Ihmiset

Kruununprinsessa Amalia sai kuulla jo teininä törkykommentteja ulkonäöstään – nykyään Hollannin tuleva hallitsija on ihailtu tyylitaituri

Hollannin kruununprinsessa Amalia on kohdannut julkisuuden julmuuden ja vaarat. Se ei kuitenkaan ole lannistanut oikeamieliseksi kutsuttua prinsessaa.

Teksti:
Marja-Terttu Yli-Sirniö
Kuvat:
iStock ja Gettyimages

Catharina-Amalia on virallisesti Oranian prinsessa. Se on Hollannin kruununperijän titteli. Kouluaikana Amaliaa kutsuttiin cocktail-kuningattareksi, koska hän työskenteli vapaa-aikanaan baarissa.

Hollannin kruununprinsessa Amalia on kohdannut julkisuuden julmuuden ja vaarat. Se ei kuitenkaan ole lannistanut oikeamieliseksi kutsuttua prinsessaa.

Hollannin kruununprinsessa Catharina-Amalia on vain 20-vuotias, mutta hänen olemuksessaan on kypsyyttä ja arvokkuutta. Hän esiintyy julkisuudessa luontevasti, silti arvolleen sopivan etäisesti.

Catharina-Amalia, tuttavallisesti Amalia, on saanut kasvaa kuninkaalliseen rooliinsa rauhassa, sillä vanhemmat, kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Máxima ovat tehneet kaikkensa suojellakseen Amaliaa ja tämän sisaruksia liialta julkisuudelta. Vuonna 2005 vanhemmat ja Hollannin lehdistö sopivat, että kuninkaallista perhettä saa kuvata vain virallisissa tilaisuuksissa ja yhteisesti sovituissa kuvaussessioissa.

Parin viime vuoden aikana Amalia on kuitenkin astunut yhä enemmän esiin edustaessaan kuningashuonetta. Sen myötä hän on joutunut kohtaamaan julkisuuden poikkeuksellisen julmuuden. Hän on joutunut sietämään sekä ulkonäköönsä kohdistunutta arvostelua että nettikiusaamista.

Eikä se ole ollut edes pahinta.

Amalia kenkiä myöten täydellisessä kuninkaallisessa juhla-asussa Tanskan prinssi Christianin 18-vuotisjuhlissa viime syksynä.
Amalia kenkiä myöten täydellisessä kuninkaallisessa juhla-asussa Tanskan prinssi Christianin 18-vuotisjuhlissa viime syksynä. © Gettyimages

Yhdeksänvuotiaana Hollannin kruununprinsessaksi

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria syntyi 7. joulukuuta 2003. Ristiäiset järjestettiin seuraavan vuoden kesäkuussa. Pikkuprinsessan kuudesta kummista kaksi on kuninkaallisia: setä, Hollannin prinssi Constantijin ja Ruotsin kruununprinsessa Victoria, jolta prinsessa sai myös viimeisen etunimensä; nimet Beatrix ja Carmen ovat peräisin isoäideiltä.

Kesäkuussa 2010 Amalia oli yksi morsiusneidoista kummitätinsä ja tämän sulhasen Daniel Westlingin häissä Norjan prinsessa Ingrid Alexandran ja Tanskan prinssin Christianin kanssa.

Parivuotiaana Amaliasta tuli isosisko, kun perheeseen syntyi prinsessa Alexia ja kaksi vuotta myöhemmin prinsessa Ariane.

Kun lapset olivat pieniä, perhe asui Villa Eikenhorstin huvilassa, pääkaupunki Haagin vauraassa lähiössä Wassenaarissa. Siellä Amalia myös aloitti koulun.

Elämä keikahti uuteen asentoon, kun kuningatar Beatrix luopui kruunusta poikansa hyväksi huhtikuussa 2013. Amaliasta tuli yhdeksänvuotiaana Hollannin kruununprinsessa, ja sen myötä hänen viralliseksi tittelikseen tuli hänen kuninkaallinen korkeutensa Oranian prinsessa.

Perhe muutti kuninkaalliseen palatsiin Huis ten Boschiin, joka on yksi Hollannin kuninkaallisen perheen virallisista asunnoista.

Vaikka perheen elämä muuttui, vanhemmat halusivat viettää aikaa lastensa kanssa niin paljon kuin mahdollista. Perhe harrastaa yhdessä muun muassa pyöräilyä meren rannalle. Pyöräily on perinteisesti Hollannissa myös kuninkaallisen perheen suosima harrastus, ja heitä onkin kutsuttu pyöräileväksi monarkiaksi. Lomia perhe on viettänyt usein kuningattaren kotimaassa Argentiinassa.

