Terveys

Kutina pikkuhousuissa ei välttämättä viesti sukupuolitaudista – ihotauti voi puhjeta myös alapäähän

Kun alapäässä kihelmöi epämiellyttävällä tavalla, kyse on todennäköisemmin ihosairaudesta kuin seksitaudista.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Tinka Lindroth

Gynekologi suosittelee, että jokainen nainen katsoisi välillä peilillä jalkojen väliin. Muuten on vaikea huomata sukuelimissä tapahtuvia muutoksia.

Kun alapäässä kihelmöi epämiellyttävällä tavalla, kyse on todennäköisemmin ihosairaudesta kuin seksitaudista.

Hui, kauhistus! Alapää on lehahtanut kirjavaksi. Hirvittää. Ei kai se ole seksitauti?

– Kun sukuelinten alue punoittaa, kirvelee ja kutisee, kyseessä on todennäköisemmin ihosairaus kuin seksitauti, gynekologi Katja Kero lohduttaa.

Seksitaudin mahdollisuus kannattaa kuitenkin pitää mielessä, sillä kutiseva ihottuma ja ihomuutokset ovat myös seksitautien oireita.

– Oikea diagnoosi, hoito ja mielenrauha löytyvät, kun varaa ajan lääkärille.

1. Voiko ihotauti tulla pelkästään alapäähän?

– Valkojäkälä tulee yhdeksälle kymmenestä siihen sairastuneesta vain sukuelinten alueelle. Punajäkälä voi tulla sekä suun että sukuelinten limakalvoille. Psoriaasi voi alkaa joskus sukuelinten seudulta, ja muutamalla prosentilla se ei edes oireile muualla. Seborrooinen ekseema eli tali-ihottuma on yleisempi päänahassa, mutta se voi tulla myös häpykarvoituksen ja nivustaipeiden alueelle. Ärsytysihottuma, allergia ja atopia voivat näkyä missä päin ihoa tahansa.

2. Miten ihottumat erottaa toisistaan?

– Kokenut ihotautilääkäri tai gynekologi näkee, mistä ihottumasta on kyse. Joskus diagnoosi voidaan varmentaa ihosta otetusta koepalasta.

– Punajäkälä näkyy vaaleana, verkkomaisena kuviona tai punoittavina, ohentuneina iholäiskinä. Valkojäkälä aiheuttaa häpyhuuliin valkoisia näppyjä tai läiskiä, toisinaan verenpurkaumia ja rakkuloita. Punoittava ja hennosti hilseilevä ihottuma on tali-ihottumaa, joka liittyy rasvaiseen ihotyyppiin. Atooppinen ja ärsytysihottuma sen sijaan ovat kuivan ihon kiusoja. Sukuelinten alueelle tuleva psoriasis on yleensä taivepsoriasista, joka aiheuttaa punervia, tarkkarajaisia ja ohuita läiskiä.

– Vaihdevuosissa estrogeenin vähyys kuivattaa limakalvoja ja ihoa. Ellei niitä hoida, ne ärtyvät ja nainen voi erehtyä pitämään ärtynyttä ihoa ihotaudin merkkinä.

3. Onko ihottumista muuta kiusaa kuin kutina?

– Valkojäkälässä iho ohenee, menettää kimmoisuuttaan ja sarveistuu. Punajäkälässä se saattaa haavautua. Kun jäkälätaudit etenevät, ne voivat haitata ja jopa estää yhdynnän: valkojäkälässä kiristyneet kudokset saattavat ahtauttaa emättimen aukkoa ja punajäkälä voi arpeuttaa emättimen. Kiristyvät kudokset voivat tehdä pissaamisen hankalaksi. Hoitamattomat jäkälätaudit lisäävät hivenen ihosyövän riskiä. Hyvä hygienia ja savuttomuus pienentävät sitä.

– Jäkälätaudit puhkeavat tyypillisesti 30–60-vuotiaille naisille. Erityisvahvalla kortisonivoiteella voidaan hidastaa taudin etenemistä, ja siksi lääkärille kannattaa varata aika aina, jos intiimialueella on sitkeä ihottuma tai kutina.

4. Lähteekö ihottuma rasvaamalla?

– Lähtee, kunhan voide on oikea. Jäkälätauteja, allergista ihottumaa, psoriasista ja ärsytysihottumaa hoidetaan kortisonivoiteella, mutta eri taudeissa ja taudin eri vaiheissa voiteen vahvuus ja käyttötapa vaihtelevat. Ärsytysihottuma paranee, kun ärsyttävä tekijä poistuu. Jäkälätaudit, psoriasis ja tali-ihottuma eivät parane, mutta hyvällä hoidolla oireet usein häviävät kokonaan.

– Kaikki muut vaihdevuosi- oireet helpottuvat iän karttuessa, mutta limakalvo-oireet saattavat pahentua. Niitä hoidetaan estrogeenivoiteella. Monista voide tuntuu suttaavalta. Rasva kuitenkin voitelee hyvin kuivia häpyhuulia, ja siksi voidemainen estrogeenivalmiste on monelle tablettia parempi vaihtoehto. Lievään kuivuuteen riittävät hormonittomat valmisteet.

5. Voiko voide pahentaa ihottumaa?

– Tali-ihottuma pahenee, jos voide on liian rasvaista. Tali-ihottumaa hoidetaan saippuapesulla ja kevyellä perus- ja tulehdusta hillitsevällä voiteella. Hyvin rasvainen voide voi tukkia talirauhasen tiehyeen, jolloin ihon sarveisaine jää rauhasen sisälle ja muodostaa talirauhaskystan. Ne ovat vaaleita tai keltaisia, häpyhuuliin tulevia finneiltä näyttäviä paukuroita.

– Talirauhaskystaa ei parane puristella, jotta se ei tulehdu ja muutu kipeäksi paiseeksi. Kipu helpottaa, kun lääkäri avaa paiseen veitsellä ja puristaa sisällön pois. Tarvittaessa hoito jatkuu suun kautta otetulla antibiootilla.

6. Tarttuuko ihottuma seksissä?

– Krooniset ihotaudit eivät tartu seksissä. Seksi hoitaa limakalvoja, ja valko- jäkälässä yhdyntä estää emätintä kuroutumasta.

– Vähän herkkäihoisemman naisen kannattaa valita liukuvoiteeksi vesiliukoinen valmiste. Silikonipohjaiset aineet kestävät pidempään, mutta niiden poistoon tarvitaan kunnon pesua, joka voi ärsyttää ihoa. Kannattaa katsoa, ettei liukuvoide sisällä hajusteita eikä lisäaineita. Tuttu perusvoide on turvallinen valinta.

7. Miten intiimi-ihottumia ehkäistään?

– Ärsytysihottumalta voi säästyä, kun välttää liikaa pesua ja voimakkaita, hajustettuja ihon ja vaatteiden pesu- ja huuhteluaineita.

– Valkoiset, hengittävästä puuvillasta tehdyt alushousut sopivat herkkäihoiselle yleensä mustia, tekokuituisia paremmin. Kosteat ja hautovat olosuhteet altistavat erilaisille ihoa ärsyttäville ja herkistäville tekijöille. Siksi pikkuhousunsuojia ei kannata käyttää jatkuvasti.

– Jäkälätauteja, allergiaa ja tali-ihottumaa ei voi ehkäistä. Nuorella iällä angiinan ja muiden streptokokki-infektioiden nopea ja riittävän tehokas hoito saattaa estää psoriaasin puhkeamisen, mutta aikuiseen tämä ei päde.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Katja Kero, Aura Klinikka, Turku.

X