Koti ja sisustus

Pyykinpesu 30, 40 vai 60 asteessa? Tämä on totuus pesumerkinnöistä – monen vaatteen voi huoletta pestä ohjetta kuumemmassa

Pyykinpesu luonnistuu riskeittä, kun seuraa pesulapun ohjetta. Joskus tahra ei lähdekään. Miten tarkkaan pesulappua todella kannattaisi noudattaa?

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Pesulappu kertoo, kuinka lämpimässä vaate kannattaa pestä.

Pyykinpesu luonnistuu riskeittä, kun seuraa pesulapun ohjetta. Joskus tahra ei lähdekään. Miten tarkkaan pesulappua todella kannattaisi noudattaa?

Vaatteiden pesumerkinnät neuvovat pesemään useimmat paidat ja housut 30 tai 40 asteessa. Onko se kuitenkin haitaksi, jos pyykinpesu tehdään tahraiselle vaatteelle välillä 60 pesuasteessa?

– Aina on se mahdollisuus, että vaate menee pilalle tai se kutistuu, jos ei noudata pesumerkintää, vastaa Pirkanmaan Marttojen kotitalousasiantuntija Eija Kalliojärvi.

Kalliojärven ohje on hyvä pitää mielessä, mutta: vaatteiden pesumerkinnät eivät välttämättä kerro koko totuutta. On mahdollista, että vaate pysyy hyvänä, vaikka pyykinpesu tehtäisiin pesulappua kuumemmassa vedessä. Se, miten hyvin vaate sietää lämpöä, riippuu nimittäin kankaan materiaalista ja värjäyksestä.

Lue myös: Pitääkö uusi vaate pestä ennen käyttöä? Vastaus löytyy vaatteen väristä

Puuvilla kestää jopa 90 asteen lämpöä, tekokuitujen kohdalla noudata pesulappua

Kangasmateriaaleista esimerkiksi sataprosenttinen puuvilla on kestävä, ja pyykinpesu onnistuu huoletta korkeissakin pesuasteissa.

– Puuvillainen valkoinen paita kestää jopa 90 asteen pyykinpesun, Kalliojärvi kertoo.

Puolestaan keinokuitujen kanssa saa Kalliojärven mukaan olla varovaisempi, sillä ne kestävät kuumaa pesua paljon huonommin.

– Akryyli ei kestä 60 asteen pesuja, mutta taas polyesteri-puuvillasekoitteiset vaatteet voidaan yleensä pestä 60 asteessa.

Hyvin tavallisesti vaatteet ovat juurikin polyesteri-puuvillasekoitteesta. Ja hyvin tavallisesti niissä on valmistajan puolesta kuin varmuuden vuoksi pesumerkintä vain 30 asteessa.

Lue myös: Haiseeko pyykki? Syy on todennäköisesti pesukoneessa – katso 3 tapaa pyykinpesukoneen puhdistamiseen

Pyykinpesu – värit ja painatukset vaikuttavat myös pesuasteisiin

Materiaalin ohella vaatteen kestävyyteen vaikuttaa väri ja etenkin se, millä tavalla vaate on värjätty.

– Ei voi sanoa, että kirkkaat värit menevät helpommin pilalle kuumassa vedessä, vaan pitkälti kankaan värjäystekniikka vaikuttaa värien kestävyyteen.

Värjäystekniikkaa on kuitenkaan hankala maallikon tietää.

Vaatteen pesua liian kuumassa kannattaa välttää, jos vaatteesta löytyy painatuksia.

– Painatukset voivat mennä helposti pilalle liian lämpimän veden takia.

Lue myös: Selvitä stylistin vinkeillä, oletko kevät-, kesä-, syksy- vai talvi-ihminen! Nämä värit pukevat eri ihotyyppejä parhaiten

Vaatteiden pesumerkinnät – näin tulkitset oikein symboleita oikein

Mietitkö usein, mitä erilaiset vaatteiden pesumerkinnät tarkoittavat? Pesulapusta voi löytyä monia erilaisia symboleita ja niiden tulkitseminen saattaa välillä tuntua hankalalta. Pyykkipäivän avuksi olemme koonneet hyödyllisen listan pesumerkinnöistä. Löydät yleisimmät vaatteiden pesumerkinnät selityksineen tästä jutusta.

Lue myös: Moni pukeutuu mustaan, vaikka se sopii yllättävän harvalle – näin tunnistat, kannattaako sinun käyttää mustia vaatteita

X