Ihmiset

Äyriäisiä, cocktaileja ja pizzaa – Katso julkkisten suosikkiravintolat maailmalla

Teksti:
Anna.fi

Maistuisiko maailman paras pizza Napolissa, äyriäiset New Yorkissa tai kymmenen ruokalajin menu cocktailien kera Singaporessa? Tunnetut hyvän ruoan ystävät paljastavat ravintolasuosikkinsa maailmalta.

”Maailman parasta pizzaa”

Mahdollisuusviestintäjohtaja Kirsi Pihan suosikkiravintola on Da Michele.

”Napoli on kaupunki, joka jää mieleen. Se on yhtä aikaa raivostuttavan sekava ja hengästyttävän energinen. Jos hermot kestävät Napolin, pitää käydä pizzalla. Da Michele on Napolin legendaarinen pizzeria, jonne pitää jonottaa ulkona. Ateria nautitaan kuin pikaruokalassa, juomat ovat muovimukeissa ja koko suoritus on ohi puolessa tunnissa. Mutta jos haluaa maailman parhaan pizzan, täältä sitä saa.

Kun käyn siellä, vaihtoehtoja on kaksi: margherita tai marinara. Marinara on pizza ilman mozzarellaa. Toisaalta en koskaan kieltäydy mozzarellasta. Itse asiassa on kolmaskin ja paras vaihtoehto, joka on metameta – puolet toista pizzaa ja puolet toista.

Kävin ravintolassa ensimmäisen kerran noin kymmenen vuotta sitten. Italian-talomme urakoitsijan vaimo on Napolista. Hän aina toitotti, että ihminen ei ole syönyt pizzaa, jos ei ole syönyt sitä Napolissa. Aikamme asialle naureskelimme, mutta päätimme sitten käydä kokeilemassa suosituksen mukaan. Vaimo oli oikeassa.”

Äyriäisiä, cocktaileja ja pizzaa – Katso julkkisten ravintolasuosikit maailmalla

”Cocktaileja läpi menun”

Marco Bjurström

Tanssinopettaja, ravintoloitsija ja viestinnän kouluttaja Marco Bjurströmin suosikkiravintola on Tippling Club.

”Yhden ravintolan valitseminen maailmalta on hirveän vaikeaa. Bo Innovation Hong Kongissa ja Eleven Madison Park New Yorkissa olivat upeita elämyksiä. Kummallakin ravintolalla on kolme Michelin-tähteä. Mutta valitsen kuitenkin Tippling Clubin Singaporessa.

Ravintolassa oli yllättävää se, että siellä yhdistettiin cocktaileja ruoka-annoksiin. Epäilin ensin, maistuuko viides ruoka-annos enää miltään, kun on sitä ennen juonut usean cocktailin. Huoleni osoittautui turhaksi, sillä juomat oli suunniteltu tarkoin korostamaan ruokien makuja.

Söimme kymmenkunta pientä annosta. Ruoat olivat makunautinnon lisäksi elämyksiä silmille. En yleensä pidä pienestä piperryksestä, mutta Tippling Clubissa se puolusti paikkaansa. Ravintolan tunnelma oli leppoisa ja sisustus omaperäinen, esimerkiksi katossa oli pulloista tehty lamppu.

Ravintolasta minulle vinkkasi kokki Jaakko Sorsa, joka asuu Hong Kongissa. Ruoka on tärkeä osa matkaani, ja otan selvää ravintoloista etukäteen. Minulle on tärkeää, mitä mieltä asiakkaat ovat olleet ravintolasta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa käytän Zagat-opasta, joka ilmestyy sekä kirjana että netissä. Mutta välillä pitää mennä myös fiiliksen mukaan, jos joku paikka näyttää hyvältä.”

Äyriäisiä, cocktaileja ja pizzaa – Katso julkkisten ravintolasuosikit maailmalla

”Aitoa italialaistunnelmaa”

Sikke Sumari

Ruokakirjailija ja ravintoloitsija Sikke Sumarin suosikkiravintola on Trattoria Da Mario.

”Suosikkini on Trattoria Da Mario Firenzessä. Siellä tarjotaan aidointa ja parasta italialaisruokaa. Suosittelen ravintolaa nimenomaan lounaspaikaksi.

