Iryna on toistaiseksi voinut vaihtaa Vladimirin kanssa tekstiviestejä päivittäin.
Iryna on toistaiseksi voinut vaihtaa Vladimirin kanssa tekstiviestejä päivittäin.
Ihmiset ja suhteet

Seura: Iryna Marychenko, 23, hyvästeli rakkaan Vladimirinsa, 28, kun yksi pakeni Suomeen ja toinen astui asepalvelukseen – ”Sillä hetkellä ei ollut sanoja”

Ukrainalainen Iryna Marychenko kertoo Seurassa, kuinka hän päätyi lahtelaisen kodin suojiin. Poikaystävä halusi hänet turvaan rajojen taakse mahdollisimman pian, mutta Iryna valitsi vielä yhden yön.
Teksti: Tiina Torikka Kuvat: Tommi Mattila

Iryna Marychenko, 23, on yksi Suomeen viime päivinä pelastautuneista ukrainalaisista. Hän kertoo Seurassa, miten uskomattomalla tavalla elämä muuttui lyhyessä ajassa.

Aamulla 24. helmikuuta Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Jo ennen vuodenvaihdetta Irynan äiti oli sanonut ääneen, mitä tuleman pitää. Kumpikaan ei siihen silti todellisuudessa uskonut.

Tuona aamuna kiovalainen Iryna ja hänen kumppaninsa Vladimir, 28, havahtuivat sodan alkamiseen yhdessä. Poikaystävä tahtoi, että Iryna pakkaa heti vaatteita ja lähtee maasta. Vladimir itse oli ilmoittautumassa asepalvelukseen.

Iryna halusi kuitenkin viettää vielä yhden yön rakkaansa vierellä. He makasivat valveilla koko yön kuunnellen pommitusten ja sireenien ääniä.

”Aivan kuin silloin, kun loukkaantuu pahasti, ei ensin tunne mitään. Mielessä on vain valtavasti kysymyksiä: mitä, miksi, mitä seuraavaksi ja onko tämä oikeasti totta”, Iryna kertoo Seurassa.

Aamulla jäähyväiset olivat sanattomat. Iryna ja Vladimir katselivat toisiaan, halasivat ja kääntyivät eri suuntiin.

”Sillä hetkellä ei ollut sanoja.”

Iryna käveli Kiovan juna-asemalle, Vladimir liittyi armeijaan.

Tukahduttavan ahtaassa junassa Iryna ja muut pakolaiset pääsivät länsirajan tuntumaan Lviviin, Medykan raja-aseman kautta Puolaan ja linja-autokyydillä Krakovaan. Irynalla ei ollut aavistustakaan, minne pakomatka sieltä jatkuisi. Sitten kutsui Suomi.

Vladimir oli tehnyt töitä tatuointiyrittäjä Ringa Niemen kanssa. Hänet Iryna tiesi ystävälliseksi ja luotti tämän tarjoamaan kutsuun. Ringa tarjosi lentolipun ja asunnon.

”Vladimir on aina sanonut, että jos jotain tapahtuu, hän haluaa puolustaa maataan. Ymmärrän ja kunnioitan hänen valintaansa enkä halua kuormittaa häntä omilla peloillani”, Iryna sanoo Seuralle uudessa kodissaan Lahdessa.

Iryna Marychenkon koko haastattelu on luettavissa Seurassa.

X