Ihmissuhteet

Henkinen väkivalta parisuhteessa: nämä asiat ensimmäisistä varoitusmerkeistä vakaviin seurauksiin jokaisen pitäisi tietää

Henkinen väkivalta ilmenee esimerkiksi manipulointina ja kontrollointina. Se ei lopu, ellei tekijä itse muutu.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Suhteesta, jossa on henkistä väkivaltaa, voi olla vaikeaa päästä pois.

Henkinen väkivalta ilmenee esimerkiksi manipulointina ja kontrollointina. Se ei lopu, ellei tekijä itse muutu.

Henkinen väkivalta parisuhteessa voi aiheuttaa vakavia seurauksia, mutta henkistä väkivaltaa ei aina tunnisteta, sillä se ei näy mustelmina kehossa. Listasimme viisi asiaa, jotka henkisestä väkivallasta on hyvä tietää.

1. Henkinen väkivalta alkaa usein hienovaraisesti

Henkinen väkivalta parisuhteessa ei suhteen alussa aina ole ilmiselvää. Suhteessa voi olla alkuhuumaa ja romantiikkaa. Henkinen väkivalta alkaa usein hienovaraisella manipuloinnilla ja vihjailuilla.

– Henkisesti väkivaltainen kumppani saattaa esimerkiksi kyseenalaistaa toisen tapaa hoitaa työtään tai opiskelujaan. Kyseenalaistaminen voi kohdistua myös kotiin, pukeutumiseen tai vaikka ulkonäköön, väkivaltatyön asiantuntija Pamela Peltonen Naisten Linjalta kertoo.

Usein kumppani alkaa myös kyseenalaistaa parisuhteen ulkopuolista sosiaalista elämää ja vihjailla, tarvitseeko ystäviä tai sukulaisia nyt niin paljon nähdä. Jos toinen kuitenkin järjestää tapaamisia läheistensä kanssa, kumppani saattaa haluta tulla mukaan vahtimaan tapaamisia. Jos tapaamiset järjestetään ilman kumppania, seurauksena voi olla mykkäkoulua, kireää ilmapiiriä ja jopa raivokohtauksia.

2. Nämä ovat henkisen väkivallan selvät merkit

Melko pian ensimmäisen varoitusmerkkien jälkeen henkinen väkivalta alkaa näkyä toisen kontrollointina ja epäkunnioittavana käytöksenä, kuten pilkkaamisena, mollaamisena ja halveksuntana.

– Aluksi loukkaukset voivat olla verhottu vitseiksi, mutta ne voivat pahentua ajan myötä.

Henkisen väkivallan tunnistaa myös siitä, jos parisuhteessa ei uskalla ilmaista itseään vapaasti, ei pysty pitämään omista rajoistaan kiinni tai ei kykene puolustamaan itseään seurausten pelossa.

– Terveessä parisuhteessa ollaan tasavertaisia. Esimerkiksi riitatilanteessa kummallakaan ei ole yliotetta ja kumpikin saa sanoa mielipiteensä. Henkisesti väkivaltaisessa suhteessa tämä ei ole mahdollista, koska pelko ja ahdistus ovat läsnä, kun toinen alistaa, painostaa ja uhkailee.

Henkinen väkivalta ilmenee tyypillisesti myös sairaalloisena mustasukkaisuutena. Tällöin mustasukkaisuus on sellaista, että se rajoittaa toisen osapuolen sosiaalista elämää.

– Terveessä parisuhteessa on kolme komponenttia: yhteistä aikaa kumppanin ja mahdollisesti yhteisten ystävien kanssa, erikseen vietettyä aikaa omien ystävien ja läheisten kanssa ilman kumppania sekä omaa aikaa yksin. Suhteessa, jossa on henkistä väkivaltaa, nämä eivät toteudu.

Usein tekijä ei halua uhrin viettävän aikaa lainkaan muiden kuin itsensä kanssa. Erittäin suuri ongelma hänelle ovat kumppanin ystävyyssuhteet henkilöihin, jotka ovat samaa sukupuolta tekijän itsensä kanssa.

