Työ ja raha

Mäkelän perheen tytär Mary Barra on General Motorsin toimitusjohtaja, joka osaa yhä puhua jossakin määrin suomea

Mary Barra hyppäsi miehiselle leikkikentälle. Talouselämässä menestyneiltä naisilta on vaadittu määrätietoisuutta. Tunnetko jo heidät kolme?

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
MVPhotos, AOP, Gettyimages

Mary Barra ei ole ujostellut ottaa esiin ekologisia ratkaisuja, kuten sähköautoja, perinteisellä autoalalla.

Mary Barra hyppäsi miehiselle leikkikentälle. Talouselämässä menestyneiltä naisilta on vaadittu määrätietoisuutta. Tunnetko jo heidät kolme?

Tietyt alat leimattiin vielä joitakin vuosia sitten luontevammiksi miehille kuin naisille. Näihin on tyypillisesti listattu raskas teollisuus. Esimerkiksi autoteollisuudessa miehet ovat hallinneet lähes yksinvaltiaina. Siksi yhdysvaltalainen Mary Barra, 61, on piristävä poikkeus sääntöön.

Mary Barran (o.s. Mäkelä) sukujuuret ovat peräisin Teuvasta.

General Motorsin toimitusjohtajana jo yhdeksän vuoden ajan työskennellyt talousvelho on ensimmäinen naisjohtaja, joka on kohonnut kärkiasemaan suuren autovalmistajan palveluksessa. Lisäksi hän keikkuu vuosi toisensa jälkeen Forbes-talouslehden vaikutusvaltaisten naisten listalla.

Michiganin osavaltiossa syntyneen Maryn (o.s. Mäkelä) sukujuuret ovat suomalaiset ja peräisin Teuvasta.

Hänen isovanhempansa Viktor ja Maria Mäkelä elivät Minnesotassa sijaitsevassa pikkukaupungissa, jossa lähes jokainen mies työskenteli kaivoksessa. Heidän poikansa Reino, joka sittemmin käytti Ray-nimeä, avioitui suomalaistaustaisen Eva Pyykösen kanssa. Heidän liitostaan syntyi Mary, joka osaa nykyäänkin puhua jossakin määrin suomea.

Mary aloitti opintonsa jo 18-vuotiaana heti lukion jälkeen General Motorsin omassa oppilaitoksessa, jossa hän vihkiytyi muun muassa ohjauspaneelien toimintoihin. Sittemmin hän täydensi koulutustaan insinööriopinnoilla. Maryn lähes koko ura keskittyy General Motorsille.

Silti hän ei ole urautunut tuttuihin ajatusmalleihin, vaan pyrkii uudistamaan autoalaa jatkuvasti. Hän haluaa suunnata johtamansa yrityksen voimavaroja muun muassa sähköautojen ja ilman kuljettajaa toimivien, tietokoneohjattujen kulkuneuvojen kehittämiseen.

Mary Barra joutui presidentin hampaisiin

Mary Barran ei ole toimitusjohtajana saanut työkseen pelkkää ruusuilla tanssimista. Toisinaan hän on joutunut vaativien tilanteiden eteen.

General Motorsia johtava suomalaissyntyinen Mary Barra listataan vuodesta toiseen maailman vaikutusvaltaisimpien naisten joukkoon.
General Motorsia johtava suomalaissyntyinen Mary Barra listataan vuodesta toiseen maailman vaikutusvaltaisimpien naisten joukkoon.

Näin kävi viitisen vuotta sitten, kun General Motors joutui lopettamaan tehtaita ja sanomaan irti työntekijöitä. Silloin vallassa ollut presidentti Donald Trump näki tilaisuutensa tulleen. Hän alkoi pitää palopuheita General Motorsia ja Mary Barraa vastaan sekä esiintyi olevansa pienen ihmisen asialla.

Uutiskanavien ohella kiihkeää keskustelua käytiin sosiaalisessa mediassa – onhan auto yksi amerikkalaisen elämäntavan symboleista, ja sitä kautta autoteollisuus säihkyy aina parrasvaloissa.

Mary Barran julkisuuskuva on maanläheinen. Hän asuu omakotitalossa detroitilaisella esikaupunkialueella yhdessä miehensä Anthonyn ja koiriensa kanssa. Parilla on kaksi jo aikuista poikaa.

