Ihmiset ja suhteet

Se ei ollutkaan normaalia väsymystä – Mirja Alve tuntee syyllisyyttä lapsensa kuolemasta: ”Teinkö varmasti kaiken, mitä tehtävissä oli?”

Mirja Alve, 61, koki suurta riittämättömyyttä, kun ei pystynyt pelastamaan luusyöpään sairastunutta Vilja-tytärtään. Hän perusti rahaston, jolla edistetään sarkoomatutkimusta.

Teksti:
Tiina Suomalainen
Kuvat:
Aleksi Niemelä, Mirja Alven kotialbumi

Mirja sanoo, ettei hän ole vielä uskaltanut täysin kohdata suruaan. Suru on niin iso, että sen kohtaaminen pelottaa.

Mirja Alve, 61, koki suurta riittämättömyyttä, kun ei pystynyt pelastamaan luusyöpään sairastunutta Vilja-tytärtään. Hän perusti rahaston, jolla edistetään sarkoomatutkimusta.

Viisto katto taipuu suojelevasti sängyn ylle. Päiväpeitolla lepää koristetyynyjä ja virtahepopehmolelu. Kirjoja on kahdessa kirjahyllyssä, viherkasveja siellä täällä. Aamuaurinkoon päin aukeavasta ikkunasta näkyy puutarha alppiruusupensaineen ja tammineen ja metsä heti niiden takana.

Kirkkonummelainen Mirja Alve käy tyttärensä Viljan huoneessa usein, hoitamassa kasveja tai vain istuskelemassa. Mirjalle on tärkeää, että huone säilyy Viljan huoneena, vaikka nelilapsisen perheen kuopusta ei enää ole.

Viljan huone on ennallaan, ja sellaisena Mirja haluaa sen myös pitää. Hän käy tyttärensä huoneessa usein.
Viljan huone on ennallaan, ja sellaisena Mirja haluaa sen myös pitää. Hän käy tyttärensä huoneessa usein.

Kaikki alkoi kesällä 2018, kun 16-vuotiaan Viljan vasen jalka kipeytyi polven alapuolelta ja kipu yltyi aina iltaa kohden. Lääkärit arvelivat, että kivun syynä oli lihaskireys tai mahdollisesti hiusmurtuma; Vilja harrasti trampoliinivoimistelua ja tankotanssia.

Varmuuden vuoksi otetun röntgenkuvan jälkeen lääkäri teki kiireellisen lähetteen Töölön sairaalaan. Kipu ei johtunutkaan urheilun aiheuttamasta rasituksesta, vaan syynä oli kasvain luussa. Viljalle tehtiin erilaisia kuvantamisia ja kasvaimesta otettiin näytepala.

– Tiesimme jo siinä vaiheessa, että mitä todennäköisimmin kasvain oli pahanlaatuinen. Tuloksia piti odottaa pitkään, koko syyskuu, Mirja kertoo.

Sarkooma löytyi tutkimuksissa

Kun puhelin soi, Mirja oli neuvotteluhuoneessa. Hän tiesi odottaa lääkärin soittoa, ja kollega, jonka kanssa hän oli kokoustamassa, poistui huoneesta puhelun ajaksi.

– Lääkäri kertoi, että Viljalla on pahanlaatuinen luusyöpä, osteosarkooma, ja että hoidot aloitetaan heti. Siinä hetkessä maailmani romahti. Pelko, joka oli ollut, realisoitui.

Kaikista vaikein tehtävä oli mennä kotiin ja kertoa Viljalle. Mirja pyysi tyttärensä alakertaan sohvalle istumaan. Mukana oli myös Viljan isä.

– Se oli aika koruton hetki.

Mirja sanoo, että näin jälkeenpäin ajatellen syöpä oli oireillut todennäköisesti jo loppuvuodesta 2017. Vilja kärsi väsymyksestä, jota tutkittiin lääkärissä. Otettiin verikokeita ja kuunneltiin keuhkoja ja sydäntä, mutta mitään ei löytynyt. Väsymyksen syyksi arveltiin koulustressiä.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X