Koti ja sisustus

Näin saat poistettua sähköisyyden vaatteista – 5 nopeaa kikkaa

Kosteusvoidetta sukkahousuihin tai vaatteen käsitteleminen metallihenkarilla. Sähköiset vaatteet on helppo kesyttää nopeasti kotikonstein. Tässä 5 toimivaa keinoa sähköisyyden poistamiseen.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Peni määrä kosteusvoidetta sukkahousuissa tai vaatteen sisäkankaassa estää sähköisyyttä.

Kosteusvoidetta sukkahousuihin tai vaatteen käsitteleminen metallihenkarilla. Sähköiset vaatteet on helppo kesyttää nopeasti kotikonstein. Tässä 5 toimivaa keinoa sähköisyyden poistamiseen.

Sähköisyyden poistaminen vaatteista on usein tarpeen. Esimerkiksi pakkanen kuivattaa ilmaa, mikä edistää sähkön siirtymistä aineesta toiseen. Vastakkaiset sähkövaraukset saavat myös erilaiset materiaalit, kuten sukkahousut ja hameen tai hiukset ja pipon, liimautumaan kiinni toisiinsa.

Sähköisyyttä on kuitenkin mahdollista vähentää helposti ja nopeasti. Kaupoissa myydään sähköisyyttä poistavia suihkeita, mutta myös kotikonstit tepsivät.

Seuraavilla viidellä keinolla saat sähköisyyden pois vaatteistasi.

1. Suihkuta vaatteisiin huuhteluaineliuosta

Tarvitset suihkepullon, vettä ja vaatteiden huuhteluainetta. Lisää suihkepulloon 1 ruokalusikallinen huuhteluainetta ja 2 desilitraa vettä. Sekoita hyvin.

Suihkuttamalla huuhteluaineliuosta vähän vaatteiden sisäpuolelle vältät vaatteiden tarrautumisen ihoasi vasten. Voit suihkia liuosta myös esimerkiksi matoille tai kankaisille auton penkeille. Älä kuitenkaan käytä suihketta materiaaleille, jotka kieltävät vesipesun tai huuhteluaineen käytön.

2. Kosteusvoidetta iholle tai sukkahousuihin

Kuiva iho lisää sähköisyyden riskiä. Hiero siis ihollesi kosteusvoidetta ennen kuin pukeudut ja lähdet ulos.

Mikäli huomaat mekkosi liimautuvan jalkoihisi kesken päivän, voit lisätä aavistuksen kosteusvoidetta sukkahousujen päälle. Hiero kosteusvoide ensin kämmeniisi ja sivele sitten käsilläsi sukkahousujen pintaa.

Jos taas esimerkiksi puserosi tarrautuu kiinni ylävartaloosi, sudi hieman kosteusvoidetta ihollesi paidan alle tai varovasti paidan sisäpintaan.

3. Sivele vaatteita metallihenkarillaa

Koska metalli vapauttaa sähköä, vaatteen käsittely metallisella henkarilla voi poistaa sähköisyyttä. Erityisesti herkät materiaalit, kuten silkki, hyötyvät metallikäsittelystä.

Sivele henkarilla sähköistä puseroa ennen kuin puet puseron päällesi. Käsittele henkarilla sekä puseron sisä- että ulkopinta. Jos sinulla ei ole metallista henkaria käytettävissä, myös jokin muu metallinen esine ajaa asian.

4. Suihkauta vaatteiden päälle hiuslakkaa

Sähköisyys talttuu sekä hiuksista että vaatteista hiuslakalla. Suihkauta siis itsesi päälle hiuslakkaa. Varo suihkuttamasta lakkaa liian läheltä, jotta vaatteeseen ei jää hiuslakasta läikkää.

5. Lisää etikkaa pyykin joukkoon

Huuhteluaineen käyttö vähentää vaatteiden sähköisyyttä mutta niin tekee myös etikka. Etikka saa vaatteet tuntumaan pehmeiltä ja estää niitä kuivumasta liikaa, mikä estää myös sähköistymistä.

Lisää väkiviinaetikkaa pesukoneen huuhteluainelokeroon noin 0,5–1 desilitraa pyykin määrästä riippuen. Älä annostele etikkaa liikaa, sillä muuten vaatteisiin saattaa jäädä turhan etikkainen haju. Haju kuitenkin haihtuu tuulettamalla tai viimeistään seuraavassa pesussa.

+ Käytä alushametta ja suosi luonnonkuituja

Tekokuituiset vaatteet sähköistyvät helpoiten, joten luonnonkuitujen – kuten puuvillan, pellavan ja villan – suosiminen talvipakkasilla kannattaa.

Myös laadukas alushame estää mekon ja hameen helmoja tarrautumasta kiinni jalkoihin.

Lähteet: Annan keskustelupalstaMartat, Siivous.infoStylecaster, WikiHow

Lue myös:

Mikä avuksi kuivaan ihoon ja sähköisiin hiuksiin? 10 talvista kauneusvinkkiä

Yksi keino, jolla puhdistat kaiken kodissa myrkyttömästi ja edullisesti

Oletko säilyttänyt lakanat väärin? Näin peset ja hoidat liinavaatteet

X