Amalia vietti ensimmäistä kesäänsä isänsä Willem-Alexanderin, isoäitinsä kuningatar Beatrixin ja äitinsä Máximan seurassa Val di Pesassa Italiassa vuonna 2004.
Amalia vietti ensimmäistä kesäänsä isänsä Willem-Alexanderin, isoäitinsä kuningatar Beatrixin ja äitinsä Máximan seurassa Val di Pesassa Italiassa vuonna 2004. © iStock

Lue myös: Hollannin suloisen kuningasperheen taustalla on suuri tragedia: prinssin kuolema sai suvun vetämään yhtä köyttä

”Ajattelin, että voin elää kuten muutkin opiskelijat”

Lukiosta Amalia valmistui 2021. Hän päätti pitää välivuoden, jonka aikana hän muun muassa teki vapaaehtoistyötä eri järjestöissä.

Kun Amalia seuraavana syksynä täytti kahdeksantoista, hän sai paikan Raad van Statessa, kuninkaan johtamassa valtioelimessä. Muuten tärkeän merkkipäivän juhlinta lässähti pandemian vuoksi, ja pienimuotoiset ulkoilmajuhlatkin jouduttiin perumaan.

Amalia aloitti syksyllä 2022 opinnot Amsterdamin yliopistossa. Kandidaatin tutkintoon kuuluu politiikan, psykologian, oikeustieteen ja taloustieteen opintoja.

Etukäteen kerrottiin, että Amalia muuttaisi asumaan opiskelijatovereittensa kanssa. Mutta vain kuukausi opintojen aloittamisen jälkeen kruununprinsessa joutui turvallisuussyistä palaamaan kotilinnaan.

Vanhemmat kommentoivat tapahtumaa samana syksynä vierailullaan Ruotsissa.

– Tilanne on hyvin vakava, kuningas sanoi.

– Se tarkoittaa, että hän ei voi asua Amsterdamissa eikä mennä ulos. Tällä kaikella on suuri vaikutus hänen elämäänsä, kuningatar jatkoi.

Amalia itse puhui tapahtuneesta muutamaa kuukautta myöhemmin, kun hän teki vanhempiensa kanssa ensimmäisen virallisen vierailun Hollantiin kuuluville Karibianmeren saarille.

– Kun aloitin opinnot, ajattelin, että voin elää kuten muutkin opiskelijat. Totuus oli kuitenkin valitettavasti jotain ihan muuta, kruununprinsessa sanoi.

– Kaipaan normaalia elämää. Ollakseni ihan rehellinen minulla oli ja on edelleen aika vaikeaa, mutta toivottavasti kaikki muuttuu pian.

Amalian turvallisuutta uhanneiden tapahtumien vakavuus valkeni täysin vasta viime huhtikuussa Espanjan kuninkaan Felipen ja kuningatar Letizian vieraillessa Hollannissa. Paljastui, että marokkolainen rikollisjärjestö oli uhannut kidnapata kruununprinsessan. Sen vuoksi hän muutti Espanjaan ja jatkoi sieltä opintojaan etänä.

Vihjeitä muutosta oli saatu jo aiemmin, kun Amalia bongattiin Madridista ensin äitinsä ja sitten ystävien kanssa. Lehtitietojen mukaan Amalia asui Espanjassa vuoden. Sopeutumista helpotti varmasti, että hän puhuu sujuvaa espanjaa, äitinsä äidinkieltä.

Palloa potkiva Amalia sekä pikkusiskot Alexia ja Ariane vanhempineen virallisessa valokuvassa vuonna 2010. Kuninkaalliset lapset puetaan edelleen usein samanlaisiin asuihin.
Palloa potkiva Amalia sekä pikkusiskot Alexia ja Ariane vanhempineen virallisessa valokuvassa vuonna 2010. Kuninkaalliset lapset puetaan edelleen usein samanlaisiin asuihin. © iStock

Ulkonäköpaineita ja nettikiusaamista

Kun Amalia tuli täysi-ikäiseksi, hänestä julkaistiin kuninkaallisen perheen hyväksymä elämäkerta Amalia. Kansainväliset lehdet ovat siteeranneet sitä ahkerasti. Vastaava kirja on julkaistu aikoinaan myös hänen isästään ja isoäidistään.

