korttien äärelle pysähtyminen on myös joogan tai meditaation kaltaista rauhoittumista. Silloin voi sytyttää kynttilän ja hiljentyä hetkeksi, Ella sanoo.

– Minulle on tärkeää tehdä selväksi, että en ole ennustaja enkä terapeutti. Tarot-kortit ovat hyvä tapa pysähtyä pohtimaan itseä koskettavia asioita, mutta terapiaa tai ammattiapua se ei korvaa. Ihmisiä ei myöskään saisi rahastaa heidän ongelmillaan, Ella painottaa.

Tulevaisuuden ratkomisen sijaan Ella kuvailee kortteja hyvänä keinona peilata nykyhetkeä.

– Korttien hienoin puoli piilee mielestäni siinä, että ne kattavat koko elämän kirjon.

Vaikka korttien kieli on voimaannuttavaa, kortit nostavat esiin niin elämän valoisat kuin varjoisatkin puolet.

– Ihmiset saattavat vähätellä läpi käymiään asioita. Kaikkia asioita ei välttämättä tulisi nostettua edes ystävien kanssa esiin, ja kortit toimivat usein tällaisissa tilanteissa hyvinä keskustelunavaajina. Ne luovat turvallisen ja tarinallisen tilan tarkastella elämää eri näkökulmista, Ella sanoo.

Tarot-tulkinta ja lupa soveltaa

Aloittelevan tarot-harrastajan mielessä voi pyöriä monia kysymyksiä. Saanko ostaa tarot-pakan itse? Voinko valita väärän kortin? Ella suosittelee suhtautumaan kortteihin rennosti.

– Monesti ajatellaan, että tarot-kortteihin liittyisi hirveästi sääntöjä tai tarkkaan määriteltyjä rituaaleja. Jokainen voi kuitenkin käyttää kortteja turvallisesti omalla tavallaan, Ella sanoo.

Muutamia tärkeitä asioita Ellan mielestä olisi kuitenkin hyvä ottaa korttiharrastuksessa huomioon. Yksi niistä on suostumus.

– Kortteja kohtaan voi liittyä myös pelkoa ja ahdistusta herättäviä tunteita. Ketään ei saisi painostaa esimerkiksi vastaanottamaan tulkintaa, Ella sanoo.

Hän myös kokee ristiriitaisena ajatuksena sen, jos ihmiset kaipaavat tarot-tulkintaa, joka liittyy kolmanteen osapuoleen.

”On jotenkin jopa tungettelevaa kysyä henkilöstä, joka ei ole itse tilanteessa läsnä.”

– Vaikka kortteja käyttäisi itsetutkiskeluun, mielestäni on jotenkin jopa tungettelevaa kysyä henkilöstä, joka ei ole itse tilanteessa läsnä, Ella sanoo.

Hän myös muistuttaa, että jokaisella on oikeus rajata keskustelunaiheita, joista ei halua keskustella.

– Jos teen tulkinnan jollekin toiselle, kysyn aina, onko aiheita, mistä henkilö ei halua puhua, Ella sanoo.

Moni voi myös kavahtaa, jos korttipakasta nouseekin kortti, jonka nimi tai tarot-tulkinta tuntuu pelottavalta.

Esimerkiksi kuolemalla otsikoitu kortti voi ymmärrettävästi säikäyttää.

– Kuolema-kortti ei tietenkään ennusta kenenkään kuolemaa. Kortteja kannattaa tutkia elämänfilosofisella tasolla ja pohtia, mistä pelon tunteet nousevat. Kuolema-kortti liittyy jonkin vanhan taakse jättämiseen ja totta kai muutokseen voi liittyä pelkoa esimerkiksi hallinnan tunteen menettämisestä, Ella pohtii.

Hän muistuttaa, että myös positiiviseksi mielletyt kortit voivat tuntua vaikeilta, jos henkilö kokee, etteivät niissä nousevat asiat ole elämässä läsnä.

– Siksi on tärkeää, että kuulostelee myös omia voimavarojaan ja sitä, millaisiin keskusteluihin on valmis.

Aina ei välttämättä ole oikea hetki tarot-tulkinnalle. Ella kannustaa kuuntelemaan omia voimavarojaan ja muistuttaa, etteivät tarot-kortit korvaa ammattiapua.

Näin pääset tarot-korttien kanssa alkuun

Mitään varsinaisia rituaaleja tarot-kortit eivät tarvitse rinnalleen, eikä korttien harrastajan tarvitse identifioitua noidaksi, kerätä kristalleja tai olla kiinnostunut astrologiasta.

– Tärkeintä on, että alkaa harjoitella, Ella kannustaa.

– Vaikka tietenkin haluan itse kunnioittaa edeltäjien työtä ja oppeja, ei kuitenkaan ole olemassa mitään tarot-virastoa, joka määrittelisi, miten kukakin saa kortteja käyttää, Ella kannustaa.

Tarot-tulkinta opaskirjan avulla voi olla hyvä alku, tai vaikka pelkkä sen pohtiminen, millaisia ajatuksia nostettu kortti itsessä herättää.

– Avuksi voi ottaa vaikka vihkon, johon kirjaa ylös asioita, jotka kortin kuvasta nousee mieleen. Näitä ajatuksia voi sitten peilata omaan senhetkiseen elämään ja ottaa ohjekirjan tulkinnan tueksi, Ella sanoo.

Kortin ja ohjekirjan kanssa on myös lupa olla eri mieltä, ja kortin voi nostaa vaikka joka päivä. Halutessaan voi kirjata ylös, minkä kortin on nostanut ja millaisia ajatuksia se herättää.

– Tarot-kortteja voi hyvin verrata päiväkirjan kirjoittamiseen tai keskusteluun ystävän kanssa. Aiheet vaihtelevat urasta parisuhteisiin ja elämän suuntaan, Ella summaa.

X