Ihmiset

Prinsessa Leonor on jo niin suosittu, että Espanjassa puhutaan ”Leonormaniasta”

Kruununprinsessa Leonor on Espanjan suosituin kuninkaallinen. Hänen toivotaan nostavan toistuvissa skandaaleissa ryvettyneen kuningashuoneen arvostusta.

Teksti:
Marja-Terttu Yli-Sirniö
Kuvat:
MVPhotos

Leonor osallistui kesäkuussa isänsä hallitsijakauden kymmenvuotisjuhlallisuuksiin. Leonorista tulee Espanjan toinen Bourbon-sukuinen naishallitsija. Edellinen oli kuningatar Isabella II, joka oli vallassa 1843–1868.

Kruununprinsessa Leonor on Espanjan suosituin kuninkaallinen. Hänen toivotaan nostavan toistuvissa skandaaleissa ryvettyneen kuningashuoneen arvostusta.

Aikuisuutta kohti kulkevan Espanjan kruununprinsessan Leonorin elämässä viime vuosi oli tärkeä. Keväällä hän sai valmiiksi lukion päättävän kansainvälisen IB-tutkinnon, elokuussa hän meni armeijaan ja lokakuussa täytti kahdeksantoista.

Leonoria on suojeltu julkisuudelta tiukemmin kuin jälkikasvua muissa Euroopan kuninkaallisissa perheissä, mutta nyt hän on yhä enemmän astumassa esiin. Espanjalaislehtien mukaan hän on onnistunut hurmaamaan espanjalaiset ja noussut kuninkaallisen perheen suosituimmaksi jäseneksi. Sen vuoksi hänestä odotetaan monissa skandaaleissa ryvettyneen kuningashuoneen pelastajaa ja uuden aikakauden aloittajaa.

Prinsessa Leonor
Viikon vanhan prinsessa Leonorin ensimmäinen lehdistötilaisuus järjestettiin marraskuussa 2005 La Zarzuelan palatsissa, jossa perhe tuolloin asui. © MVPhotos

Asturian prinsessa

Espanjan kruununprinssi Felipe meni naimisiin televisiotoimittaja Letizia Ortiz Rocasolanon kanssa keväällä 2004. Avioliitto on Letizialle toinen. Seuraavana vuonna, lokakuun viimeisenä päivänä syntyi parin esikoinen prinsessa Leonor.

Ristiäisissä käytettiin samaa kastemaljaa, jota perheessä on käytetty 1600-luvulta asti. Kummeiksi tulivat isänpuoleiset isovanhemmat, kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia.

Huhtikuussa 2007 Leonor sai sisaren, kun perheeseen syntyi toinen tytär, prinsessa Sofia.

Kun Leonor oli yhdeksänvuotias, kuningas Juan Carlos luopui vallasta ja hänen pojastaan Felipestä tuli kuningas, Felipe VI. Samalla myös Leonor astui pykälän eteenpäin, ja hänestä tuli kruununprinsessa. Sen myötä hän sai rivin arvonimiä, joista tärkein on Espanjan kruununperijän perinteinen arvonimi Asturian prinsessa.

Euroopan nuorten nykykuninkaallisten joukossa Leonorin tausta on poikkeuksellinen, sillä hänen molemmat isänpuoleiset isovanhempansa tulevat vanhoista eurooppalaisista kuningashuoneista. Juan Carlos on Espanjaa hallitsevan Bourbonin suvun jäsen ja Sofia syntyjään Kreikan prinsessa.

Prinsessa Leonor
Leonor poistui isoäitinsä kanssa madridilaisesta synnytyssairaalasta toukokuussa 2007, kun pikkusisko oli syntynyt. Isoäiti on syntyjään Kreikan prinsessa Sofia. © MVPhotos

Kolme vuotta kestävä asepalvelus

Koulutien Leonor aloitti syyskuussa 2008 Santa María de los Rosalesin koulussa Madridissa, jota myös hänen isänsä aikoinaan kävi. Koulu ei ole maan parhaita, mutta se pystyi tarjoamaan kuninkaallisen perheen lapsille jokseenkin normaalin koulunkäynnin ilman median ja yleisön liiallista huomiota.

