Koti ja sisustus

Tältä näyttää Riikan perheen tunnelmallinen kakkoskoti Hangossa – remontoidessa tehtiin yksi kompromissi

Toimivat ratkaisut mahdollistavat Riikan ison uusperheen tennislomat Hangossa. Saunan tilalle suunniteltiin lisävuodepaikkoja.

Teksti:
Jonna Kivilahti
Kuvat:
Frida Steiner

Riikan ja Danielin kakkoskodin hurmaava lasiveranta muuttuu kesällä lisätilaksi, jonne koko kuusihenkinen uusperhe mahtuu ruokailemaan. ©Frida Steiner

Toimivat ratkaisut mahdollistavat Riikan ison uusperheen tennislomat Hangossa. Saunan tilalle suunniteltiin lisävuodepaikkoja.

Hangossa Villa Maija -nimiseen taloon saneeratussa kakkoskodissa asuvat Riikka ja Daniel uusperheen neljän lapsen ja koiransa kanssa. Tilaa perheen kakkoskodissa on noin 60 neliötä. Kaunis lasiveranta merinäköaloineen tuo lisätilaa lämpimään aikaan.

Danielin ystävät saneerasivat perinteikkään Villa Maijan pensionaattirakennuksen asuinkäyttöön, ja projektissa muutamille läheisille ystäville tarjoutui mahdollisuus lähteä osakkaiksi. Varsinkin Daniel on tykästynyt Hankoon tennisharrastuksensa ansiosta, mutta muukin perhe pelaa ja he olivat jo jonkin aikaa etsineet kiinnekohtaa Hangosta.

– Haaveissamme oli asunto vanhassa puutalossa radan meren puolella. Halusimme asunnon, jossa voisimme viettää lyhyempiä aikoja, sillä meillä on huvila lähempänä pääkaupunkia, ja asumme siellä kesäisin pitkiä aikoja. Maalaiselämän vastapainoksi kaipasimme kaupungin vilskettä, liikuntamahdollisuuksia ja ravintolatarjontaa. Hangossa nämä kaikki seikat toteutuvat, Riikka sanoo.

Lue myös: Rohkeat tapettikuosit kruunaavat Ellan kodin sisustuksen: ”Olen taipuvainen minimalismiin, mutta pyrkinyt siitä eroon”

Villa Maija toimi vuosikymmeniä pensionaattina. Kesällä 2023 valmistui mittava saneeraus, jonka myötä taloon tehtiin kuusi asuntoa, joita myös airbnb-­vuokrataan.
Villa Maija toimi vuosikymmeniä pensionaattina. Kesällä 2023 valmistui mittava saneeraus, jonka myötä taloon tehtiin kuusi asuntoa, joita myös airbnb-­vuokrataan. © Frida Steiner

Mihin ihastuit kodissasi?

Etsimme Hangosta kakkoskotia, joka olisi valmis ja toimiva ratkaisu. Perheellämme on myös huvila Raaseporissa, minkä takia emme halunneet remontoitavaa kohdetta, vaan sellaisen, johon voisi suoraan muuttaa sisään. Ehdimme vaikuttaa asunnon materiaalivalintoihin ja saimme valita mieleisemme keittiön, maalisävyt ja laatat kylpytilaan. Valitsimme myös pönttöuunin sävyn ja muodon mieleisenä.

Kodissa ei ole kiinteitä vaatekaappeja. Riikka hankki säilytystä varten antiikkikaapit Lahden Antiikkitukusta.
Kodissa ei ole kiinteitä vaatekaappeja. Riikka hankki säilytystä varten antiikkikaapit Lahden Antiikkitukusta. © Frida Steiner

Minkä kompromissin olet tehnyt kodissasi?

Asunnossa on kaksi huonetta, eli suurempi tila, jossa on avokeittiö, ruokatila ja olohuone sekä makuuhuone. Uusperheemme neljälle lapselle saimme oman alkovin paikalleen rakennettuine kerrosvuoteineen, kun luovuimme saunasta, joka piirroksissa alun perin oli. Pärjäämme täällä hyvin ilman saunaa, ja halutessamme voimme aina mennä kylpylään nauttimaan.

