Koti ja sisustus

Pesumerkinnät tutuiksi – näin tulkitset vaatteiden pesuohjeita oikein

Ovatko pesumerkinnät sinulle yhtä tutut kuin taskusi, vai olisiko pieni kertaus paikallaan? Listasimme, mitä pesumerkinnät tarkoittavat. Entä mitä tapahtuu, jos pesumerkintöjä ei noudatakaan orjallisesti?
12.10.2018 Teksti: Katri Koskinen Kuvat: iStock

Kun peset pyykkiä, katsotko tarkasti pesulapusta ohjeet? Vai iskeekö sinullekin joskus pieni epävarmuus siitä, mitä kaikki pesumerkinnät tarkoittivatkaan? Varovainen vesipesu, rumpukuivaus, se ihmeellinen viiva siinä kuvassa lämpötilan alla… mitä kaikkea näitä nyt oli!

Hoito-ohjesymbolit eli pesumerkit kertovat tekstiileille soveltuvan pesu- ja silityslämpötilan sekä ohjeet siitä, voiko vaatetta pestä kotikoneessa vai vaatiiko se kemiallisen pesun. Pesumerkinnät löytyvät usein vaatteen sivusaumasta tai kauluksen takaosassa sijaitsevista lapuista.

Tarkista tästä, mitä vaatteiden pesumerkinnät tarkoittavat.

Vesipesumerkinnät:

Vaatteiden pesumerkinnät: vesipesuohjeet

Vaatteen pesulapussa oleva numero kertoo korkeimman lämpötilan, jonka vaate kestää. Varovainen pesu tarkoittaa, että pyykkiä kannattaa laittaa pesukoneeseen vähemmän.

Älä leikkaa hoito-ohjelappua pois

Pesulapuissa olevien kuvamerkkien tarkoitus on ilmaista pesulämpötilan lisäksi vaatteelle sopivat hoitotavat ja pesuohjeet.

Pääsääntö on, ettei hoito-ohjelappua kannata leikata pois – harva nimittäin muistaa ohjeita enää myöhemmin. Jos lappu on kuitenkin pakko leikata pois esimerkiksi huivista, ota se talteen: liimaa hoito-ohjeet vihkoon tai ota ohjeista kuva puhelimen muistiin.

Lue myös: Etikka on edullinen ja ekologinen puhdistusaine – 4 tapaa käyttää etikkaa pyykinpesussa

Pesumerkinnät: käsipesu, kuivaus ja muut tärkeät ohjeet

Käytännöllinen tekstiili kestää vesipesun ja tarvittaessa rumpukuivauksen. Pesumerkeillä ilmaistaan muun muassa seuraavat tiedot:

Vaatteiden pesumerkinnät

Pitääkö pesumerkkejä aina noudattaa?

Mutta kuinka orjallisesti pesumerkkejä pitää noudattaa? Jos paidan lapussa lukee ”Varovainen ohjelma” tai vaikkapa ”Rumpukuivaus kielletty”, onko suuri virhe pestä se normaalilla ohjelmalla?

– Jos ei noudata hoito-ohjetta, tuote voi mennä pilalle pesussa. Pesuohjeessa on otettu huomioon käytettyjen materiaalien ominaisuudet, neuvonnanjohtaja Teija Jerkku Marttaliitosta muistuttaa.

Pesuohjeessa on otettu huomioon käytettyjen materiaalien ominaisuudet

Entä jos kävi moka, ja pesi pyyhkeet tai lakanat 30 asteessa?

– Liian alhaisissa lämpötiloissa ei välttämättä tule puhdasta. Jos vaatteen pesee liian kuumassa, se voi esimerkiksi kutistua tai mennä muuten pilalle, Jerkku sanoo.

Pyyhkeet ja lakanat kannattaa pestä 60 asteessa, jos pesulapussa lukee niin. Pyykki pysyy pitkään hyvänä, kun lajittelee oikein, noudattaa pesuohjeita ja oikoo sekä ripustaa vaatteet pesun jälkeen.

Missä tilanteissa on erittäin tärkeää noudattaa pesumerkkejä?

– Yleisohjeena: aina. Toki tiettyjen kuitujen kanssa on oltava varovaisempi. Esimerkiksi villapusero kutistuu varmasti, jos sen pesee liian kuumassa, Jerkku toteaa.

Marttojen vinkit vaatteiden pesuun:

  • Pese täysiä koneellisia ja täytä pesukone oikein.
  • Normaalitäytössä pesukone on täysi, kun koneen yläosaan jää kämmenen levyinen tila.
  • Tunne tekstiilien peruskuidut ja niiden ominaisuudet.
  • Kirjavista puuvillatekstiileistä värit voivat sekoittua suositusta alhaisemmissa lämpötiloissa.
  • Suositusta korkeampi lämpötila voi kutistaa vaatetta tai haalistaa sen värejä.

Hyvä tietää tekstiileistä

  • Puuvilla ja pellava kutistuvat vähän pesussa.
  • Muuntokuitu, esimerkiksi viskoosi, kutistuu jonkin verran pesussa, mutta kosteana muotoilu ja silitys palauttavat mitat.
  • Älä kuivata silkkivaatetta auringonvalossa, sillä valo muun muassa vahingoittaa värejä.
  • Pese värilliset ja vaaleat tekstiilit erillään. Lajittele pyykki värien ja hoito-ohjeiden mukaan.
  • Pese voimakasväriset vaatteet nurinpäin. Tämä vähentää oleellisesti vaatteen pinnan nyppyyntymistä ja värien epätasaista kulumista.

Lähde: Martat

Lähde: Martat