Julkkikset

Podcast: Terapeutti-Ville luuli juovansa kuin tavallinen suomalainen – tyttärelle jäi kipeä lapsuusmuisto: ”Toivoin joka päivä, että te ette joisi”

Ville Merinen ja hänen puolisonsa Elina Merinen lopettivat alkoholinkäytön kokonaan muutama vuosi sitten. Ville kertoo uudessa podcastissa avoimesti siitä, mitä päätöksen takana oikeasti oli.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Sara Pihlaja

Alkoholi oli Ville Meriselle oikea ongelma.

Ville Merinen ja hänen puolisonsa Elina Merinen lopettivat alkoholinkäytön kokonaan muutama vuosi sitten. Ville kertoo uudessa podcastissa avoimesti siitä, mitä päätöksen takana oikeasti oli.

Kansanedustaja ja psykoterapeutti, somesta tuttu ”terapeuttiville” eli Ville Merinen, 38, puhuu tyttärensä Helmi Merisen, 18, kanssa avoimesti alkoholinkäytöstään isän ja tyttären yhteisessä Isäni on Terapeutti-Ville -podcastissa (Podme).

Nykyään Ville ei enää juo. Hän päätti kesällä 2020 lopettaa alkoholinkäytön kokonaan puolisonsa Elina Merisen kanssa. Aluksi Ville tosin sanoi läheisilleen ja kavereilleen, että aikoo pitää kolmen kuukauden tipattoman. Se tuntui helpommalta kuin totuuden kertominen.

”Nyt voin sanoa, että olen alkoholisti, mutta silloin en olisi pystynyt siihen”, Ville sanoo podcastissa.

Ville kertoo myös selitelleensä pitkään muille absolutistiksi ryhtymistään sillä, että alkoholi on haitallista hänen terveydelleen. Tosiasiassa syy oli se, että alkoholi oli Villelle ongelma. Hän ei pystynyt juomaan vain muutamaa olutta vaan halusi aina päästä kunnolla humalaan ja saada tajun kankaalle. Tarve oli voimakas, eikä sitä pystynyt vastustamaan.

”Nyt vasta viime aikoina olen pystyn puhumaan tästä. Hävetti niin kovasti, että olin ollut sellainen.”

Viime keväänä tehdyssä Annan haastattelussa Ville sivusi asiaa ja myönsi, että alkoholi oli aiemmin hallinnut hänen ajatuksiaan.

”Toivoin joka päivä, että ette joisi”

Podcast-jaksossa Helmi kertoo, että hän inhosi sitä, millaisia hänen vanhemmistaan tuli alkoholin alaisena. Jos isä ja äiti lähtivät ulos, hän oli myös heistä huolissaan.

Ville piti kuitenkin pitkään omaa alkoholinkäyttöään ”tavallisena suomalaisena alkoholinkäyttönä”, vaikka Helmi olikin useasti sanonut, että vanhempien juominen häiritsee.

Ville muistelee keskustelua, jonka he kävivät Helmin ollessa kuudesluokkalainen. Edessä oli matka, ja Helmi kysyi isältään, aikooko hän juoda reissussa. Helmi ei ymmärtänyt, mitä iloa oli maksaa matkasta ja juoda siellä joka päivä niin, että muistot jäisivät hatariksi.

”Jopa suutuin. Sanoin, että eihän matkassa ole järkeä, jos siellä on selvinpäin”, Ville sanoo.

Helmi kertoo, että matkan jokaisena päivänä hänellä oli sama toive.

”Toivoin joka päivä, ette te ette joisi. Ja jos päädyitte juomaan, olin tosi pettynyt.”

Samalla matkalla tapahtui herääminen, Ville sanoo podcastissa.

Ville Merinen kipuili lopettamispäätöksen kanssa viisi vuotta

”Ai että tuntuu hyvältä se päätös edelleen. Kivi tippui sydämeltä”, Ville kuvailee podcastissa absolutiksi ryhtymistään.

Alkoholista luopuminen ei tapahtunut yhtäkkiä tai hetken mielijohteesta. Se, että Helmi-tytärtä häiritsi vanhempiensa alkoholinkäyttö, sai Villen yrittämään vähentämistä ja viettämään välillä tipattomia kuukausia. Ville kertoo podcastissa, että pyristelyä juomisen vähentämisen kanssa jatkui noin viisi vuotta.

Helmi ja Ville muistelevat yhdessä juhannusta 2020, jolloin Ville lopulta lopetti alkoholinkäytön kokonaan. Mökille oli ostettu runsaasti alkoholia, mutta juomat loppuivat kesken.

”Saaressa te keksitte, että haluatte lisää juomista illaksi. Sitten lähdettiin veneellä suotaen hakemaan lisää juomia”, Helmi kertoo.

Tilanne oli hänen mielestään hyvin ärsyttävä.

”On hirveää, miten paljon se [vanhempien juominen] aiheuttaa rasitusta lapsille”, Ville toteaa.

Juhannuksen kolmantena päivänä Ville avasi viimeisen alkoholijuomansa. Se oli lonkero, josta Ville lopulta joi vain puolet ja kaatoi loput pois.

Helmi Merinen ei aio juoda, jos hänellä joskus on lapsia

Vaikka podcast-jaksossa käsitellään vanhempien juomiseen liittyviä ikäviä muistoja, Helmi ei näe lapsuuttaan vanhempien alkoholinkäytön turmelemana.

Hän kuitenkin kertoo ajatelleensa, että vuonna 2021 syntyneellä Ola-pikkuveljellä tulisi olemaan parempi lapsuus kuin Helmillä itsellään, koska vanhemmat ovat lopettaneet alkoholinkäytön. Heti perään Helmi toteaa, ettei enää koe näin.

”Ehkä olen aikuistunut. Ymmärrän teitä paremmin.”

Pitkään Helmi itse ajatteli, ettei itse koskaan aio juoda. 17-vuotiaana hän kuitenkin halusi kokeilla, miltä juominen tuntuu.

”Mutta olen päättänyt, että en aio juoda enää, kun minulla on omia lapsia. Siitä aion pitää kiinni.”

X