Vuonna 2021 Leonor jatkoi opintojaan Walesissa sijaitsevassa maineikkaassa Atlantic College -sisäoppilaitoksessa. Kouluun ovat jälkikasvuaan lähettäneet useat eurooppalaiset kuninkaalliset perheet. Siellä ovat opiskelleet myös Leonorin isä ja Hollannin kuningas Willem-Alexander 1980-luvulla.

Hauska yhteensattuma on, että Leonorin kanssa samaan aikaan koulussa opiskeli Hollannin kuninkaallisen perheen keskimmäinen, prinsessa Alexia. Niinpä valmistujaisjuhlissa viime vuoden toukokuussa prinsessojen ylpeinä myhäilevät isät istuivat yleisössä vierekkäin.

Leonorin tulevista opinnoista ei ole tarkemmin kerrottu, mutta Vogue-lehden mukaan hän jatkaisi tässäkin isänsä jäljillä ja suunnittelisi oikeustieteen opintoja.

Mutta ensin on vuorossa asepalvelus, jonka hän aloitti viime vuoden elokuussa. Yhteensä kolme vuotta kestävän palveluksen ensimmäisen vuoden Leonor on opiskellut Zaragozan sotilasakatemiassa. Ensi vuonna hän siirtyy laivastoon ja viimeisenä vuonna ilmavoimiin.

Leonor on sanonut olevansa onnellinen tästä mahdollisuudesta, sillä hän tietää, kuinka espanjalaiset arvostavat puolustusvoimia. Sotilasvalan hän vannoi 7. lokakuuta. Tilaisuudessa olivat läsnä myös hänen vanhempansa.

Prinsessa Leonor
Espanjan prinsessojen ikäero on vain puolitoista vuotta. He nukkuivat lapsina samassa huoneessa. Syksyllä 2019 vanhemmat saattelivat tyttäret kouluun aloittamaan uutta lukuvuotta. © MVPhotos

Lue myös: Kruununprinsessa Amalia sai kuulla jo teininä törkykommentteja ulkonäöstään – nykyään Hollannin tuleva hallitsija on ihailtu tyylitaituri

Näyttävät 18-vuotissyntymäpäiväjuhlat

Leonorin 18-vuotissyntymäpäiviä vietettiin näyttävästi viime lokakuussa. Merkkipäivän kunniaksi kuninkaallinen perhe julkaisi Leonorin elämänvaiheita kertaavan valokuvasarjan, johon kuului myös ennennäkemättömiä kuvia. Valkoiseen housupukuun ja mataliin kenkiin pukeutunut Leonor vannoi Espanjan parlamentissa uskollisuudenvalan maan perustuslaille ja kuninkaalle, ja isä myönsi hänelle korkea-arvoisen kunniamerkin.

Myöhemmin pitämässään lyhyessä puheessa Leonor lupasi espanjalaisille palvelevansa heitä kunnioittaen ja uskollisesti.

– Pyydän teitä luottamaan minuun, kuten minä luotan kansamme tulevaisuuteen, Leonor sanoi kuninkaallisessa palatsissa pitämässään puheessa.

Prinsessa esiintyi aamupäivän virallisessa osuudessa rauhallisena ja vakavana, mutta myöhemmin hän väläytti kameroille hymyn, joka paljasti hammasraudat.

Aamupäivän viralliset juhlallisuudet näytettiin espanjalaisille suurilta näytöiltä, joita oli pystytetty Madridin keskustaan. Katujen varsia koristivat prinsessan valokuvat, ja ihmisjoukot osoittivat suosiotaan.

Illalla Pardon palatsissa Madridin ulkopuolella järjestettyyn perhejuhlaan osallistuivat päivänsankarin sukulaiset sekä Kreikan kuninkaallinen perhe.

Päivätilaisuudesta sen sijaan puuttui kaksi Leonorin läheistä, isoisä Juan Carlos ja isoäiti Sofia. Syyksi epäiltiin sitä, että Felipe ei halunnut epäsuosioon joutunutta isäänsä juhlapäivän viralliseen osuuteen.

