Koti ja sisustus

Pitääkö uusi vaate pestä ennen käyttöä? Vastaus löytyy vaatteen väristä

Uusi vaate ei välttämättä tarvitse pesua, mutta herkkäihoisen kannattaa kiinnittää huomiota vaatteen väriin. Tummat ja värikkäät sävyt aiheuttavat vaaleita värejä helpommin iho-oireita.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Uuden vaatteen pesuohje kertoo, missä lämpötilassa vaate kuuluu pestä.

Uusi vaate ei välttämättä tarvitse pesua, mutta herkkäihoisen kannattaa kiinnittää huomiota vaatteen väriin. Tummat ja värikkäät sävyt aiheuttavat vaaleita värejä helpommin iho-oireita.

Pitkä shoppailupäivä takana ja mukaan on tarttunut löytö jos toinenkin. Uusi asu olisi mukava pukea päälle vaikka heti, mutta tarvitsevatko vaatteet ensiksi konepesua?

Pirkanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuterin mukaan uusi vaate kannattaa pestä silloin, jos itse on herkkäihoinen.

– Väri- ja käsittelyaineet saattavat ärsyttää herkkäihoisia. Jos tietää, että oma iho ärtyy helposti, silloin myös uudet vaatteet kannattaa pestä ennen kuin ne ottaa käyttöön.

Vaatteiden voimakkaat värit saattavat aiheuttaa iho-oireita, kuten ihottumaa. Tästä syystä naisten kannattaisi suosia esimerkiksi valkoisia ja puuvillaisia alushousuja, jollaisia lääkäritkin suosittelevat, mustien ja tekokuituisten sijaan.

Uuden vaatteen peseminen riippuu vaatteen väristä

Uusien vaatteiden kohdalla konepesua kannattaa siis harkita – varsinkin, jos vaatteet ovat tummasävyisiä.

– Esimerkiksi sininen väriaine voi ärsyttää ihoa muita sävyjä enemmän, Kuuteri huomauttaa.

Oikea vaatteen pesulämpötila löytyy Kuuterin mukaan pesulapusta. Kaikille vaatteille ylimääräinen pesu ei kuitenkaan ole tarpeen, sillä konepesu paitsi puhdistaa vaatteen myös kuluttaa sitä.

– Uudet farkut eivät välttämättä tarvitse pesua, sillä farkkuja pitäisi muutenkin pyrkiä pesemään mahdollisimman vähän.

Farkkujen turhaa pesemistä kannattaa välttää, jotta ne eivät kuluisi.

Pese petivaatteet ja pyyhkeet ennen kuin otat ne käyttöön

Oletko huomannut, että suoraan pakkauksesta otetuissa lakanoissa ja pyyhkeissä tuntuisi olevan kummallinen haju?  Koska uusissa pyyhkeissä ja lakanoissa on usein käsittelyaineita, Kuuterin mukaan ne kannattaa pestä ennen käyttöönottoa. Väriaineiden tapaan myös käsittelyaineet voivat olla haitallisia herkkäihoisille.

– Pyyhkeet eivät myöskään ime kosteutta, jos niiden pinnasta ei ole pesty ensiksi aineita pois, Kuuteri lisää.

Vinkki: Värikkäistä tekstiileistä saattaa lähteä ensimmäisillä pesukerroilla väriä. Uusia vaatteita, pyyhkeitä tai lakanoita pestäessä kannattaakin huolehtia, ettei koneeseen joudu mitään vaaleansävyistä, joka voisi värjäytyä pesun aikana.

Lue myös:

Totuus vaatteiden pesulämpötiloista – näin peset pyykit luontoa ja sähkölaskua säästäen

Treenivaatteiden pesu onnistuu oikeilla kikoilla – näin peset pinttyneen hajun pois

Ulkovaatteiden pesu unohtuu monelta – näin peset pipot ja hanskat oikein

Lähteet: Martat

X