Koti ja sisustus

Treenivaatteiden pesu onnistuu oikeilla kikoilla – näin peset pinttyneen hajun pois

Hiki pinttyy helposti treenivaatteisiin, etenkin jos vaate on tekokuituinen. Näillä helpoilla vinkeillä hajua voi yrittää poistaa urheiluvaatteista.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Treenatko usein ja säännöllisesti? Tässä tapauksessa olet varmasti huomannut, kuinka herkästi treenivaatteet pinttyvät hienhajusta.

Hiki pinttyy helposti treenivaatteisiin, etenkin jos vaate on tekokuituinen. Näillä helpoilla vinkeillä hajua voi yrittää poistaa urheiluvaatteista.

Treenivaatteiden pesu on asia, jonka kanssa moni kamppailee. Tuntuuko sinustakin, että muutaman käyttökerran jälkeen urheilupaitaan on tarrautunut inhottava, pinttyneen hien haju, joka ei lähde millään pois? Et ole yksin.

Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla voit pidentää treenikamppeidesi käyttöikää.

1. Treenivaatteiden pesu tulee suorittaa heti käytön jälkeen

Paras neuvo Pirkanmaan Marttojen kotitalousasiantuntijan Milja Nurmisen mukaan on pestä urheiluvaate heti käytön jälkeen. Osa hajuista johtuu nimittäin siitä, että bakteerit pääsevät muhimaan tekokuituisessa vaatteessa herkästi.

Jos urheiluvaatteita ei pääse pistämään pesuun heti treenin jälkeen, ne tulisi ainakin tuulettaa ulkoilmassa tai vähintään sisällä.

– Vaatetta ei kannata jättää kasaan, esimerkiksi muovipussiin tai muiden vaatteiden kanssa pyykkikoriin, jossa ilma ei pääse kiertämään. Lisäksi hikisiä vaatteita ei saisi pestä sekaisin muiden vaatteiden kansssa, vaan mieluisesti erikseen.

2. Älä käytä pikapesuja ja kokeile silloin tällöin korkeampaa lämpötilaa

Useiden vaatteiden, kuten urheilupaitojen, pesussa suositellaan matalaa 30 asteen pesulämpötilaa. Nurminen toteaa, että jos vaatteen laittaa vielä pikapesuun, niin voi olla varma, ettei se puhdistu kunnolla.

– Jos vaate olisi muuten menossa roskiin paha hajun takia, kannattaa kokeilla pesulapun ohjeistuksen vastaisesti reilusti korkeampaa lämpötilaa. Neljäkymmentä on vielä turvallinen,  ja jossain tapauksessa voi kokeilla myös 60 astetta.

Urheiluvaatetta ei kuitenkaan kannata jatkuvasti pestä suositeltua kuumemmassa pesuvedessä. Nurminen kertoo treenivaatteiden sisältävän elastaania, joka menettää helposti napakkuutensa liian kuumassa lämpötilassa.

3. Valitse nestemäistä, tekokuiduille sopivaa pesuainetta

Urheiluvaatteille tarkoitetut pesuaineet ovat Nurmisen mukaan turvallinen ja helppo valinta.

Niiden teho ei ole kuitenkaan tavallista pesuainetta merkittävämpi. Nurminen paljastaa, että urheiluvaatteille tarkoitetut pesuaineet sopivat useimmiten myös muunlaiselle pyykille.

– Saman asian ajaa matalissa lämpötiloissa toimiva, tekokuiduille sopiva nestemäinen pesuaine. Aina kannattaa valita nestemäinen, sillä se pesee ja huuhtoutuu hyvin matalissa lämpötiloissa.

4. Kasta vaate etikkaliuokseen

Jos haju vaivaa pesuyrityksistä huolimatta, Nurminen mainitsee perinteisen etikkakikan, jossa ennen pesua pahanhajuinen vaate kastetaan vedestä ja etikasta tehdyssä liuoksessa.

– Toiset lähteet suosittelevat, että vaatteen voisi jättää likoamaan yön yli, mutta riippuu siitä, millainen tahra ja vaate on. Ensin kannattaa kokeilla vaatteen kastamista, sillä etikassa liuottaminen voi pilata teknistä materiaalia olevan vaatteen.

Ohjeet etiikkaliuoksen valmistamiseen löydät täältä. Vaihtoehtoisesti Nurminen suosittelee kokeilemaan myös hajunpoistosuihketta.

X