Muoti

Valkoisten tennareiden puhdistaminen: testissä 3 eri kotikonstia – tuttu niksi yllätti

Valkoiset tennarit keräävät herkästi likaa, ja kenkien puhdistaminen on silloin tällöin tarpeen. Annan testissä kokeilimme puhdistaa valkoiset tennarit kolmella eri kotikonstilla. Näin ruokasooda, puhdistuskivi ja hammastahna raikastivat jalkineet!

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock, Roosa Roivainen

Hammastahna on yksi kikka puhtaampiin kenkiin.

Valkoiset tennarit keräävät herkästi likaa, ja kenkien puhdistaminen on silloin tällöin tarpeen. Annan testissä kokeilimme puhdistaa valkoiset tennarit kolmella eri kotikonstilla. Näin ruokasooda, puhdistuskivi ja hammastahna raikastivat jalkineet!

Valkoiset tennarit ovat trendikkäät vuodesta toiseen, mutta kaikista käytännöllisimmät jalkineet ne eivät ole. Kenkien puhdistaminen vaatii nimittäin hieman työtä.

Netistä löytyy lukuisia vinkkejä ja tapoja tennareiden pesemiseen. Valkoisten kenkien puhdistaminen voi onnistua esimerkiksi kynsilakanpoistoaineella tai jopa pyyhekumilla.

Annan toimitus päätti laittaa eri puhdistuskonstit testiin ja selvittää, mikä saa kengät hohtamaan. Kokeilimme tennareiden puhdistukseen kolmea pesuainetta: ruokasoodaa, puhdistuskiveä sekä hammastahnaa. Testin tennareiden pintamateriaali oli polyuretaani.

Katso ennen ja jälkeen -kuvista, miten puhdasta jälkeä tuli!

Valkoisten kenkien puhdistaminen ruokasoodalla

Erilaisten kodin pintojen lisäksi ruokasoodalla onnistuu myös kenkien puhdistaminen.

Puhdistamista varten ruokasoodasta tehdään tahna sekoittamalla sitä veteen. Ruokasoodan kaveriksi kannattaa ottaa vanha hammasharja tai pieni puhdistussieni, jolla tahna on helppo hangata kengän pintaan.

Näin toimii: Valkoisten kenkien puhdistaminen ruokasoodalla käy melko nopeasti. Lisäksi ruokasooda on hajuton eikä jätä ylimääräistä tuoksua kengän pintaan. Kenkä näyttää puhdistamisen jälkeen selvästi vaaleammalta ja puhtaammalta. Pinttyneimpiin tahroihin ruokasooda ei kuitenkaan tehoa.

Tennarit ennen ja jälkeen ruokasoodaa. 

Valkoisten kenkien puhdistaminen puhdistuskivellä

Pääosin savesta valmistetun puhdistuskiven eli savisaippuan sanotaan tepsivän etenkin likaisiin kengänpohjiin ja jalkineiden kumiosiin.

Lue myös: Tämä tehoaine puhdistaa niin pinttyneen tiskialtaan kuin tennaritkin – näin käytät puhdistuskiveä oikein

Puhdistuskivi toimii kuin saippuapala: kiveä hangataan ensiksi kostealla sienellä tai liinalla, jotta aine vaahtoutuu, ja sen jälkeen ainetta levitetään puhdistettavalle pinnalle.

Näin se toimii: Savisaippua levittyy hyvin kengän pintaan, kun tennaria hangataan paketin mukana tulevalla sienellä. Aineen tehon huomaa myös nopeasti: kengänpohjien tummat jäljet ja naarmut haalenevat jo muutamalla pyyhkäisyllä. Lisäksi puhdistuskivessä on mieto, miellyttävä tuoksu.

Lopputulos on selkeästi puhtaampi ruokasoodaan verrattuna. Puhdistuskivi vaalensi jopa tummuneet kengänpohjat melkein uuden näköisiksi.

Tennari ennen ja jälkeen puhdistuskiven. 

Lue myös: Puhdista kulahtaneet tennarit helposti – 5 keinoa, joilla annat kengillesi uuden elämän

Valkoisten tennareiden puhdistaminen hammastahnalla

Hammastahna on tunnettu niksi valkoisten kenkien puhdistamiseen. Jo pienen nokareen hammastahnaa pitäisi vaalentaa ja puhdistaa tennarit likatahroista. Siksi on kiinnostavaa nähdä, miten hammastahna suoriutuu testissä.

Näin se toimii: Hammastahna on kätevintä harjata kengän pintaan hammasharjalla. Yllättävää on, että kaikista kolmesta puhdistuskikasta hammastahna tehoaa kenkiin parhaiten. Valkoisen jalkineen varsiosa vaalenee hetkessä ja kenkien puhdistaminen käy vaivattomasti.

Hammastahna jättää kenkien pintaan minttuisen tuoksun. Onneksi tuoksu haihtuu nopeasti pois.

Tennarit ennen hammastahnalla puhdistusta ja sen jälkeen. 

Valkoisten kenkien puhdistaminen – käytä kahden aineen komboa

Testin jälkeen tennarit ovat puhtaat, eikä niissä juurikaan näy suuria tahroja. Kysymys kuuluukin, mikä testatuista puhdistusaineista oli tehokkain: ruokasooda, puhdistuskivi vai hammastahna?

Valkoisten kenkien puhdistaminen oli työläintä ruokasoodalla, sillä siitä tehty tahna ei tehonnut naarmuihin, vaikka sillä kuinka hankasi jalkineen pintaa. Puhdistuskivellä lika irtosi helposti, samoin hammastahnalla. Näistä kahdesta hammastahna teki hitusen puhtaampaa jälkeä kuin puhdistuskivi.

Loppujen lopuksi valkoisten kenkien puhdistaminen käy kätevimmin kahden kikan yhdistelmällä. Tennareista saa melkein uudenveroiset, kun kengän päälliosa harjataan hammastahnalla ja tummuneet kengänpohjat pestään puhdistuskiven avulla!

Kuvassa tennarit ennen testiä ja testin jälkeen. Kenkien ilme raikaistui ja väri kirkastui huomattavasti. 

X