Itsetuntemus

Paras koirarotu ensimmäiseksi koiraksi – 3 koiraa, joiden väliltä Kennelliiton asiantuntija valitsisi

Mietityttääkö, mikä koirarotu soveltuisi parhaiten ensimmäiseksi koiraksi? Siinä tapauksessa on hyvä esittää itselleen muutama kysymys.

Teksti:
Salla Piirainen
Kuvat:
iStock

Shetlanninlammaskoira.

Mietityttääkö, mikä koirarotu soveltuisi parhaiten ensimmäiseksi koiraksi? Siinä tapauksessa on hyvä esittää itselleen muutama kysymys.

Anna kysyi Kennelliiton näyttely- ja ulkomuototuomaritoimikunnan puheenjohtaja Kimmo Mustoselta, mitä tulee ottaa huomioon ensimmäistä koiraa hankkiessa. Mikä rotu olisi paras ensimmäinen koira?

– Tärkeintä on tuntea itsensä eli minkälaista oma elämä on ja millaista koiraa itselleen etsii.

Erilaiset rodut soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin, joten on hyvä pohtia haluaako koiran lemmikiksi vai haluaako sen kanssa harrastaa esimerkiksi metsästystä tai agilityä. Lisäksi on hyvä miettiä, millaisen tilan koiralle pystyy tarjoamaan.

Vaativimpia palveluskoiria Mustonen ei suosittelisi ensimmäiseksi koiraksi.

– En lähtisi ottamaan vaikkapa rottweileria tai belgianpaimenkoiraa, sillä ne vaativat hyvin määrätietoisen koulutuksen. Niissä on koon ja vahvuuden vuoksi omat haasteensa.

Ennen kaikkea ensimmäistä koiraa hankkiessa on tärkeintä pysähtyä miettimään, onko valmis sitoutumaan koiraan sen loppuelämäksi.

– Pitää olla valmis siihen, että koirasta on vastuussa seuraavat 10–15 vuotta. Toisinaan se voi tulla yllätyksenä ihmisille, kuinka kiinni siinä koirassa on, sillä koiran hoitamisessa ei ole välipäiviä.

Ensimmäistä koiraa hankkiessa on parasta selvittää koiran kasvattajalta perustiedot pennun vanhemmista ja niiden terveydentilasta. Sitä kautta pystyy arvioimaan mahdolliset riskit ja ovatko pennun vanhemmat olleet terveitä.

Eläinlääkäri Jenna Kupiaisen mukaan koiraa hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko rodulla terveet rakenteelliset piirteet, esimerkiksi normaalin muotoinen kallo ja tavallisen kokoisen kuono.

– Pyöreäkalloisuus, lyhytkuonoisuus, lyhytjalkaisuus ja pitkäselkäisyys voivat aiheuttaa koiralle terveysongelmia. Normaali rakenne minimoi jo suurta osaa terveysongelmista, kertoo eläinlääkäriasema Pups ´n Petsillä työskentelevä Kupiainen.

Kupiainen näkee roturisteytyksissä tulevaisuuden. Niiden avulla voidaan päästä eroon esimerkiksi brakykefaliasta eli lyhyestä kuonosta ja pyöreäkalloisuudesta, jotka aiheuttavat koiralle terveysongelmia.

Kupiainen painottaa, että jokaisella rodulla on omat tiedetyt sairautensa. Jokainen koirayksilö on myös erilainen. Ensimmäistä koiraa hankkiessa hän suosittelee tutkimaan sellaisia koirarotuja, joilla on lähtökohtaisesti terve rakenne.

Koirarodut, joita Kennelliiton Kimmo Mustonen suosittelisi ensimmäiseksi koiraksi.

Ensimmäinen koira: Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira eli tuttavallisemmin sheltti on pienikokoinen ja pitkäkarvainen paimenkoira. Shelttiä on alun perin nimensä mukaisesti käytetty lampaiden paimentamiseen, mutta ystävällisen luonteensa vuoksi sopii myös hyvin seurakoiraksi.

