Ruoka

Ethän anna koiran nuolla tähteitä lautaseltasi? Nämä 12 kesäherkkua ovat vaarallisia koiralle

Monet kesän lempiherkut ovat koiran terveydelle haitallisia tai jopa hengenvaarallisia. Vältä antamasta näitä ruokia lemmikillesi.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock

Muun muassa grillimakkaraa koira ei saa syödä tolkuttomasti.

Monet kesän lempiherkut ovat koiran terveydelle haitallisia tai jopa hengenvaarallisia. Vältä antamasta näitä ruokia lemmikillesi.

Herkuttelu kuuluu jokaisen kesään – niin meillä ihmisillä kuin karvaisilla ystävilläkin. Vaikka suloiset nappisilmät tuijottavat kaihoisasti lautasta, on tärkeää olla tarkka siitä, mitä herkkupaloja koiralle antaa.

Kaikki kesäherkut eivät nimittäin sovi koiran syötäväksi. Tässä 12 kesäruokaa, jotka saattavat olla koiran terveydelle haitallisia.

Lue myös: Koira sängyssä – ihanaa vai ällöä? Monta vaikutusta terveyteen

1. Kypsennetyt luut  

Grillatun lihan luut ovat hauraita, sillä kypsennettäessä luut kuivuvat, jolloin ne sirpaloituvat helposti. Terävät luunosat voivat vahingoittaa koiran suuta ja suolistoa tai aiheuttaa suolitukoksen.

2. Suolainen ja vahvasti maustettu liha

Vältä antamasta koiralle suolaista tai vahvasti maustettua lihaa, kuten grillimakkaraa tai pihvejä. Pienistä määristä ei usein kuitenkaan ole haittaa, jos koira ei ole herkkävatsainen.

Ole tarkkana myös rasvaisten lihojen, kuten pekonin kanssa. Suuret rasvamäärät voivat nostaa koiran haimatulehduksen riskiä.

3. Maissintähkä

Maissi itsessään ei ole koiran terveydelle haitallista, mutta maissintähkä on. Maissintähkässä piilee sekä tukehtumisvaara että suolitukoksen riski.

4. Sipuli, valkosipuli, ruohosipuli ja purjo

Ethän anna koiralle myöskään sipulia. Sipuli on koiralle myrkyllistä ja suurina määrinä voi aiheuttaa hemolyyttisen anemian. Hoito vaatii yleensä eläinlääkärissä käyntiä.

5. Viinirypäleet

Ihmisille viinirypäleet ovat terveellinen naposteltava, mutta koiralle ne ovat myrkyllisiä ja vahingoittavat koiran munuaisia.

6. Pullataikina

Raa’an hiivataikinan syöminen ei välttämättä ole hyvä idea ihmiselle saatikka sitten koiralle. Koiran vatsassa taikina alkaa turvota ja käydä muodostaen alkoholia. Oireina voi olla vatsakipuja, hoipertelua ja jopa alkoholimyrkytys.

7. Sipsit ja nachot

Sipsit ja nachot ovat rasvaisia ja sisältävät paljon suolaa, joten niitäkään ei saisi syöttää koirille ainakaan suurissa määrin.

8. Ketsuppi

Vaikka se ei ole myrkyllistä, koirien ei kannattaisi syödä ketsuppia. Ketsupissa on paljon muun muassa sokeria ja suolaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: 9 asiaa, jotka jokaisen koiran kanssa retkeilevän pitäisi tietää

9. Avokado

Avokadot eivät ole sopiva herkku koiralle. Lisäksi, jos koira pääsee hotkaisemaan avokadon siemenen, se voi tukkia koiran suolen.

10. Luumut ja persikat

Kivelliset hedelmät, kuten luumu ja persikka voivat aiheuttaa koiralle myös ohutsuolen tukoksen. Pidä siis huoli, ettei koira pääse nielaisemaan hedelmien kiviä.  

11. Jäätelö- ja grillitikut

Osa koirista rakastaa pureskella oksia tai puisia tikkuja. Kesällä koiralle saattaa eritoten maistua puiset jäätelö- tai grillitikut. Tikuista voi kuitenkin irrota teräviä paloja, jotka voivat tehdä koiran vatsaan ja suoleen haavoja ja reikiä.

12. Raaka järvikala

Ihmisten tavoin myös koirat voivat saada raa’asta järvikalasta lapamadon, joten ethän tarjoa raakaa kalaa koiralle.

Lähteet: Kotiliesi, Seura, Country Living, Good Housekeeping, Musti ja Mirri, Agria Eläinvakuutus

X