Koti ja sisustus

Pesussa kutistunut vaate takaisin normaalimittoihin – hiustenhoitoaineella? Testaa, jos uskallat

TikTokissa on levinnyt videoita, joissa näytetään, miten kutistuneen vaatteen saa palautettua takaisin oikeaan kokoon hiustenhoitoaineella. Voisiko kikka oikeasti toimia?

Teksti:
Kati Jalagin
Kuvat:
iStock

Pesussa kutistuneen vaatteen palauttaminen entisiin mittoihin saattaa onnistua hiustenhoitoaineen avulla.

TikTokissa on levinnyt videoita, joissa näytetään, miten kutistuneen vaatteen saa palautettua takaisin oikeaan kokoon hiustenhoitoaineella. Voisiko kikka oikeasti toimia?

Palautuuko pesussa kutistunut vaate alkuperäiseen muotoonsa hiustenhoitoaineen avulla? TikTokissa leviävien videoiden mukaan kyllä.

Esimerkiksi yhdysvaltalaiset vaikuttajat Morgan Evelyn ja Bonnie Wyrick ovat jakaneet videon, jossa he venyttävät pesussa kutistunutta vaatetta.

Kutistuneet verkkarit takaisin entiseen kokoonsa

Morgan Evelyn kertoo videosarjassaan kylmässä vesipesussa kutistuneista verkkarihousuista, jotka hän yrittää palauttaa entiseen kokoonsa vanhaksi menneellä hiustenhoitoaineella.

Ensimmäisessä yli 81 000 katselukertaa saaneessa videossa hän kertoo kokeilustaan, jossa hän jätti verkkarit likoamaan 30 minuutiksi vedestä ja hoitoaineesta koostuvaan pesuveteen. Tämän jälkeen hän huuhteli housut ja puristi niistä pois ylimääräisen veden. Seuraavaksi hän venytti housujen lahkeita varovasti lattialle asetetun pyyhkeen päällä ja jäi odottamaan tulosta.

Seuraavalla videollaan Morgan Evelyn esittelee kokeilun tuloksen. Hän oli jättänyt verkkarit roikkumaan suihkuverhotelineelle kahdeksi vuorokaudeksi ja odotti jännityksellä, miten housuille oli käynyt kokeilussa.

Iloiseksi yllätyksekseen hän huomasi kikan toimivan: housujen lahkeet olivat pidentyneet ja vyötäröosuus oli aiempaa korkeammalla.

Kutistunut kesämekko alkuperäisiin mittoihin

Bonnie Wyrick testasi videollaan, onnistuisiko hänen valkoisen, kuivausrummussa kutistuneen kesämekkonsa palauttaminen alkuperäiseen kokoonsa. Hänen videonsa sai TikTokissa hurjat 579 500 katselukertaa.

Hän liottaa videossaan mekkoa 20 minuuttia lämpimässä vedessä, johon hän sekoittaa ¼ kupillista hiustenhoitoainetta. Niksi onnistui: liotuksen ja mekon venyttämisen ja kuivaamisen jälkeen mekko oli taas entisen kokoinen.

Lue myös: Pyykinpesu 30, 40 vai 60 asteessa? Tämä on totuus pesumerkinnöistä – monen vaatteen voi huoletta pestä ohjetta kuumemmassa

Kutistunut vaate normaalimittoihin hiustenhoitoaineen avulla

Kutistuneen vaatteen saaminen takaisin normaalimittoihin vaatii siis vain ämpärin, lämmintä vettä ja hieman hiustenhoitoainetta – sekä aikaa ja kärsivällisyyttä.

Yksinkertaisuudessaan ohje kuuluu näin:

  1. Pieneen ämpäriin laitetaan lämmintä vettä ja veteen sekoitetaan yksi ruokalusikallinen hiustenhoitoainetta.
  2. Vaate laitetaan likoamaan 30 minuutiksi ämpäriin.
  3. Tämän jälkeen vaate huuhdellaan hyvin.
  4. Seuraavaksi vaatetta venytetään varovasti haluttuun kokoon.
  5. Lopuksi vaate ripustetaan kuivumaan roikkuvaan asentoon, esimerkiksi henkariin.

Lue myös Kotiliesi.fi: Apua, pesukoneesta löytyi kutistunut vaate! Asiantuntija kertoo, miksi vaate kutistuu pesussa ja voiko sen palauttaa entiseen kokoonsa

Asiantuntija ei ole vakuuttunut niksin toimivuudesta

Kysyimme, mitä mieltä Keudan tekstiili- ja muotialan opettaja Sari Mallat on niksistä.

Mallatin mukaan ohjetta voi toki testata kotona, jos haluaa. Hän huomauttaa, että videoissa ei puhuta, onko kyseessä kangas vai neule, ja onko tekstiili luonnonkuitua vaiko tekokuitua.

– Neuletta voi venyttää, koska sen rakenne on erilainen kuin kankaan. Se, miten paljon voi venyttää, ja miltä se sitten näyttää, onkin jo toinen juttu, Mallat toteaa.

X