Älykäs ja valpas sheltti suhtautuu omistajaansa kuuliaisesti, mutta on vieraita kohtaan pidättyväinen. Shelttejä esiintyy neljässä eri värissä, ja niiden turkki vaatii kaksinkertaisen karvapeitteen vuoksi säännöllistä harjausta.

– Shetlanninlammaskoira soveltuu pienen kokonsa ja koulutettavuutensa vuoksi ensimmäiseksi koiraksi. Luonteeltaan oppivainen, sosiaalinen ja sopeutuvainen sheltti sopii hyvin perhekoiraksi.

Shetlanninlammaskoira
Shetlanninlammaskoira. © iStock

Borderterrieri

Borderterrieri on pienikokoinen ja karkeakarvainen terrieri. Iloisen ja vilkkaan luonteensa vuoksi borderterrieri sopii aktiiviseen kotiin. Rohkeaksi metsästyskoiraksi kuvailtu borderterrieri tarvitsee paljon liikuntaa ja hyvän peruskoulutuksen. Laumaansa rakastavana koirana se soveltuu hyvin lapsiperheisiin.

– Borderterrierillä on temperamenttia ja metsästysviettiä, jonka vuoksi omistajalla on oltava jämäkät otteet, ettei koira pääse karkuun esimerkiksi rusakon osuessa kohdalle. Borderterrierillä pitää olla tarpeeksi aktiviteettejä.

Ensimmäinen koira: Borderterrieri
Borderterrieri. © iStock

Lue lisää: Borderterriereistä tuli Suomen julkkiskoiria – tällaisista kavereista on kyse: ”Suosittelen perheeseen, jossa on huumorintajua”

Kultainennoutaja

Kultainennoutaja on keskikokoinen, vahvarakenteinen ja pitkäkarvainen koira. Kultainennoutaja on yksi rakastetuimmista koiraroduista, ja soveltuukin hyvin perhe- ja seurakoiraksi sen ystävällisen luonteen vuoksi. Kultaisennoutajan kullanruskea tai kermanvärinen turkki vaatii säännöllistä pesemistä ja harjaamista.

– Oppimiskyvyn, sosiaalisuuden ja uskollisuuden vuoksi kultainennoutaja on kohtuullisen helppo kokonaisuutena. Ensimmäiseksi koiraksi soveltuva kultainennoutaja sopii monenlaiseen harrastamiseen, mutta tarvitsee kokonsa vuoksi enemmän tilaa kodissa.

Ensimmäinen koira: kultainennoutaja
Kultainennoutaja. © iStock

Lue lisää: Annan lukijat äänestivät: tässä 10 valloittavinta koirarotua

Juttua on muokattu 22.2.2024 kello 11.02: Poistimme artikkelista aiemmin siinä mainitut kaksi koirarotua, cavalierkingcharlesinspanielin ja tiibetinspanielin. Kyseisille roduille tyypilliset piirteet voivat altistaa rodut erilaisille hammas- ja silmäongelmille, jotka voivat aiheuttaa koirille voimakasta kipua.

Cavalierkingcharlesinspanielilla ilmenee muun muassa syringomyeliaa, joka johtuu siitä, ettei pyöreä kallo tue aivojen muotoa. Tämän johdosta aivot tunkeutuvat osin selkäydin kanavaan, mikä aiheuttaa koiralle voimakasta kipua. Rodun ulkonevat silmät altistavat sarveiskalvohaavoille.

Tiibetinspanielit kärsivät usein puhkeamattomista hampaista, jotka aiheuttavat hammaskystia. Lyhyen kuonon myötä hammasjuuret asettuvat lähellä silmiä, minkä takia hammasongelmat voivat vahingoittaa pahimmillaan silmiä.

Juttuun lisättiin eläinlääkäri Jenna Kupiaisen kommentit.

Juttua on muokattu 15.2.2024 klo 13.21: Lisätty kohta cavalierkingcharlesinspanielin roturisteytyksestä.

X