Muoti

Sukat paljastavat todellisen ikäsi – valitsetko nilkkasukat vai pitkävartiset sukat?

Sukat, jotka puet jalkaasi, saattavat kertoa sinusta enemmän kuin tiesitkään. Nuorisolle se on viesti siitä, mihin sukupolveen kuulut.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock, Roosa Roivainen
Videot:
Roosa Roivainen

Nilkkasukat jakavat mielipiteitä.

Sukat, jotka puet jalkaasi, saattavat kertoa sinusta enemmän kuin tiesitkään. Nuorisolle se on viesti siitä, mihin sukupolveen kuulut.

Nuorisomuodin tavoite on yleensä erottautua pukeutumisella aikaisemmista ikäluokista, eivätkä tämän hetken trendit tee poikkeusta. Nuoret ovat päättäneet jo hyllyttää niin pillifarkut kuin hiusten sivujakauksenkin. Nyt kritiikin kohteena ovat sukat. Eivätkä mitkä tahansa sukat, vaan nilkkasukat.

Nuorison mukaan nilkkasukat eivät ole laisinkaan trendikkäät. Nimittäin tällä hetkellä vannotaan pitkien sukkien nimeen, ja tässä on siihen syy.

Lue myös: Tämä suomalaisten rakastama housumalli on nyt supermuodikas

Miksi nilkkasukat ovat poissa muodissa?

Muoti on ollut aina sukupolvikysymys. Nuorisolle on tyypillistä parjata vanhempiensa tyylitajua, kun taas teinien muotivillitykset tuppaavat aiheuttamaan kauhistusta edeltävissä sukupolvissa.

Siitä ei ole montaa vuotta, kun julkisessa keskustelussa esimerkiksi hämmästeltiin nuorison paljaita nilkkoja talvipakkasilla. Esimerkiksi Kotilieden juttu vuodelta 2018 kysyy, milloin teinit oikein luopuvat palelumuodista ja pukeutuvat lämpimästi.

Tällä haavaa nuoriso onkin päättänyt, että paljaat nilkat saavat riittää ainakin nilkkasukkien osalta, ja lyhytvartiset sukat ovat niin sanotusti out.

Sukkamuoti puhututtaa laajasti. Siitä kirjoittavat niin Helsingin Sanomat, kuin myös kansainväliset uutismediatkin. Muun muassa The New York Times tituleeraa kiivasta sukkakeskustelua ikäluokkien ”sukkasodaksi”, joka velloo varsinkin millenniaalien ja Z-sukupolven välillä.

Koko sukkavyyhti sai todennäköisesti alkunsa, kun podcast-juontaja Phoebe Parsons kertoi viraalilla TikTok-videollaan pystyvänsä kertomaan sukkien perusteella, onko henkilö millenniaali tai sitä vanhempi. Ennustukseen hänellä on yksinkertainen tapa: sukkien varren pituus. Jos henkilöllä on lenkkitossujen kanssa nilkkasukat, hän on todennäköisesti millenniaali. Nimittäin Z-sukupolvi ei koskaan hänen mukaansa pukisi jalkaansa lyhytvartisia sukkia.

Valkoiset pitkät sukat maihareiden kanssa.
Sukkien pituudesta on tullut polttava puheenaihe. Nuoriso suosii pääasiallisesti pitkävartisia sukkia. © iStock

Sittemmin sosiaalinen media on täyttynyt päivityksistä, joissa ihmiset puhuvat sekä nilkkasukkien puolesta että vastaan. Nilkkasukat on leimattu nuorison toimesta virallisesti epätrendikkäiksi.

Vaikka nilkkasukat eivät tällä hetkellä ole muodissa, mikään ei toisaalta poista niiden käytännöllisyyttä. Varrettomat sukat ovat esimerkiksi lämpimällä säällä paljon mukavammat jalassa. Tärkeintä onkin valita sukat, joissa itse viihtyy ja tuntee olonsa mukavaksi.

Katso videolta tyylivinkit pitkille sukille:

Valkoiset pitkät sukat – kolme asuideaa

Pitkien sukkien hyöty on se, että sukilla voi tuoda uutta ilmettä ja kivaa vaihtelua asuihin. Listasimme kolme helposti toteuttavissa olevaa sukkatyyliä eri kenkäparien kanssa.

Lue myös Kotiliesi.fi: 8 asiaa, joita vaatekauppias ei koskaan tekisi − tällaisia vaatteita ei ostaisi itselleen

Pitkät sukat ja lenkkarit

Lenkkarit ovat mukava kenkävalinta mekon tai hameen kanssa. Kenkien kanssa ei välttämättä tarvitse varrettomia sukkia, vaan myös pitkävartiset sukat ovat tyylikäs vaihtoehto.

Pitkävartiset sukat lenkkareiden kanssa.
Pitkät sukat voi yhdistää vaikka lenkkareihin. © Roosa Roivainen

Valkoiset sukat ja loaferit

Katumuodissa yksi yhdistelmä on nyt ylivoimaisesti suosituin: nahkaiset, mustat loaferit ja valkoiset pitkät sukat.

Pitkät sukat voi pukea trendikkäästi myös loafereiden kanssa.

Pitkät sukat ja ballerinat

Sukkia ei tarvitse edes karttaa, kun kyseessä ovat juhlavammat kengät, kuten korkokengät tai ballerinat. Tässä asuyhdistelmässä kohtaavatkin kaksi viimeisintä trendiä – pitkät sukat ja ballerinat.

Pitkät sukat yhdistetään nyt jopa ballerinoihin.

Lähteet: Business Insider, The Guardian

X