Itsetuntemus

Tietyt piirteet altistavat manipuloinnille – näin tunnistat hienovaraisen ohjailun

Jos olet manipuloinnille altis persoona, omien puolien pitämistä kannattaa opetella. Tiettyjen ihmisten manipulointia voi olla erityisen vaikeaa vastustaa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Auttavainen persoona voi tulla muita helpommin manipuloiduksi.

Jos olet manipuloinnille altis persoona, omien puolien pitämistä kannattaa opetella. Tiettyjen ihmisten manipulointia voi olla erityisen vaikeaa vastustaa.

Manipulointi on vuorovaikutusta, jossa henkilö pyrkii vaikuttamaan toiseen oman etunsa tavoittelemiseksi. Kuka tahansa voi tulla manipuloiduksi, mutta tietyt ihmistyypit ovat sille muita alttiimpia. Psykologi Nina Lyytinen kertoo, millainen on tyypillinen manipuloinnin uhri.

Manipuloinnin uhri voi olla miellyttäjä tai konfliktin karttaja

Esimerkiksi miellyttämisen tai auttamisen tarve ja se, jos itsellä on tapana hakea hyväksyntää muilta, voi altistaa manipuloinnille. Myös liiallinen empatia ja muiden ymmärtäminen voi johtaa siihen, että omat tarpeet ja tunteet jäävät sivuun. 

– Hyväntahtoinen, epäitsekäs ihminen voi ajatella, että omien puolien pitäminen olisi itsekästä. Tällöin hän saattaa sopeutua manipuloijan tahtoon eikä välttämättä edes tunnista, että häntä on manipuloitu, psykologi Nina Lyytinen kertoo.

Myös ihmiset, joiden on vaikea sietää kielteisiä tunteita ja jotka kaikin keinon välttelevät konflikteja, ovat muita alttiimpia manipuloinnille. Manipuloija voi aistia heissä epävarmuutta, mikä antaa hänelle valtaa. 

Elämäntilannekin voi vaikuttaa siihen, kuinka helposti ihminen on manipuloitavissa. Vakavasti sairas tai traumatisoitunut ihminen voi tarttua helposti vääriin lupauksiin. Myös surun, kriisin tai stressin keskellä manipuloiduksi joutuminen on todennäköisempää kuin muulloin, sillä hankalassa elämäntilanteessa omia rajoja voi olla vaikeaa asettaa.

Lue myös: Ketkä päätyvät hakemaan hyväksyntää loputtomalla miellyttämisellä? Psykologi kertoo ”kilttien ihmisten” monet yhteiset piirteet

Manipulointi heikentää itsetuntoa ja itsearvostusta

Oma hyvinvointi ja terveys voivat kärsiä siitä, jos aina toimii muiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Ihminen saattaa luopua itselleen tärkeistä ja mielekkäistä asioista etenkin silloin, jos manipuloiduksi tuleminen on jatkuvaa.

Pitkäkestoinen, läheisessä ihmissuhteessa tapahtuva manipulointi voi myös heikentää itsetuntoa ja itsearvostusta.

– Se, että läheinen on manipuloinut itseä pitkään, voi myös nolottaa, mikä voi pitkittää avun pyytämistä tai asiasta puhumista.

Manipuloinnin uhri, näin suojaudut manipuloinnilta

Koska manipulointi on haitallista, sitä vastaan kannattaa opetella suojautumaan.

Oman itsetuntemuksen ja itsemyötätunnon vahvistaminen on ensisijaista. Kun itsensä tuntee paremmin, omien puolien pitäminen ja jämäkkänä pysyminen on helpompaa. Hyvä itsetuntemus auttaa myös tunnistamaan, tekeekö ihminen itselleen tärkeitä päätöksiä vai antautuuko muiden ohjattavaksi.

Manipuloiduksi tulemista ehkäisee myös taito asettaa rajoja. Rajojen asettamista on jokaisen mahdollista oppia, Lyytinen kannustaa.