Suuryritysten, pankkien ja pörssien avainroolit oli vielä joitakin vuosikymmeniä sitten varattu miehille, kun taas naisten kohtalona oli ahertaa pienemmällä palkalla lasikaton alla. Tilanne on onneksi muuttunut. Maailman vaikutusvaltaisimpiin talouselämän johtajiin kuuluu Mary Barran ohella jo iso joukko naisia.

Ana Botín: Jatkoa suvun perinteille

Eurooppalaisittain kaikkien jo tuntema keskuspankkijohtaja Christine Lagarde ei ole suinkaan ainoa nainen, joka pyörittää vanhan mantereen finanssielämää. Toinen esimerkki on espanjalainen Ana Botín, 62, joka on toiminut jo yhdeksän vuoden ajan Santander-pankkikonsernin hallituksen puheenjohtajana.

Hän on perheessään neljännen sukupolven edustaja tehtävässä. Vaikka Ana Botín on syntynyt kultalusikka suussaan, hän ei ole edennyt valta-asemaansa oikotietä pitkin vaan häntä on koulittu siihen koko elämänsä.

Hänen lapsuusvuosinaan diktaattori Francon hallitsemassa, ilmapiiriltään tuolloin hyvin sulkeutuneessa Espanjassa oli harvinaista opiskella ulkomailla, mutta Ana Botín lähetettiin koulutielle Isoon-Britanniaan jo varhain. Siellä hän suoritti myös yliopisto-opintonsa.

Niiden jälkeen Ana keräsi kannuksensa muun muassa JP Morgan -pankin palveluksessa Yhdysvalloissa ja toimi Coca-Colan johtajistossa. Nykyään hän kuuluu myös lukuisten yritysten ja säätiöiden hallituksiin.

Afrikkalaisten naisten asema on Ana Botínin sydämenasia. Hän puhui aiheeseen liittyneessä kokouksessa noin vuosi sitten.
Afrikkalaisten naisten asema on Ana Botínin sydämenasia. Hän puhui aiheeseen liittyneessä kokouksessa noin vuosi sitten.

Kolmen jo aikuisen lapsen äiti on ollut naimisissa aatelismies Guillermo Morenés y Mariáteguin kanssa tasan neljä vuosikymmentä. Pariskunta jakaa aikansa Madridin- ja Lontoon-kotien välillä, ellei sitten vietä vapaa-aikaa alppimajallaan Gstaadissa Sveitsissä.

Christine Lagarden tapaan Ana Botín tunnustautuu naisasianaiseksi. Etenkin Afrikan naisten elämää kohentavat projektit ovat lähellä hänen sydäntään.

Ana Botínin avioliitto Guillermo Morenés y Mariáteguin kanssa on kestänyt jo neljä vuosikymmentä.
Ana Botínin avioliitto Guillermo Morenés y Mariáteguin kanssa on kestänyt jo neljä vuosikymmentä.

Delphine Arnault: Muotitalon johtaja

Tietenkin naisjohtajat jyräävät edelleen myös itselleen perinteisillä aloilla. Heistä esimerkkinä voidaan mainita ranskalainen Delphine Arnault, 48.

LVMH-luksuskonsernin omistajan, multimiljardööri Bernard Arnault’n esikoistytärtä arvuutellaan isänsä manttelinperijäksi. Hemmotellun tytön sijaan hän on vahva tahtonainen, joka on kartuttanut ansioluetteloaan lukuisilla tutkinnoilla maailman kärkiyliopistoista ja työkokemuksella isän omistaman konsernin ulkopuolelta.

Delphine Arnault’sta povataan isänsä manttelinperijää.
Delphine Arnault’sta povataan isänsä manttelinperijää.

Helmikuusta lähtien hän on toiminut maailman arvostetuimpiin muotitaloihin kuuluvan Christian Diorin toimitusjohtajana.

Delphinen johtama yritys valmistaa vastauksia monien varakkaiden naisten päiväuniin, mutta hänen päämääränään ei ole vain unelmoida vaan tuottaa tukuittain riihikuivaa rahaa.

Lähteet: David Welch: Charging Ahead: GM, Mary Barra, and the Reinvention of an American Icon

X