Kauneus

Hehkuvan ihon salaisuus yllättää – kahvinporot! Näin valmistat kotona edullisen kuorintavoiteen 

Seuraavan kerran, kun keität kupposen kahvia, nappaa kahvinporot talteen. Kahvinporoista valmistuu edullinen, mutta tehokas kuorintavoide iholle.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock, Roosa Roivainen
Videot:
Roosa Roivainen

Kahvi ei vain virkistä mieltä. Se on tehoaine, joka hoitaa myös ihoa.

Seuraavan kerran, kun keität kupposen kahvia, nappaa kahvinporot talteen. Kahvinporoista valmistuu edullinen, mutta tehokas kuorintavoide iholle.

Aamukahvi keitetty, aika puhdistaa kahvinkeitin ja nakata kahvinporot roskikseen. Malta kuitenkin hieman! Kahvinporoja ei suinkaan kannata heittää suoraan roskiin. Kotona niille löytyy yllättäviä, mutta nerokkaita käyttötapoja.

Esimerkiksi Kotilieden artikkelissa listataan vinkkejä, miten kahvinporoja voi hyödyntää siivouksessa. Kahvinporoilla puhdistuu niin likaiset kattilat kuin kodin pinnatkin.

Siivouksen ohella kahvinporot sopivat loistavasti ihonhoitoon. Kahvinporoista valmistuu helposti edullinen ja tehokas kuorintavoide, jota voi käyttää esimerkiksi kasvojen ihon tai käsien kuorintaan. Ohjeen kuorintavoiteen tekoon löydät alhaalta.  

Lue myös: Suodatinpussit sopivat muuhunkin kuin kahvinkeittoon – 9 nerokasta käyttötapaa

Kahvin hyödyt ihonhoidossa – ravitsee ja puhdistaa

Kahvinjuonnilla tiedetään olevan monia terveyshyötyjä. Virkistävän vaikutuksen lisäksi kahvin kohtuukäytön tiedetään muun muassa vähentävän sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen ja maksasairauksien riskiä.

Kahvi tekee myös hyvää iholle ja siksi sitä suositaan ainesosana ihonhoidossa. Sanotaan, että kahvi ravitsee, puhdistaa ja saa ihon hehkumaan. Kahvilla kerrotaan olevan jopa ihoa kiinteyttäviä ominaisuuksia.  

Totta taikka tarua, kahvinporot sopivat joka tapauksessa erityisen hyvin ihon kuorintaan. Karkeat kahvinporot poistavat tehokkaasti kuolleita ihosoluja tehden ihosta pehmeämmän.

Kahvikuorinta iholla.
Kahvi on tehokas raaka-aine ihon kuorintaan. © iStock

Kahvikuorinta – 3 aineen kuorintavoide kahvinporoista

Kotitekoiseen kuorintavoiteeseen tarvitset vain muutaman raaka-aineen, jotka löytyvät kätevästi keittiön kaapista. Tässä ohjeessa kahvin kaveriksi lisätään kuorintaan hunajaa ja oliiviöljyä. Hunajalla on antibakteerisia ominaisuuksia ja yhdessä oliiviöljyn kanssa kosteuttaa ihoa.

Katso videolta, miten kahvikuorinta valmistuu kahvinporoista:

Ainesosien määrä riippuu siitä, miten paljon kuorintavoidetta haluat kerralla tehdä. Alla oleva kahvikuorinta riittää esimerkiksi useampaan kasvojen kuorintaan.

Tarvitset kuorintavoiteeseen:

  • Noin 2–3 ruokalusikallista kahvinporoja
  • Noin 2–3 ruokalusikallista hunajaa
  • Noin 2–3 ruokalusikallista ruokaöljyä, kuten oliiviöljyä tai kookosöljyä

Tee näin:

  1. Mittaa ainekset kulhoon tai purkkiin.
  2. Sekoita ainekset keskenään.
  3. Kuorintavoide on valmis käytettäväksi!

Vinkki: Suhteuta kahvinporojen suhde hunajaan ja öljyyn sen mukaan, millaisen koostumuksen kuorintavoiteelle haluat. Lisää enemmän kahvia, jos haluat kuorinnasta paksumpaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tiesitkö? Suola on erinomainen apu ihonhoidossa – Kotiliesi.fi

Muista, kahvin porot eivät kuulu viemäriin

Kahvikuorinnan käytöstä tekee haastavaa se, että kahvinporoja taikka ruokaöljyjä ei saisi huuhtoa viemäriin. Näin estetään viemärin tukkeutuminen.

Kotitekoista kahvikuorintaa käytettäessä onkin tärkeä muistaa, ettei kasvoja pese heti, vaan ensiksi kahvikuorinta kannattaa poistaa huolellisesti iholta esimerkiksi vanulapuilla tai talouspaperilla. Näin enimmät öljyt ja kahvit puhdistuvat iholta pois.

Kuorinnan voi viimeistellä vielä putsaamalla kasvot vedellä. Altaaseen voi laittaa varmuuden vuoksi vielä allastulpan, jotta kahvinporot eivät pääse viemäriin.

Lähteet: Byrdie, Good Housekeeping, Grazia, Vogue 

X