Keittiö, ruokatila ja olohuone on sijoitettu asunnon suurempaan huoneeseen. Päädystä aukeaa näkymät merelle.
Keittiö, ruokatila ja olohuone on sijoitettu asunnon suurempaan huoneeseen. Päädystä aukeaa näkymät merelle. © Frida Steiner
Riikka ja Daniel hankkivat asunnon siinä vaiheessa, kun saneerauksen valintoihin ehti vaikuttaa. Keittiön harmaa sävy on parin mielestä onnistunut ja sopii merelliseen tunnelmaan.
Riikka ja Daniel hankkivat asunnon siinä vaiheessa, kun saneerauksen valintoihin ehti vaikuttaa. Keittiön harmaa sävy on parin mielestä onnistunut ja sopii merelliseen tunnelmaan. © Frida Steiner

Mitä kylään tulevat aina ihastelevat kodissasi?

Vanhan talon tunnelmaa, mutta modernin kodin toimivuutta. Keittiö ja kylpytila ovat kompakteja. Käymme täällä ollessamme usein ravintolassa syömässä, ja siksi keittiö tämän kokoisena riittää hyvin. Ruokapöydän ääreen mahtuu neljä ruokailijaa, ja lasiverannan pöytään saamme mahdutettua koko porukan yhtä aikaa.

Lasiverannalta aukeaa näkymä sisään ruokatilaan. Riikka somistaa pöydän usein pellavaliinalla ja kattaa sinisin maisema-astioin. Valaisimet ovat Valinten ja löydetty Tammisaaren Emmauksesta. Tuolit ovat Lahden Antiikkitukusta, vaikka ne ovat uudet. Samasta paikasta löytyivät antiikkiset kaappi, lipasto ja yöpöydät. ©Frida Steiner

Mistä syntyy olohuoneesi tunnelma?

Kalustus on kokoelma uutta ja vanhaa. Sohva on uusi, halusimme tänne vuodesohvan, mutta nojatuoli sen sijaan on ostettu käytettynä.

Matto viimeistelee tunnelman ja kokoaa tilan omakseen.

Yhtenäinen oleskeluruokailutila mahdollistaa yhdessäolon. Lisää ruokailutilaa löytyy kesäisin lasi­kuistilta.
Yhtenäinen oleskeluruokailutila mahdollistaa yhdessäolon. Lisää ruokailutilaa löytyy kesäisin lasi­kuistilta. © Frida Steiner

Lue myös Kotiliesi.fi: Mikä harmonia! Saran ja Joelin satavuotiaassa kodissa kaikki on sopusoinnussa – siihen on yksi hyvä syy

Mikä huonekaluistasi on sinulle rakkain?

Rakkain lienee olohuoneeseen sijoitettu vanha sametilla verhoiltu nojatuoli. Löysin sen Espoon Lommilan SPR:n Kontista ja tästä kodista löytyi sille oiva paikka. Istuskelen siinä usein lukemassa lehtiä tai kirjaa. Rakastan myös sinivalkoisia maisema-astioita, ja tänne ne sopivat mielestäni valtavan hyvin.

Ruokatilan ylle Riikka kiinnitti Rörstrandin lautasia. Valaisimet ovat vintagea ja löytö Tammisaaren ­Emmauksesta. Siniset maisema-astiat ovat Riikan heikkous ja niitä löytyy Hangon kodista jo mittava kokoelma. Kirpputoreilta Riikka metsästää juuri näitä. Kolmikerroksinen tarjoiluvati on ostettu Inkoosta markkinoilta viime kesänä.
Ruokatilan ylle Riikka kiinnitti Rörstrandin lautasia. Valaisimet ovat vintagea ja löytö Tammisaaren ­Emmauksesta. Siniset maisema-astiat ovat Riikan heikkous ja niitä löytyy Hangon kodista jo mittava kokoelma. Kirpputoreilta Riikka metsästää juuri näitä. Kolmikerroksinen tarjoiluvati on ostettu Inkoosta markkinoilta viime kesänä. © Frida Steiner

Pidän paljon vanhojen kalusteiden yhdistämisestä uudempiin siten, että syntyy kerroksellisuutta. Ajatus vain uusista tai vain antiikkisista kalusteista tuntuu vieraalta. Pidän valtavasti täällä olevista vanhoista kaapeista, jotka on maalattu lempiväreilläni vihreällä ja sinisellä.