Lue myös: Mitä on digitaalinen väkivalta parisuhteessa? Asiantuntija: ”Ei ole ok vaatia kumppania näyttämään viestejä tai puhelutietoja”

3. Henkinen väkivalta aiheuttaa vakavia seurauksia

Henkinen väkivalta heikentää uhrin toimintakykyä ja elämänhallintaa. Sen seuraukset ovat usein hyvin vakavia ja pitkäkestoisia. Henkinen väkivalta voi aiheuttaa esimerkiksi traumaperäistä stressioireilua, kuten muisti- ja keskittymisvaikeuksia, itsetuhoisia ajatuksia, uniongelmia, vetäytymistä muista ihmisistä, hallitsemattomia takaumia, kohonnutta vireystilaa, vaikka uhka ei olisi läsnä, ja paniikkioireilua.

– Traumaoireilussa on vaikka mitä, mikä tekee uhrin olemisesta erittäin raskasta. Tilanne voi myös johtaa opiskelu -tai työkyvyn menetykseen tai merkittävään alenemiseen, ja sitä kautta henkisellä väkivallalla on myös taloudellisia seurauksia.

Henkisen väkivallan uhrille voi myös kehittyä ahdistuneisuushäiriö tai vakava masennus.

4. Henkinen väkivalta ei lopu, ellei tekijä muutu

Uhrin puuttuminen tekijän toimintaan on yleensä hyödytöntä. Se voi olla jopa vaarallista, koska tekijä ei sulata häntä vastaan asettumista.

– Tekijä ei lähtökohtaisesti välitä uhrin näkemyksestä. Hän voi toki antaa lupauksia ja hyvittelylahjoja, mutta ne ovat usein vain manipulaatiota, jolla tekijä huijaa uhria uskomaan toisenlaiseen tulevaisuuteen ilman aitoa muutoksen aikomusta.

Pariterapiastakaan ei Peltosen mukaan ole yleensä hyötyä parisuhteissa, joissa on lähisuhdeväkivaltaa henkisen väkivallan muodossa.

– Tekijä esittää usein toisenlaista ihmistä kuin mitä kotona on ja voi manipuloida myös terapeuttia. Hän voi myös rangaista uhria kotona terapiassa paljastuneiden asioiden takia. Uhri puolestaan ei pysty olemaan terapiassa rehellinen, koska pelkää seurauksia.

Niin kauan kuin hän, joka henkistä väkivaltaa toteuttaa, ei ole valmis muuttamaan itseään, tilanne ei tule muuttumaan.

– Ja valitettavasti fakta on se, että hirveän moni ei näin tee. He eivät tunne myötätuntoa uhria kohtaan eivätkä näe itsessään tai omassa toiminnassaan mitään vikaa.

5. Tietyissä tilanteissa yhteisestä kodista heti pois

Henkisesti väkivaltaisesta suhteesta irtautuminen ei usein ole yksinkertaista. Erosta voi olla täysin mahdoton edes keskustella.

Jos perheeseen ei kuulu yhteisiä lapsia, voi yhtenä vaihtoehtona olla oman asunnon hankkiminen ja muuttaminen sinne puolisolta salassa. Osoite kannattaa tällöin pitää salaisena. Lasten kanssa tällaista ratkaisua ei voi tehdä, koska lain mukaan toinen vanhempi ei voi yksipuolisesti päättää lapsen asuinpaikasta.

Monesti suhteesta, jossa on lähisuhdeväkivaltaa, irtaudutaan kuitenkin turvakodin kautta.

– Jos kotona tuntee elävänsä jatkuvan uhan tai vaaran alla, se on merkki siitä, että kannattaa lähteä pois yhteisestä kodista. Pelkkä uhan tunne riittää: fyysistä väkivaltaa ei ole tarvinnut tapahtua. Ja jos tekijä uhkailee fyysisellä väkivallalla, se on heti selkeä merkki, että nyt pois sieltä.

Apua voi sada esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liitosta ja Naisten Linjalta. Akuutissa vaaratilanteessa soitto hätänumeroon 112 on oikea ratkaisu.

X