Hollantilaisen elämäkerturin Claudia de Breijin kirjoittamassa kirjassa kruununprinsessa kertoo myös elämänsä nurjista puolista, kuten siitä, millaista on olla jatkuvan huomion keskipisteenä.

– Kaikki katsovat kuin sinulla olisi kultakala pääsi päällä, hän kuvaili.

Amalia paljastaa joutuneensa hakemaan apua terapiasta.

– Joskus ystäviä, koulua ja kaikkea on vain liikaa, ja silloin puhun jonkun kanssa.

Ratsastusta, tennistä ja laskettelua harrastava Amalia on äitinsä mittainen, lähes 180 senttiä pitkä. Hän on tuntenut ulkonäkönsä vuoksi kehohäpeää ja kokenut nettikiusaamista.

Pahimmin iski portugalilainen julkkislehti Caras, jonka kannessa oli kuva Amaliasta yhdessä äitinsä kanssa. Kansitekstissä tyttöä kuvailtiin pluskokoiseksi. Amalia oli tuolloin 16-vuotias.

Lukijat raivostuivat ja syyttivät kansitekstiä vaaralliseksi, epäkunnioittavaksi ja häpeälliseksi. Lehti joutui pyytämään anteeksi.

Amalia tiedetään oikeamieliseksi ja rehdiksi kuninkaalliseksi, ja kuninkaallisfanit ovat pohtineet, onko hänestä tulossa uuden tyyppinen kuningatar. Hän on puolustanut esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä ja heidän oikeuksiaan.

Kahdeksantoistavuotispäivänsä alla Amalia teki historiaa ilmoittaessaan, ettei halua ottaa vastaan kruununperijälle kuuluvaa 1,6 miljoonan euron vuosittaista määrärahaa. Kieltäytymisen syyksi hän selitti, että tuntisi olonsa epämukavaksi, koska tekee rahan vastineeksi niin vähän.

Hollannin tuleva ja väistyvä kuningatar huhtikuussa 2013. Kruununprinsessa Amalia oli yhdeksän, kun hänen isästään tuli kuningas isoäidin, kuningatar Beatrixin luovuttua vallasta.
Hollannin tuleva ja väistyvä kuningatar huhtikuussa 2013. Kruununprinsessa Amalia oli yhdeksän, kun hänen isästään tuli kuningas isoäidin, kuningatar Beatrixin luovuttua vallasta. © Getty Images

Tiaroita rakastava prinsessa

Viime vuosien aikana Amalia on alkanut edustaa näyttävissä kuninkaallisissa juhlallisuuksissa. Hänen ensimmäinen julkinen esiintymisensä kotimaan ulkopuolella oli Norjan prinsessan Ingrid Alexandran 18-vuotisjuhlat Oslossa kesällä 2022, jonne hän saapui vanhempiensa kanssa. Juhlat olivat myös hänen tiaradebyyttinsä. Tiara oli sama, jota hänen äitinsä käytti häissään kaksikymmentä vuotta aiemmin.

Tanskan prinssin Christianin 18-vuotisjuhlallisuuksissa viime lokakuussa Amalia edusti maataan yksin. Tarkkasilmäiset muotituntijat panivat merkille hänen ultratrendikkäät kenkänsä: ne olivat Manolo Blahnikin suunnittelemat satiinikorkkarit, samanlaiset, joilla Sarah Jessica Parker tepasteli Sinkkuelämää-sarjassa.

Tuorein merkkipaalu Amalian edustuselämässä oli Espanjan kuningasparin Hollannin-vierailu viime huhtikuussa. Tuolloin Amalia osallistui ensimmäistä kertaa valtiovierailun yhteydessä järjestetyille juhlaillallisille, joilla huomio kiinnittyi kuninkaallisten naisten toinen toistaan upeampiin tiaroihin.

Kruununprinsessa on tunnustanut rakastavansa tiaroja. Hän kertoo elämäkerrassaan, kuinka hänellä oli lapsena tapana kokeilla äitinsä pukeutumispöydällä olevia tiaroja.

– Näyttäkää minulle tiara, niin minä tiedän, mistä se tulee. Osaan tunnistaa kaikki eurooppalaiset tiarat, kruununprinsessa kehaisee.

