Koti ja sisustus

Totuus vaatteiden pesulämpötiloista – näin peset pyykit luontoa ja sähkölaskua säästäen

Missä lämpötilassa pyykit tulisi pestä, jotta ei kuormittaisi turhaan luontoa eikä kasvattaisi liikaa omaa sähkölaskuaan? Kysyimme neuvoa Marttaliiton Teija Jerkulta.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Pesetkö vaatteet ja tekstiilit alhaisissa vai korkeissa lämpötiloissa? Liian korkea pesulämpötila kuormittaa tekstiilejä ja luontoa turhaan.

Missä lämpötilassa pyykit tulisi pestä, jotta ei kuormittaisi turhaan luontoa eikä kasvattaisi liikaa omaa sähkölaskuaan? Kysyimme neuvoa Marttaliiton Teija Jerkulta.

Moni meistä on tottunut pesemään pyykkinsä joko 40 asteessa tai 60 asteessa. Mutta onko tapa taloudellinen, saati ekologinen vai pelkkä arkiperinne?

– Ympäristön kannalta on hyvä pestä pyykkiä alhaisissa lämpötiloissa. Esimerkiksi sähkön kulutus puolittuu, jos pesulämpötilan laskee 60:stä 40 asteeseen. Suuri osa pyykistä puhdistuu alhaisemmissa lämpötiloissa, Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku sanoo.

Kaikille pyykeille alhainen pesulämpötila ei kuitenkaan sovi: esimerkiksi pyyhkeet ja lakanat vaativat usein 60 asteen pesun.

– Kaikki lika ei puhdistu alhaisissa lämpötiloissa. Esimerkiksi hiki vaatii usein 60 asteen pesun. Kuuma pesu on hyväksi myös pesukoneelle. Alhaisilla lämpötiloilla pestäessä pesukoneeseen kertyy ajan mittaan hajuhaittoja ja pesuainejäämiä.

Milloin alhainen pesulämpötila riittää?

Jos tekstiilissä ei ole juurikaan näkyvää tai pinttynyttä likaa, voi pyykin hyvin pestä alhaisemmassa lämpötilassa ja pikapesuohjelmalla.

Teija Jerkku vinkkaa yleisohjeeksi sen, että noudattamalla vaatteessa olevaa hoito- ja pesuohjetta, ei voi mennä pahasti pieleen: ohje kertoo korkeimman mahdollisen lämpötilan, jossa vaatteen voi pestä.

Lue myösPesumerkinnät tutuiksi – näin tulkitset vaatteiden pesuohjeita oikein

Jos vaatteessa on esimerkiksi 40 asteen merkintä, sen voi hyvin pestä myös 30 asteessa, mutta 60 astetta on sille liikaa. Jos hoito-ohjetta ei noudata ja vaatteen pesee esimerkiksi liian kuumassa, se voi kutistua tai mennä muuten pilalle. Pesuohjeissa on otettu huomioon käytettyjen materiaalien ominaisuudet.

Vaatteiden pesumerkinnät: vesipesuohjeet
Vaatteiden ja tekstiilien pesumerkintälapussa lukee, mikä on maksimilämpötila, jossa kyseisen tekstiilin voi pestä.

Korkeinta mahdollista lämpötilaa kannattaa käyttää, jos haluaa varmistaa, että myös ihosta tarttunut rasvalika ja hiki lähtevät pois tekstiileistä. Rasvalika ei lähde kunnolla pois ilman korkeampaa pesulämpötilaa, siksi pyykki olisi ainakin välillä hyvä pestä pesuohjeen maksimilämpötilassa.

Lue myös: Etikka on edullinen ja ekologinen puhdistusaine – 4 tapaa käyttää etikkaa pyykinpesussa

Kuinka usein pyykkiä kannattaa pestä?

Liiallinen pyykinpesu kuormittaa luontoa ja nostattaa sähkölaskua. Pesevätkö suomalaiset sitten liian usein pyykkiä?

– Osa varmasti pesee liian usein ja turhaa pyykinpesua kannattaa välttää ympäristösyistäkin. Toisaalta ei pyykkiä liian likaiseksi kannata päästää, koska pinttynyttä likaa on vaikeampi saada puhtaaksi, Jerkku pohtii.

– Uskoisin, että maalaisjärki auttaa määrittelemään, milloin on hyvä aika laittaa tekstiilit pyykkiin. Alusvaatteet toki useasti ja housut harvemmin. Joskus tuulettaminen tai pienen tahrakohdan poistaminen riittää. Puseron alla voi käyttää aluspaitaa, näin säästyy siltä, että heti pitää vaihtaa pusero ja pestä se.

Jos pyykki tai pesukone haiskahtaa, voi olla korkea aika putsata myös pesukone. Pesukone tulee puhdistaa säännöllisesti, jotta myös pyykki pysyy raikkaana.

Tiesitkö? Näin usein lakanat oikeasti pitäisi vaihtaa

Oletko säilyttänyt lakanat väärin? Näin peset ja hoidat liinavaatteet

X