Koti ja sisustus

Oletko säilyttänyt lakanat väärin? Näin peset ja hoidat liinavaatteet

Miten liinavaatteet pitää säilyttää? Miksi lakanat kannataa mankeloida? 9 täsmävinkkiä liinavaatteiden huoltoon ja säilytykseen.

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
Istock

Lakanat ja pussilakanat säilyttävät raikkautensa, kun niitä huoltaa oikein.

Miten liinavaatteet pitää säilyttää? Miksi lakanat kannataa mankeloida? 9 täsmävinkkiä liinavaatteiden huoltoon ja säilytykseen.

1. Säilytä lakanat omassa kaapissaan

Puhtaille lakanoille ja liinavaatteille on hyvä varata oma kaappi, jotta ne pysyvät raikkaina. Liinavaatteita ei kannata säilyttää likapyykin kanssa samassa komerossa, jossa tunkkainen haju voi tarttua puhtaisiin lakanoihin.

2. Silittäminen ja mankeloiminen säästävät tilaa

Liinavaatteet voi säilyttää joko viikattuina tai rullautuina. Kaappitilaa säästyy, jos petivaatteet mankeloimisen tai silittämisen jälkeen rullaa. Silittäminen ja mankeloiminen tekevät kankaanpinnasta tiiviin ja likaa hylkivän, jolloin liinavaatteet pysyvät pidempään puhtaina. Etenkin allergikkojen kannattaa silittää liinavaatteet, koska se vähentää vähentää tekstiileistä irtoavan pölyn määrää.

Liinavaatteiden mankelointi ei kuitenkaan ole välttämätöntä, jos lakanoiden pieni ryppyisyys ei haittaa. Märät lakanat kannattaa kuitenkin oikoa hyvin ennen niiden ripustamista kuivumaan.

3. Älä koskaan laita kosteaa lakanaa kaappiin

Varmista, että liinavaatteet ovat täysin kuivia ennen kuin laitat ne kaappiin. Kosteat lakanat voivat homehtua tai alkaa haista.

4. Valitse pesuaine oikein

Kun peset värillisiä lakanoita ja pussilakanoita, käytä pesuainetta, jossa ei ole valkaisuainetta. Näin lakanoiden värit eivät haalistu.

5. Huuhteluaine tekee sileäksi

Lakanoiden pesun yhteydessä voi halutessaan käyttää huuhteluainetta. Se pehmentää lakanat ja tekee niistä helpommin siliäviä.

6. Pese väljästi ja riittävässä lämpötilassa

Älä täytä konetta ihan täyteen, koska silloin lakanat rypistyvät helposti. Liinavaatteet on pestävä riittävän korkeassa lämpötilassa, jotta hiki ja lika irtoavat kunnolla. Lakanoita ostaessa kannattaakin valita materiaaleja, jotka voi pestä 60 asteessa.

7. Ulkoilma raikastaa

Lakanat voi kuivata sekä kuivausrummussa että narulla. Ulkona kuivattamalla petivaatteisiin saa raikkaan tuoksun. Tosin jos asut kaupungin keskustassa tai ison tien varrella, lakanoihin voi tarttua ulkona katupölyä tai muuta likaa. Allergikkojen kannattaakin kuivattaa liinavaatteet sisällä, jotta lakanoihin ei pääse siitepölyä.

8. Suojaa värejä auringolta

Aurinko valkaisee vaaleita kankaita, mutta värillisiä se voi haalistaa. Jos värillisiä lakanoita kuivaa ulkona auringonpaisteessa, lakanat kannattaa kääntää nurinpäin, jotta ne eivät menetä värejään.

9. Tuuleta joka viikko

Vuodevaatteet pysyvät raikkaina, kun ne tuulettaa viikoittain.

Asiantuntijana toimi kotitalouden asiantuntija Aino Posti Uudenmaan Martoista.

Lue lisää:

Näin saat keittiön rosteripinnat kiiltämään – 5 helppoa ja edullista ratkaisua

Hukutko tavaraan? Tutustu KonMari-siivousmenetelmään

Näin paidastasta saa pois hienhajun, nypyt ja hikiläikät

Annan nettikeskustelijoiden parhaat vinkit liinavaatteiden säilyttämiseen

Viherkasvit parantavat sisäilmaa

 

X