Valtava aito matto tuo tunnelmaa makuuhuoneeseen. Sen sävyt toistuvat vuoteen petauksen tekstiileissä. Yöpöytä löytyi Lahden Antiikkitukusta, päiväpeite on H&M Homen valikoimaa ja ja tyynyt Hemtexistä.
Valtava aito matto tuo tunnelmaa makuuhuoneeseen. Sen sävyt toistuvat vuoteen petauksen tekstiileissä. Yöpöytä löytyi Lahden Antiikkitukusta, päiväpeite on H&M Homen valikoimaa ja ja tyynyt Hemtexistä. © Frida Steiner

Mikä sisustukseen liittyvä pulma on ollut hankalin ratkaista kodissasi?

Asunnon eteinen on pienehkö ja kaappien sijoittaminen sinne olisi ollut hankalaa. Ratkaisimme vaatesäilytyksen itse toteutetulla kiinteällä seinäratkaisulla, jossa on koukkuja, kenkähyllyt ja muita hyllyjä laukkujen ja korien säilyttämiseen. Toteutimme sen maalatusta seinäpaneelista ja seinäkoukuista.

Eteisen säilytys­kaluste on pariskunnan itse ­ideoima ja toteuttama. Se säästää tilaa kiinteisiin kaapistoihin verrattuna. Pariskunta luopui saunasta saneerausvaiheessa, ja sai sen tilaan sijoitettua kaivatun makuutilan perheen lapsille. Puuseppä valmisti mittatilauksena kerrosvuoteen Danielin suunnitelman mukaisesti.
Eteisen säilytys­kaluste on pariskunnan itse ­ideoima ja toteuttama. Se säästää tilaa kiinteisiin kaapistoihin verrattuna. Pariskunta luopui saunasta saneerausvaiheessa, ja sai sen tilaan sijoitettua kaivatun makuutilan perheen lapsille. Puuseppä valmisti mittatilauksena kerrosvuoteen Danielin suunnitelman mukaisesti. © Frida Steiner

Mitä kodin sävyt merkitsevät sinulle?

Olen sisustanut kakkoskotiamme lempiväreilläni sinisellä ja vihreällä, ja ne toistuvat kaikissa kodin tiloissa. Pukeudun usein siniseen ja vihreään, ja tykkään sisustaa samaan henkeen. Makuuhuoneen vanhan kauniin kaapin ovessa roikkuu aina muutama sävyjä toistava mekko ilonani.

Makuuhuoneen sivuseinälle Riikka sijoitti vanhan vihreän kaapin. Peili on Tori.fi-löytö, mutta omistaja kertoi tuoneensa sen Hollannista. Valaisimen Riikka hankki Hangosta Tian Verannasta. Kakkoskodin huoneiden väliin Riikka ja Daniel pohtivat lasiovia, mutta toistaiseksi tilat ovat yhteydessä toisiinsa. Pari ehti saneerausvaiheessa valita mieleisen muodon ja sävyn pönttöuuniin.
Makuuhuoneen sivuseinälle Riikka sijoitti vanhan vihreän kaapin. Peili on Tori.fi-löytö, mutta omistaja kertoi tuoneensa sen Hollannista. Valaisimen Riikka hankki Hangosta Tian Verannasta. Kakkoskodin huoneiden väliin Riikka ja Daniel pohtivat lasiovia, mutta toistaiseksi tilat ovat yhteydessä toisiinsa. Pari ehti saneerausvaiheessa valita mieleisen muodon ja sävyn pönttöuuniin. © Frida Steiner

Mikä on seuraava kotiin liittyvä projektisi?

Kakkoskotimme on nyt valmis, mutta pikkuprojektina voisi olla terassin somistaminen. Sinne olisi kiva luoda houkutteleva keidas oliivipuineen ja laventeleineen.

Riikka ja Daniel valitsivat sanee­rauksen yhteydessä kylpyhuoneeseen mieleiset laatat, niissä toistuu Riikan lempiväri vihreä.
Riikka ja Daniel valitsivat sanee­rauksen yhteydessä kylpyhuoneeseen mieleiset laatat, niissä toistuu Riikan lempiväri vihreä. © Frida Steiner

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 27/2024.


X