Muoti

Ostitko liian pitkät housut? Näin lyhennät ne itse – et tarvitse edes ompelukonetta

Tiesitkö, että housujen lyhennys ilman ompelukonetta on mahdollista? Kyllä vain, ja tarvitset siihen vain hakaneulan tai hiuslenkin.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock
Videot:
Roosa Roivainen

Housujen lyhennys itse käy yllättävän kätevästi.

Tiesitkö, että housujen lyhennys ilman ompelukonetta on mahdollista? Kyllä vain, ja tarvitset siihen vain hakaneulan tai hiuslenkin.

Törmäätkö sinäkin usein ongelmaan, jossa kauppojen housut istuvat muuten täydellisesti, mutta lahkeet ovat liian pitkät? Pitkien lahkeiden lyhentämistä varten ei välttämättä aina tarvitse lähteä ompelijalle, sillä housujen lyhennys on mahdollista myös kotona. Et tarvitse ompelukonetta tai sen kummempia ompelutaitoja.

Miten housujen lyhennys itse käytännössä onnistuu? Näillä nikseillä saat liian pitkistä housuista tai farkuista jälleen käyttökelpoiset.

Lue myös Kotiliesi.fi: 5 asiaa, joita suutari ei koskaan tekisi omille kengilleen – voivat lyhentää jalkineen käyttöikää huomattavasti

Katso videolta, miten lyhennät housun lahjetta hakaneulalla:

Housujen lyhennys ilman ompelukonetta: simppeli hakaneulaniksi

Housujen lyhentämiseen tarvitaan vain hakaneula. Tämä niksi toimii varsinkin liian pitkiin farkkuihin, jotka tuppaavat menemään inhottavasti kengän alle kävellessä.

Tämä vinkki ei varsinaisesti lyhennä housujen lahkeita, vaan hakaneulan tarkoitus on estää lahjetta menemästä kantapään alle. Jos housusi ovat todella pitkät, kannattaa hakaneulan lisäksi valita paksupohjaisemmat kengät tai korkokengät.

Tee näin:

  1. Aseta farkut pöydälle, niin että takataskut osoittavat kohti kattoa. Halutessasi voit kiinnittää hakaneulan myös farkkujen ollessa jalassa.
  2. Taita lahjetta ylöspäin. Kiinnitä hakaneula farkkuihin taitoksen kohdalta noin 4 cm taitoksen alareunasta.
  3. Avaa lahjeen taitos auki, mutta pidä hakaneula paikoillaan.
  4. Valmista tuli! Toista myös toiseen lahkeeseen.

Lue myös: Farkkujen pikkutasku – tiedätkö, miksi sellainen aikanaan tarvittiin? Nämä kätevät asiat pikkutaskuun sujahtavat nykypäivänä

Hakaneula housujen päällä.
Housujen lyhennys ilman ompelukonetta onnistuu esimerkiksi hakaneulalla.

Katso videolta, miten housujen lyhennys itse onnistuu hiuslenkillä:

Housujen lyhennys itse – kokeile hiuslenkkiä

Toinen keino nopeaan housujen lyhentämiseen on hiuslenkki. Pompula soveltuu hyvin etenkin suorien, liehuvaa kangasta olevien housujen lyhentämiseen.

Hiuslenkiksi kannattaa valita pehmeä ja mahdollisimman löysä pompula, jotta se ei purista nilkkaa päivän aikana.

Tee näin:

  1. Pujota pompula nilkan ympärille housujen päälle.
  2. Kun olet löytänyt hiuslenkille sopivan kohdan, vedä lahkeen kangasta ylöspäin, siten että pompula menee piiloon lahkeen alle.
  3. Toista sama myös toiselle lahkeelle.
  4. Valmis! Lahkeet eivät enää raahaa maassa, vaan laskeutuvat nilkan päälle.  

Liian pienet farkut, meikkiä paidan kauluksessa, likaiset valkoiset tennarit – kurkkaa myös nämä vinkit yleisiin vaatepulmiin

Pitkien lahkeiden lisäksi vaatepulmia löytyy jos monenlaista. Mitä tehdä esimerkiksi liian pienille housuille? Testasimme Annassa saako liian pienistä farkuista sopivat, jos menee suihkuun farkut päällä. Lue tästä, miten testissä kävi.

Myös meikin tahrimat paidan tai takin kaulukset ovat ärsyttävä, mutta yleinen ongelma. Löysimme Annassa ylivertaisen niksin siihen, miten paidan kaulukset saa suojattua meikiltä jopa koko työpäivän ajaksi. Löydät vinkin täältä.

Entä kaipaatko neuvoa lenkkareiden puhdistamiseen? Kokeilimme Annassa yleisimmät kotikonstit valkoisten tennareiden pesemiseen. Lue tästä, mikä kolmesta niksistä sai testissämme valkoiset lenkkarit hohtamaan: ruokasooda, puhdistuskivi vai hammastahna?

X