Koti ja sisustus

Ulkovaatteiden pesu unohtuu monelta – näin peset pipot ja hanskat oikein

Unohtuiko ulkovaatteiden pesu? Kuinka usein pipo pitää pestä? Entä hanskat? Keräsimme parhaat vinkit ulkovaatteiden pesuun, joten jatka lukemista!

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Ulkovaatteiden pesu on asia, jonka moni unohtaa. Pipot ja hanskat keräävät kuitenkin muiden vaatteiden tavoin likaa, joten puhdistaminen on tarpeen.

Unohtuiko ulkovaatteiden pesu? Kuinka usein pipo pitää pestä? Entä hanskat? Keräsimme parhaat vinkit ulkovaatteiden pesuun, joten jatka lukemista!

Pipo päähän, huivi kaulaan, lapaset käsiin ja menoksi. Usealle meistä ulkoasusteiden pukeminen on jokapäiväinen rutiini. Ulkovaatteiden pesu jää sen sijaan monelta tekemättä.

Toistuva käyttö, mutta myös pesu, kuluttaa talvivarusteita, joten kuinka usein pipot ja hanskat tulisi pestä?

Kysymyksen innoittama selvitimme parhaat hoitovinkit ulkovaatteiden pesuun kotitalousasiantuntijalta Milja Nurmiselta Pirkanmaan Martoista. Seuraavilla neuvoilla sekä peset että säilytät ulkoiluvaatteet hyväkuntoisina talven yli.

Ulkovaatteiden pesu lähtee pesuohjeen tarkistamisesta

Ulkovaatteiden pesuun vaikuttaa pitkälti se, kuinka paljon vaatetta tai asustetta käytetään, ja miten se pääsee likantumaan. Nurminen neuvoo tarkastamaan asusteen pesulapun, jossa useimmiten neuvotaan, kuinka lämpimässä materiaalin saa pestä, ja tulisiko jotain pesutapaa välttää.

–  Kannattaa jo ostotilanteessa kiinnittää huomiota hoito-ohjeisiin, jotta vaatteen osaa kotona pestä oikein. Tarvittaessa neuvoa voi kysyä myös myyjältä.

Villavaatteiden pesu kannattaa tehdä keväällä – poista näkyvä lika mahdollisimman nopeasti

Villavaatteita tulisi pestä joka tapauksessa mahdollisimman harvoin. Jos esimerkiksi pipossa tai lapasissa ei ole näkyviä likatahroja, vaate raikastuu parhaiten ulkoilmassa tuulettamalla.

– Villavaattet menevät pilalle siten, että niitä pestään liian kuumassa vedessä tai jatkuvasti.

Jos asusteeseen tulee näkyvää likaa, Nurminen neuvoo poistamaan tahran heti. Puhdistukseen kannattaa aluksi kokeilla ihan vettä.

– Tahrasta riippuen puhdistukseen löytyy erilaisia ohjeita. Jos vaatetta puhdistaa tahranpoistoaineella, tulisi muistaa, etteivät kaikki aineet sovi villalle. Ohjeet kannattaa siis lukea tarkasti.

villavaatteiden pesu
Jos esimerkiksi pipossa tai lapasissa ei ole näkyviä likatahroja, vaate raikastuu parhaiten ulkoilmassa tuulettamalla.

Villavaatteiden säilytyksen nyrkkisääntö kuuluu puolestaan seuraavasti: vaatteet tulisi laittaa puhtaana säilytykseen. Tästä syystä villapipot, -hanskat ja -sukat kannattaisi Nurmisen mukaan pestä keväällä ennen varastoon pistämistä.

Varmista, että talviasusteiden säilytykseen käytettävä tila on kuiva. Näin vaatteet eivät pääse ummehtumaan.

Laadukkaat luonnonmateriaalit estävät nukkaantumista

Joskus lempivaate tai -asuste nukkaantuu ikävästi. Nukan välttämiseksi Nurminen kehottaa valitsemaan kestäviä luonnonkuituja keinonkuitujen, kuten akryllin, sijaan.

Myös pesutapa vaikuttaa nukan muodostumiseen.

– Herkälle vaatteelle suositellaan pesupussia ja vaate kannattaa kääntää nurin. Myös linkouksen pienentäminen säästää vaatetta.

Jos asuste on jo päässyt nukkaantumaan, nukkaa voi yrittää poistaa marketeista saatavalla nukkaimurilla tai teippiharjalla.

X