Ravintolassa kaikenlaiset ihmiset istuvat tiiviisti yhdessä. Siellä voi joutua kiihkeään poliittiseen keskusteluun rautatieaseman lehdenmyyjän tai yliopiston professorin kanssa. Lempiannokseni on vitello arrosto eli vasikanpaisti. Se on taivaallista. Myös bollito misto ja pasta ragu-kastikkeella ovat erinomaisia.

Kävin ravintolassa ensimmäisen kerran, kun olin Firenzessä kielikurssilla vuonna 2001. Sen jälkeen olen palannut sinne monta kertaa. Löysin ravintolan sattumalta, kun kävelin Mercato Centrale -ruokahallin liepeillä. Nykyisin Trattoria Da Marioon voi joutua jonottamaan tunninkin verran lounasaikaan, koska myös turistit ovat löytäneet sen. Se ei onneksi ole vaikuttanut ruoan laatuun.

Varauksia ei oteta, vaan nimi annetaan ovella ravintolan omistajalle. Hän sitten huutelee, kun paikka vapautuu.”

Äyriäisiä, cocktaileja ja pizzaa – Katso julkkisten ravintolasuosikit maailmalla

Värispektaakkeli

Jyrki Sukula

Kokki Jyrki Sukulan suosikkiravintola on Babylonstoren.

”Kapkaupungissa sijaitseva Babylonstoren on spektaakkeli. Sitä on vaikea kuvailla sanoilla. Olen nähnyt monenlaisia ravintoloita ja niiden joukossa Babylonstoren on ainutlaatuinen.

Sen konsepti on fantastinen ja viimeisen päälle hiottu. Ravintolassa valitaan vihreä, keltainen tai punainen menu. Ja sen lisäkkeeksi voi ottaa esimerkiksi pihviä, kanaa tai ankkaa. Söin itse punaisen menun, jossa kaikki ruoka-annokset olivat punaisen eri sävyissä. Ravintolan raaka-aineet saadaan Babylonstoren omalta tilalta. Hyötypuutarha on käsittämätön. Sieltä löytyy kaikki, mitä kokki voi tarvita.

Babylonstoren on aito, siinä ei ole mitään liioiteltua tai pömpöösiä, vaikka se onkin hieno paikka. Ravintola on niin suosittu, että sinne on kuukausien jonotuslista. Päädyin sinne kysyttyäni ystävältäni, mikä on ravintola, joka minun on ehdottomasti koettava.”

Äyriäisiä, cocktaileja ja pizzaa – Katso julkkisten ravintolasuosikit maailmalla

”Rento ravintolalegenda”

Jaakko Selin

Toimittaja Jaakko Selinin suosikkiravintola on Grand Central Oyster Bar & Restaurant.

”New Yorkin Grand Central Oyster Bar & Restaurant on poikkeuksellinen ravintola. The Oysteriksi kutsutun ravintolan tunnelma on sekoitus Hvitträskiä, hobittien kotia ja kultaista Tutankhamonin hautakammiota. Ja vaikka se on yksi maailman tunnetuimmista kalaravintoloista, ilmapiiri on rento ja välitön.

Lista muuttuu joka päivä, ja se on riemukkaasti tekstattu käsin. Ensimmäisellä kerralla kannattaa valita traditionaalinen äyriäislautanen. Se on tosin kolmikerroksinen hopeatarjotin, josta riittää syötävää monelle. Varsinainen harvinaisuus ja herkku on stone crab -annos, jos se vain on tarjolla. Ravun saksien maku täytyy kokea, se ei ole hummeria, se ei ole kanaa eikä sammakkoa.

Ensimmäisellä New Yorkin matkallani 90-luvun alussa vain kävelin sattumalta paikalle ja tajusin, että tuossa tuo legendaarinen ravintola on. Ihmettelen vieläkin, että uskalsin astua sisään. Sen jälkeen olen palannut sinne muutaman kerran. Minulla on takana valtava määrä kattauksia, mutta useimmiten ravintolasta mieleen ei jää ruoka tai annos vaan kokonaisuus.”

Äyriäisiä, cocktaileja ja pizzaa – Katso julkkisten ravintolasuosikit maailmalla

Lue lisää:

Rooma – Shoppailua ja herkuttelua Trasteveressä
Soho – Shoppailua, herkkuhetkiä ja yöelämää Lontoossa
Koko perheen kanssa ravintolaan

Teksti: Oili Urmas
Kuvat: AOP, Babylonstoren

Anna 12/2015

X