Prinsessa Leonor
Leonor vannoi 18-vuotispäivänään uskollisuudenvalan maansa perustuslaille. Hän on nyt laillisesti valmis nousemaan valtaistuimelle ja voi myös toimia isänsä sijaishallitsijana. © MVPhotos

Ex-kuningas Juan Carlos myrskyn silmässä

Espanjaa ovat viime vuosina kuohuttaneet monenlaiset kuninkaallisiin kohdistuneet kohut ja kolhut, jotka ovat laskeneet heidän suosiotaan. Erityisesti myrskyn silmässä on ollut Juan Carlos.

Aikoinaan hyvinkin suosittu ex-kuningas joutui ensimmäinen kerran kohun silmään, kun kävi ilmi, että hän oli osallistunut Botswanassa yksityiselle metsästysretkelle, jonka hintalappu oli 44 000 euroa. Matkassa oli mukana myös kuninkaan nyt jo entinen rakastajatar Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Myös kuninkaan sijoituksiin ja raha-asioihin liittyneet epäselvyydet saivat aikaan sen, että hän joutui lähtemään maanpakoon Abu Dhabiin vuonna 2020. Kuningashuoneen suosio romahti. Yli 40 prosenttia espanjalaisista oli valmis muuttamaan maan tasavallaksi.

Lisäksi nykyisen kuninkaan sisareen, prinsessa Cristinaan ja hänen ex-mieheensä, käsipalloilija Iñaki Urdangariniin kohdistuneet kavallusepäilyt ovat loanneet kuninkaallisen perheen mainetta.

Nyt Leonorin toivotaan pelastavan kuningashuoneen sukulaisten sotkujen jäljiltä ja uudistavan sen ryvettyneen imagon. Tähän hänellä on hyvät mahdollisuudet, sillä täysi-ikäiseksi tulon jälkeen hänen suosionsa on ampaissut ennenkuulumattoman korkealle.

Espanjassa puhutaankiin jo ”Leonormaniasta”.

Entisen kuninkaan Juan Carlosin holtiton rahankäyttö inspiroi espanjalaistaiteilija J Warxin tekemää graffitia.
Entisen kuninkaan Juan Carlosin holtiton rahankäyttö inspiroi espanjalaistaiteilija J Warxin tekemää graffitia. © MVPhotos

Euroopan karismaattisin kuninkaallinen

Kansansuosion taustalla on useita syitä. Leonoria kuvataan Euroopan karismaattisimmaksi kuninkaalliseksi. Hänessä nähdään samaa potentiaalia kuin nuoremman polven brittikuninkaallisissa Catherinessa ja Williamissa, jotka ovat nostaneet kuningashuoneen suosiota.

Leonor on onnistunut säilyttämään kuninkaallisen salaperäisyyden, koska häntä on nähty harvoin julkisuudesta ja hänestä tiedetään vähän. Siksi ihmiset haluavat nyt tietää hänestä kaiken.

– Kuninkaallinen perhe on onnistunut ajoituksessa. Kun prinsessa vielä kävi koulua, hänen esiintymisensä olivat hyvin rajoitettuja, arvioi toimittaja ja professori Fernando Rayón Euronews-sivustolle.

– Hän ei antanut lausuntoja eikä hänestä julkaistu turhia valokuvia. Sen vuoksi ihmiset näkevät hänet sinä, mikä hän on: tulevana kuningattarena ja valtion päämiehenä.

Prinsessa Leonor
Kolmivuotista asepalvelusta suorittava Leonor osallistui maaliskuussa sotaharjoituksiin harjoitusleirillä Zaragozassa. © MVPhotos

Isänsä kaltainen kruununperijä

Tiedetäänkö Leonorin yksityisestä puolesta mitään? Millainen hän on luonteeltaan? Mistä hän on kiinnostunut?

Kuninkaalliseen tyyliin Leonor on urheilullinen nuori nainen. Hän pelaa tennistä, purjehtii ja harrastaa voimistelua. Hän on myös taitava sellisti.