– Liikkeelle voi lähteä pienestä. Jos manipuloija on läheinen ihminen, hänen kanssaan voi esimerkiksi alkaa rajata tapaamisia. Tapaamiselle voi asettaa kellonajan ja sen voi sopia julkiselle paikalle, jotta paikalta on helpompi poistua kuin esimerkiksi toisen luota kylästä.

Ein sanomista ja suoraa puhetta voi myös harjoitella.

– On tärkeää oppia kertomaan, mitä itse tarvitsee.

Jos manipulointi kytkeytyy henkiseen väkivaltaan, omia tunteitaan ja tarpeitaan saattaa olla haastavaa tai jopa pelottavaa sanoittaa. Henkiseen väkivaltaan on saatavilla ammattiapua esimerkiksi Naisten linjalta.

Lue myös: Katri, 59, vältteli aina erimielisyyksiä, mutta nyt toisten miellyttäminen on loppu: ”Olen ollut hyväksynnän kerjäläinen”

Manipuloinnin uhri. Huolestunut nainen puhelimessa.
Manipuloinnin voi tunnistaa siitä, jos joku ottaa yhteyttä vain kun tarvitsee sinulta jotain. © iStock

Näistä merkeistä tunnistat manipuloinnin

Manipuloinnin tunnistaminen on tärkeää, jotta sitä on mahdollista vastustaa. Lyytinen on koonnut vinkkejä manipuloinnin tunnistamiseksi kollegansa Satu Pihlajan kanssa kirjoittamaansa tietokirjaan Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi (Atena 2024).

Manipuloinnista voi kertoa esimerkiksi se, että

  • tilanteista jonkun kanssa jää outo, epävarma, huono tai tyhmä olo
  • toinen on tietyissä tilanteissa yliystävällinen ja kehuu paljon, mutta toisissa hetkissä olet kuin ilmaa
  • henkilö on sinuun yhteydessä vain silloin, kun hän tarvitsee jotain
  • huomaat taas suostuvasi johonkin, mihin olit jo päättänyt olla suostumatta
  • sinut asetetaan tilanteeseen, jossa joudut tekemään päätöksen nopeasti ilman harkintaa
  • sinua painostetaan, uhkaillaan tai pelotellaan.

Manipulointi voi olla hienovaraista eikä sitä välttämättä ole aina helppo tunnistaa.

– Itseään ei tarvitse syyllistää siitä, jos manipuloiduksi tulemista ei huomaa. Voi mennä pitkiäkin aikoja, että ymmärtää jonkun manipuloineen itseä.

Jos epäilys manipuloinnista herää, Lyytinen vinkkaa juttelemaan asiasta ystävän tai läheisen kanssa. Läheisen näkemys voi auttaa tunnistamaan, tapahtuuko manipulointia oikeasti.

– Huijatuksi tulemisesta tai muista laittomuuksista on myös syytä aina ilmoittaa poliisille.

Lue myös Kotiliesi.fi: Helena, 59: ”Ystäväni on alkanut manipuloida minua – miten saan hänet lopettamaan?”

Tiettyjen henkilöiden manipulointia voi olla erityisen vaikeaa vastustaa

Joskus manipuloinnin voi ikään kuin vain antaa tapahtua, vaikka sen tunnistaisi. Jos ihmissuhde on itselle tärkeä tai jos toista ei jostain syystä jaksa haastaa, manipulointia saattaa katsoa läpi sormien.

Esimerkiksi työyhteisössä auktoriteettiasemassa olevaa tai taitavaa työntekijää voi olla vaikeaa hänen valtansa vuoksi vastustaa. Myös henkilön, josta itse välittää, kuten oman vanhemman, puolison tai aikuisen lapsen saattaa antaa ohjailla itseä.

– Ihmisessä voi olla myös monia hyviä ja rakastettavia puolia sen lisäksi, että hän käyttäytyy huonosti.

– On kuitenkin tärkeää tunnista omat tarpeet ja rajat, mikä on itselleen tärkeää ja mitä ei halua sietää.

X