Muoti

Kuuluvatko sukkahousut yhä juhlapukeutumiseen? Tyyliasiantuntijan mukaan on tiettyjä tilaisuuksia, joissa etiketistä olisi hyvä pitää kiinni

Ohuet sukkahousut ovat perinteisesti kuuluneet naisten juhlapukeutumisetikettiin. Nykyään etiketissä on liikkumavaraa, sanoo tyyliasiantuntija. Sukkahousujen rinnalle on tullut myös vaihtoehtoja.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Sukkahousuetiketti muuttuu muun muodin mukana.

Ohuet sukkahousut ovat perinteisesti kuuluneet naisten juhlapukeutumisetikettiin. Nykyään etiketissä on liikkumavaraa, sanoo tyyliasiantuntija. Sukkahousujen rinnalle on tullut myös vaihtoehtoja.

Sukkahousut ovat perinteisesti kuuluneet naisten juhlapukeutumisen etikettiin. Kesäjuhlat, kuten häät tai syntymäpäivät, ovat olleet tilaisuuksia, joihin mekon tai hameen alle on yleensä puettu ohuet, 5–7 denierin sukkahousut tai stay up -sukat.

Viime vuosina etiketti sukkahousujen käytön suhteen on höllentynyt.

– Tähän vaikuttaa muun muassa se, että Ruotsin kuninkaalliset Victoria ja Madeleine ovat useasti paljain säärin eri edustustilaisuuksissa. Monet ovat ottaneet heistä mallia, tyyliasiantuntija Mirva Saukkola kertoo.

Myös Saukkolan mielestä etiketissä on liikkumavaraa.

– Kyllä minun täytyy myöntää, että jos esimerkiksi sukulaiseni on järjestänyt kesäjuhlat, sinne sukkahousujen pukeminen helteellä ei houkuttele. Siinä kohtaa mukavuudenhaluni voittaa. Mieluummin sheivaan, kosteutan ja panen itseruskettavaa sääriini.

Sukkahousut suihkeena tai meikkivoidetta sääriin

Itseruskettavan lisäksi on olemassa vartalovoiteita, jotka tasoittavat ihon sävyä. Lisäksi sukkahousuista saa myös suihkutettavia versioita.

– Jenkkimarkkinoilla on paljon suihkutettaviksi sukkahousuiksi kutsuttuja tuotteita, joista tulee iholle sukkahousumainen pinta.

Monet nettikaupat myyvät sukkahousujen suihkutettavaa versiota. Saukkolan mukaan myös kotikonstein saa hyvän lopputuloksen: meikkivoidetta voi sipaista säären pintaan tai sekoittaa hieman meikkivoidetta runsaaseen määrään vartalovoidetta ja levittää sääriin.

Sukkahousuetiketti ei ole kadonnut kokonaan

Vaikka etiketti sukkahousujen suhteen on vuosikymmenien aikana kokenut muutoksia, on Saukkolan mukaan yksi poikkeus, jossa etiketti ei jousta.

– Hautajaiset ovat tyypillinen tilanne, jossa mustat, läpinäkymättömät sukkahousut ovat hameen tai mekon kanssa pakolliset, sillä hautajaiset ovat niin vakava ja arvokas juhla. Myös läpinäkymättömät mustat stay up -sukat ovat hyvä valinta, sillä ne ovat hieman hengittävämmät, kun housuosa puuttuu, mutta ovat silti peittävät.

Sukkahousujen käyttäminen voi myös liittyä toisen maan kulttuurin kunnioittamiseen, jos vierailee paikoissa, joissa säärten näyttäminen ei ole sopivaa. Myös akateemiset ja valtiolliset tilaisuudet ovat Saukkolan mukaan tilanteita, joissa on hyvä toimia perinteisen juhlaetiketin mukaan ja käyttää sukkahousuja.

Pidä sukkahousut ehjänä: Video: Näin puet sukkahousut oikein – Eivät enää mene rikki!

Sukkahousut alun perin osa naisten vapautumista

Sukkahousuihin on vuosikymmenten aikana suhtauduttu hyvin eri tavoin.

– Nykyään koemme sukkahousut juhlatilaisuuksissa hieman vangitsevinakin, koska olemme tottuneet olemaan paljain säärin kesäaikaan. Jos taas ajatellaan aikaa, jolloin sukkahousut tulivat markkinoille 1960-luvulla, sukkahousut olivat osa naisten pukeutumisen vapautumista.

Saukkola uskoo, että ilman sukkahousuja esimerkiksi minihamemuotia ei olisi ollut. Ennen sukkahousuja käytettiin sukkanauhoja, ja olisi ollut liian vihjailevaa, jos sukkanauhat olisivat vilkkuneet minihameen alta.

Ylipäänsä suhtautuminen naisten sääriin kävi läpi murroksen 1800–1900-luvuilla. 1800-luvulla naisen sääri ja jalka nähtiin niin eroottisina, että ne oli soveliasta peittää. Viktoriaanisen ajan Englannissa oli tapana peittää tuolin jalatkin pienillä verhoilla, koska koettiin, että niihin liittyi vahva eroottinen viesti.

– Tämä tuntuu nykyihmisestä todella hullunkuriselta, Saukkola sanoo.

– Koko ajan on vähemmän ja vähemmän sellaisia asioita, jotka säätelevät naisen elämää pukeutumisen näkökulmasta, Mirva Saukkola sanoo.

Suhtautuminen sukkahousuihin muuttuu muun vaatemuodin mukana

1900-luvulle tultaessa asenteet naisten pukeutumista kohtaan muuttuivat.

– Usein ajatellaan, että naisten säärten näkyminen tuli muotiin 1920-luvulla. Tämä on osittain totta. Silloin helman pituus nousi hieman polven alapuolelle, nilkat ja pohkeet saivat näkyä. Kuitenkin jo 1910-luvulla, ennen ensimmäistä maailmansotaa, naisten pukeutuminen alkoi muuttua. Naisten elämä muuttui aikaisempaa urheilullisemmaksi.

Pyöräileminen oli tavallista, joten naiset käyttivät pyöräilyhameita, jotka olivat pituudeltaan polven alapuolelle, mutta eivät hulmuavia, jotta helma ei menisi pinnojen väliin.

Kulloisenkin ajan muu vaatemuoti vaikuttaa myös sukkahousujen käyttöön.

– 1980-luvulla vartalonmyötäinen kotelomekko oli trendikäs. Siihen aikaan myös edellytettiin sukkahousujen käyttöä, jos halusi olla muodin mukainen.

Jos sukkahousuetiketti on aikaisempaa väljempi, niin ovat myös tämän hetken trendikkäimmät kesäjuhlamekot. Pitkät ja hulmuavat mekot yltävät nilkkaan saakka.

– Hirveän vapauttavaa! Kun korkeintaan nilkat näkyvät, aika harva vaivautuu sukkahousuja käyttämään. Muoti muuttuu yhä enemmän naista palvelevaksi. Koko ajan on vähemmän ja vähemmän sellaisia asioita, jotka säätelevät naisen elämää pukeutumisen näkökulmasta.

X