Hieman Leonorin luonteesta saatiin vihiä, kun hän vuosi sitten sai valmiiksi IB-tutkinnon Atlantic Collegesta. Päättäjäisissä koulutoverit kannustivat prinsessaa äänekkäästi ja opinto-ohjaaja kehui hänen intoaan oppia, ymmärtää toisia ihmisiä ja etsiä asioihin eri näkökulmia.

– Tulemme kaipaamaan huumorintajuasi, opinto-ohjaaja sanoi.

Luonteeltaan Leonorin sanotaan muistuttavan isäänsä. Molemmat ovat harkitsevia, uteliaita ja vastuuntuntoisia. Isältä tytär on perinyt myös sitoumuksen kruunuun, hyvät käytöstavat, hymyn ja leppoisuuden.

Leonor on harvoin esillä julkisuudessa

Kun muut Euroopan aikuistuvat kuninkaalliset ovat viime vuosina tavanneet toisiaan eri tilaisuuksissa, yksi on joukosta poissa: Espanjan Leonor.

Häntä ei nähty viime vuonna kuningas Charlesin ja kuningatar Camillan kruunajaisten aattona järjestetyllä juhlavastaanotolla eikä Tanskan prinssin Christianin 18-vuotisjuhlissa. Hän ei myöskään osallistunut Norjan Ingrid Alexandran 18-vuotisjuhliin kesällä 2022. Hänen isänsä Felipe, Ingrid Alexandran kummisetä, saapui paikalle yksin.

Yksi Leonorin harvoista julkisista esiintymisistä oli kuusi vuotta sitten, jolloin 13-vuotias kruununprinsessa puhui kirkkaalla lapsenäänellä Espanjan perustuslain 40-vuotisjuhlassa.

Toissa vuonna Leonor teki ensimmäisen virallisen ulkomaanmatkansa. Hän seurasi sisarensa kanssa Espanjan ja Tanskan välistä jalkapallo-ottelua naisten Euroopan-mestaruuskisoissa Englannissa. Alkulohkon ottelu päättyi Espanjan voittoon.

Tärkeä tehtävä Leonorille on hänen omaa titteliään kantavan Asturian prinsessan säätiön kunniapuheenjohtajuus. Hän on osallistunut säätiön palkintojenjakotilaisuuteen jo viiden vuoden ajan ja palkintoja jakaessaan pitänyt lyhyen puheen.

Palkittujen joukossa olivat viime vuonna muun muassa näyttelijä Meryl Streep ja kirjailija Haruki Murakami. Arvokkaassa tilaisuudessa prinsessan nähtiin kantavan äidiltään lainaamia Bulgarin pisarakorvakoruja. Kuningatar on saanut korut lahjaksi Jordanian kuninkaallisilta.

Prinsessa Leonor
Sisarukset kannustivat maataan naisten jalkapallon EM-kisoissa kesällä 2022. Sofia aloittaa pian toisen lukuvuotensa Atlantic Collegessa Walesissa, josta Leonor valmistui viime vuonna. © MVPhotos

Parisuhdehuhut liikkeellä

Kuninkaallisten seurustelukumppanit herättävät uteliaisuutta. Viime vuonna Leonoriin yhdistettiin espanjalainen huippujalkapalloilija Gavi, mutta huhu osoittautui perättömäksi.

Prinsessan salaiseksi rakastetuksi on arveltu myös Gabriel Giacomellia, jonka Leonor tapasi opiskellessaan Walesissa. Nuorukaisesta tiedetään sen verran, että hän on brasilialais-amerikkalainen miljonäärin poika. Viimeksi prinsessan nimi on yhdistetty Espanjan armeijassa palvelevaan José Navarroon.

Kuten arvata saattaa, poikaystäväveikkauksia tulee ja menee. Aika näyttää, kuka Leonorin rinnalla on sinä päivänä, kun ja jos hän nousee valtaistuimelle.

Espanjan perustuslaki nimittäin suosii edelleen miespuolista kruununperijää. Jos kuningas Felipelle syntyisi avioliitossa vielä poika, tämä ohittaisi Leonorin kruununperijänä.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 29/2024.


X