Amalia, Ariane ja Alexia ovat syntyneet kahden vuoden välein. Heidät kuvataan usein rinta rinnan lähekkäin, kuten vuosi sitten kesäkuussa.
Amalia, Ariane ja Alexia ovat syntyneet kahden vuoden välein. Heidät kuvataan usein rinta rinnan lähekkäin, kuten vuosi sitten kesäkuussa. © iStock

Parisuhdehuhut liikkeellä

Viime tammikuussa Tatler-lehti kertoi, että Amalialla on mahdollisesti poikaystävä ja vieläpä kuninkaallista syntyperää. Entisen Bulgarian kuningaskunnan prinssi Boris ja Amalia esiintyivät yhdessä Hohenlohe-Langenburgin prinsessan Victorian ja Maxime Corneillen häissä Espanjassa. Sen enempää heidän yhteyksistään ei ole kerrottu.

Muutama vuosi sitten Hollannin silloinen pääministeri Mark Rutte ilmoitti, että maan hallitsija, olipa hän kuningas tai kuningatar, voi avioitua myös samaa sukupuolta olevan kanssa. Se on ollut sallittua hollantilaisille vuodesta 2001, mutta aiemmin käytännön ei ajateltu olevan mahdollista kuninkaallisille.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole pohdittu, mitä merkitsisi kruununperimykselle, jos pariskunta saisi lapsia adoption kautta tai luovutetulla spermalla.

– Se on hirmuisen monimutkainen asia, pääministeri totesi.

Kuningaskunnat eivät elä irrallaan ajasta. Muuttuvassa maailmassa myös perinteisiin sitoutuneet monarkiat joutuvat asemoimaan itsensä uuden ajan vaatimuksiin.

Tytär ja isä perinteisessä Kuninkaan päivän juhlassa Amsterdamissa viime huhtikuussa. Isä on Amalian tärkein tuki ja turva, ja tyttären harras toive on, että isä pitäisi itsestään mahdollisimman hyvää huolta.
Tytär ja isä perinteisessä Kuninkaan päivän juhlassa Amsterdamissa viime huhtikuussa. Isä on Amalian tärkein tuki ja turva, ja tyttären harras toive on, että isä pitäisi itsestään mahdollisimman hyvää huolta. © iStock

Lue myös Kotiliesi.fi: Kuinka hyvin tunnet Euroopan kuninkaalliset? Tee 15 kysymyksen kinkkinen testi!

Tuleva kuningatar

Toisin kuin Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa, Hollannissa hallitsija on luopunut kruunusta seuraajansa hyväksi jo usean sukupolven ajan.

Amalialla on vielä aikaa ja matkaa siihen, että hänestä jonain päivänä tulee Hollannin kuningatar. Tiettyjä järjestelyitä on kuitenkin tehty siltä varalta, että hänen isänsä sattuisi kuolemaan. Suunnitelmissa on, että kuningatar Máximasta tulisi sijaishallitsija, mikä antaisi Amalialle aikaa valmistautua tehtävään.

Amalia toivoo, että isä kulkisi vielä pitkään hänen rinnallaan. Tyttären huolesta omasta ja isänsä tulevaisuudesta kertoo, että elämäkerran mukaan hän on kehottanut isäänsä syömään terveellisesti ja harrastamaan liikuntaa.

Hollannissa kruunu periytyy hallitsijan vanhimmalle lapselle. Maata hallitsi 1900-luvulla peräkkäin kolme kuningatarta: Vilhelmiina, Juliana ja Beatrix. Ennen nykyistä kuningasta maassa on ollut kuningas viimeksi vuonna 1890.

Kuninkaallinen perhe on Hollannissa suosittu. Kruununprinsessa Amalia on kuitenkin sanonut, että jos maasta haluttaisiin tasavalta, hän hyväksyisi asian. Silloin hän voisi kenties toteuttaa haaveensa ryhtyä joko ratsastajaksi tai laulajaksi.

Euroopan tulevat kruunupäät asettuivat kuvattaviksi Norjan Ingrid Alexandran 18-vuotisjuhlissa toissa kesänä. Fuksiaan pukeutuneen Amalian vieressä Belgian kruununprinsessa Elisabeth, istumassa Ruotsin Estelle, päivänsankari sekä Luxemburgin pikkuinen prinssi Charles.
Euroopan tulevat kruunupäät asettuivat kuvattaviksi Norjan Ingrid Alexandran 18-vuotisjuhlissa toissa kesänä. Fuksiaan pukeutuneen Amalian vieressä Belgian kruununprinsessa Elisabeth, istumassa Ruotsin Estelle, päivänsankari sekä Luxemburgin pikkuinen prinssi Charles. © Gettyimages

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 27/2024.


X